Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupina dobrovolných žoldáků získává kontrakt na akci, která má vést ke svržení krutého diktátora jedné země střední Afriky. Jejich úkolem je vysvobodit vážně nemocného vůdce opozice. Během akce ovšem dojde k dohodě mezi diktátorem a zadavatelem úkolu a komando je ponecháno na pospas vlastnímu osudu... (Vapet Production)

Videa (1)

Trailer

Recenze (71)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Reginald Rose .. Trochu utrpení je dobré pro duši.. __ Tahle, skvěle obsazená, banda elegantních žoldáků si projde hodně nepříjemným politicko-obchodně-válečným utrpením. Než se k němu snímek propracuje, čeká nás seznamovačka s vysloužilým plukovníkem, nekompromisním hezounem a idealistickým plánovačem, následovaná verbováním týmu, plánováním a tvrdým drilem. Tato neakční téměř hodinka je, díky skvělému scénáři, který je prosycen mnoha odlehčeními, perfektní a funguje na výbornou. Zbytek stopáže pak zabírá samotná osvobozovací akce v nehostinné africké pustině. Nutno dodat, že také hodně povedená se spoustou střílení a výbuchů, kterou občas pročísne úvaha o tamní ideologii a morálce. Prostě zdařile skloubené válečné drama. ___ Na tento hodnotný Britský kousek už si tamní studia brousí zuby a brzy nás čeká remake. Uvidíme, jak bude fungovat s (nejspíš) partou mladých, pohledných mužů a moderně doladěnou akcí. __ Viděno v rámci vyčkávání na Inglourious Basterds. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Různorodá početná skupina žoldáků je vyslána do na první pohled jasné a srozumitelné mise. Poté co splní úkol jsou však zrazeni a z celé operace se stává boj o holé přežití ze kterého moc hrdinů nevyvázne. První polovina filmu věnovaná rozjezdu děje a seznámení z postavami úplně nenudí, ale je fakt, že když se přepne na akci je to o ničem jiném. Jako celek to pohromadě drží, nicméně táhne to především plejáda kvalitních herců té doby jimž v tomto filmu dominuje asi nejvíc tehdejší James Bond na vrcholu formy Roger Moore. Takže solidní žánrovka která není super bomba, ale za dobré řemeslo si slabší 4* zaslouží.70% ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Dálší odnož The Dirty dozen, tentokrát na téma vojáci v důchodovém věku. Burton a Harris prokazují, že dokáží uhrát i nejplošší akční charaktery, zatímco Moore jenom statuje s doutníkem a zbraní. Roztomilé přijímání starých kádrů zpět do akce, drsný výcvik (vždyť je to vlastně fajn, když vám zupák prožene pérka), do toho jásavý vojenský motiv. V akci sice většina zahyne, ale co může být vlastně pro starého vojáka větší poctou? Šli tam, aby nezemřeli v nemocniční posteli. Může mi někdo říci, co je vlastně na válce tak "cool"? To mám na konci filmu, když jdou titulky s portréty hrdinů, utřít slzu na líci? ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Andrew V. McLaglen /Shenandoah, Hellfighters 1968/ natocil vyborny vojnovy film o zvrhnuti diktatora. Prvu asi polhodinu sa vedu rozhovory v kulisach na urovni a tie rozhovory su potrebne na pochopenie deja a filmu. Film stoji a pada najma na Richardovi Burtonovi /Where Eagles Dare, Kleopatra, Dotek meduzy/ a slusne mu sekunduje aj Roger Moore /Spion, ktery me liloval, Vyhlidka na Vrazdu/. Zjavil sa tu aj Stewart Granger /last Hunt 1956, Na Sever Aljasky 1960/ a John Kani /Lovci lvu 1996/. Nechyba dostatok prestreliek, vybuchov a fascinujuce exteriery : 88 % ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Divoké husy jsou pouhá schematická povídačka o bandě ostrých, stárnoucích žoldáků, kteří ještě nepatří do starého železa a tak se po dlouhé době opět vydávají do akce kdesi v Africe. Ničeho se nebojí, kamarády nenechají ve štychu, padají z nich drsné hlášky, bez stížností umírají a hlavně umí pokosit stovky nepřátel. Ti, byť označeni za elitu, jim po desítkách vbíhají před hlavně, výbuchy jimi pohazují a hrozivě pokřikují africkou hatmatilkou. Prostě takový kanónenfutr, aby divák chápal, že hlavní hrdinové opravdu musí střílet. +++++ Africká exotika uměle dodává filmu osobitost, kterou jinak neumí na ničem jiném vystavět. Jó, tenkrát se v Africe proháněla spousta Kubánců, dáme je tam, v Africe je savana, misionáři a černí domorodci. Tuna motivů se objevuje jen proto, aby se nedalo říci, že je tam jen sbírání týmu, humorný výcvik a střílení: žoldák dojemně se starající o bloďatého synečka, rasista, jemuž moudrý černoch otevře oči, "moudré" dialogy o Africe a žoldáctví. +++++ Způsob, jakým scénář dostává žoldáky do Afriky a tam je ponechává osudu, působí velmi podezřele. SPOILER. Neumím si představit, že záludný západní bankéř z ničeho nic vyjedná kotrakt se zlým diktátorem (nemusí se taková schůzka domluvit dopředu), ani přitom akci neodloží, v za minutu dvanáct svoje žoldáky zradí... Ale že se namáhám, o logiku tu nejde, hlavně že tam hlavní hrdinové jsou a musí se někam prostřílet. KONEC SPOILERŮ. Bez výpovědní hodnoty, napětí a jakékoliv neobvyklosti, s občas podařenou hláškou či vtipem a herci, kteří se opravdu umí tvářit nebezpečně. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (21)

  • Peter Hain, který se v roce 1991 dostal do britského parlamentu a od roku 2003 působil v Britské vládě, byl jedním z hlavních organizátorů protestů proti uvedení tohoto filmu v Londýně. (Caaslav)
  • Někteří ze žoldnéřů používají československé samopaly Vzor 24 a 26. (Saccard)
  • Žena ve scéně v Kasínu, oblečená jako Egypťanka, je žena Richarda Burtona, který tak ve scéně flirtuje s vlastní manželkou. (Caaslav)

Související novinky

Zemřel herec Hardy Krüger

Zemřel herec Hardy Krüger

20.01.2022

V americké Kalifornii včera v požehnaném věku 93 let opustil filmový svět německý herecký veterán a spisovatel, Hardy Krüger. Rodák z Berlína má k dnešnímu dni na svém kontě na 70 filmových a… (více)

Reklama

Reklama