Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupina dobrovolných žoldáků získává kontrakt na akci, která má vést ke svržení krutého diktátora jedné země střední Afriky. Jejich úkolem je vysvobodit vážně nemocného vůdce opozice. Během akce ovšem dojde k dohodě mezi diktátorem a zadavatelem úkolu a komando je ponecháno na pospas vlastnímu osudu... (Vapet Production)

Recenze (71)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Určitě zajímavý film odehrávající se za druhé světové války plný té doby známých hereckých hvězd, jenže jak se to občas stává, slavné jméno nedělá slavný film a stejně je to zde u Divokých hus. Na filmu je znát fakt, že se strašně táhne, i když v půlce se trošku rozjede. Dopracovat se k půlce ale už dá docela zabrat, přitom myšlenka zas tak zlá není, jen to zpracování trošku tápe, čemuž určitě dosvědčuje fakt, že se ve filmu hodně kecá, což v takovémto filmu dvakrát nepotěší. Kvalitka mohla být daleko vyšší než to ve skutečnosti dopadlo, takhle je to průměrný rádoby akčňák, který se ale snaží letmo vyvyšovat známá herecká jména, ale stejně do kvality mají daleko. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Reginald Rose .. Trochu utrpení je dobré pro duši.. __ Tahle, skvěle obsazená, banda elegantních žoldáků si projde hodně nepříjemným politicko-obchodně-válečným utrpením. Než se k němu snímek propracuje, čeká nás seznamovačka s vysloužilým plukovníkem, nekompromisním hezounem a idealistickým plánovačem, následovaná verbováním týmu, plánováním a tvrdým drilem. Tato neakční téměř hodinka je, díky skvělému scénáři, který je prosycen mnoha odlehčeními, perfektní a funguje na výbornou. Zbytek stopáže pak zabírá samotná osvobozovací akce v nehostinné africké pustině. Nutno dodat, že také hodně povedená se spoustou střílení a výbuchů, kterou občas pročísne úvaha o tamní ideologii a morálce. Prostě zdařile skloubené válečné drama. ___ Na tento hodnotný Britský kousek už si tamní studia brousí zuby a brzy nás čeká remake. Uvidíme, jak bude fungovat s (nejspíš) partou mladých, pohledných mužů a moderně doladěnou akcí. __ Viděno v rámci vyčkávání na Inglourious Basterds. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Znamenitý akční film. Skupina žoldáků je ponechána vlastnímu osudu uprostřed Afriky, vláčí sebou nemocného opozičního vůdce a proti nim stojí celá armáda. Co potěšilo byla brutálnost a nekorektnost filmu, který se nedívá stranou - ohořelé mrtvoly při znamenitém útoku stíhačky na most, detailní podříznutí hrdla, Roger Moore donutí dealera předávkovat se heroinem atd. Herci odvádějí svůj standard, Richrad Burton ve vyloženě akční roli potěšil. Nelekněte se, že vám to ze začátku připomene bondovky - na titulcích dělal Maurice Binder, nechybí ani titulní song, střihačem byl John Glen (režisér posledních tří moorovek a obou daltonovek) a výtvarník Syd Cain stojí jako výpravčí za conneryovkami. Pokud na Divoké Husy narazíte, rozhodně doporučuji... Už jen pro to, že kill count činí něco přes 200 lidí :-) V roce 1985 vzniklo pokračování, kde žoldáci mají osvobodit nacistického pohlavára Rudolfa Hesse (Laurence Olivier!!). Nebylo však příliš úspěšné, už jen z toho důvodu, že Burton zemřel rok předtím. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

U nás se vracejí dobří holubi, v Británii zase divoké husy. Ač to není dle Forsythových Žoldáků, tak je to jejich takřka ideální adaptace. Dokud se to drží na půdě Londýna (tedy v oblecích a interiérech), sestavuje se tým a plánuje akce, tak nemám žádných výhrad. Jakmile na sebe ovšem staříci nasoukají uniformy, tak se to rázem stává tuctovým válečným filmem jakých jsou desítky. Tady se naštěstí aspoň dost dlouho vyhýbají patetickým scénám. Občasné slabší momenty spolehlivě drží nad vodou charisma ústředního tria a ne úplně hloupé dialogy (v rámci podžánru "padesátka proti několika stům"). Především ten o morálce žoldáků byl docela trefný. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Takový netradiční vánoční snímek. Ovšem pro milovníky akce starého dobrého ražení opravdu pochoutka. Perfektně obsazené - Richard Burton, Richard Harris a Hardy Krüger velmi solidní a charakterní, Roger Moore a Stewart Granger standardní. Spousta pěkné tvrdé akce a ideální stopáž. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Mám kontrakt na vysvobození prezidenta Limbaniho z rukou generála Endovy“… Je to starej film. Všichni (včetně mě), kteří nemají rádi staré filmy, se musí vyrovnat s děsivou hudbou a efekty. Jejich milovníci naopak ocení herecká esa v akci a snad mohou nazvat tento film ,,klasikou“. Pravda, skládání komanda je neobvyklé – jde spíš o armádu složenou ze 40ti letých dědků J, kterým jde spíš o infarkt, než o válku J. Morálka mezi žoldáky mne nebere, i když film má nosnou myšlenku. Ale je to zbytečně dlouhé! A už jsem vám to říkal? Nemám rád starý filmy! PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Divoké husy jsou pouhá schematická povídačka o bandě ostrých, stárnoucích žoldáků, kteří ještě nepatří do starého železa a tak se po dlouhé době opět vydávají do akce kdesi v Africe. Ničeho se nebojí, kamarády nenechají ve štychu, padají z nich drsné hlášky, bez stížností umírají a hlavně umí pokosit stovky nepřátel. Ti, byť označeni za elitu, jim po desítkách vbíhají před hlavně, výbuchy jimi pohazují a hrozivě pokřikují africkou hatmatilkou. Prostě takový kanónenfutr, aby divák chápal, že hlavní hrdinové opravdu musí střílet. +++++ Africká exotika uměle dodává filmu osobitost, kterou jinak neumí na ničem jiném vystavět. Jó, tenkrát se v Africe proháněla spousta Kubánců, dáme je tam, v Africe je savana, misionáři a černí domorodci. Tuna motivů se objevuje jen proto, aby se nedalo říci, že je tam jen sbírání týmu, humorný výcvik a střílení: žoldák dojemně se starající o bloďatého synečka, rasista, jemuž moudrý černoch otevře oči, "moudré" dialogy o Africe a žoldáctví. +++++ Způsob, jakým scénář dostává žoldáky do Afriky a tam je ponechává osudu, působí velmi podezřele. SPOILER. Neumím si představit, že záludný západní bankéř z ničeho nic vyjedná kotrakt se zlým diktátorem (nemusí se taková schůzka domluvit dopředu), ani přitom akci neodloží, v za minutu dvanáct svoje žoldáky zradí... Ale že se namáhám, o logiku tu nejde, hlavně že tam hlavní hrdinové jsou a musí se někam prostřílet. KONEC SPOILERŮ. Bez výpovědní hodnoty, napětí a jakékoliv neobvyklosti, s občas podařenou hláškou či vtipem a herci, kteří se opravdu umí tvářit nebezpečně. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ve své době určitě výrazný a nadprůměrný snímek, na kterém se ale už přece jen podepsal zub času a pokud dnes dávám 3*, je to především za herecké obsazení a tomu odpovídající herecké výkony. Jinak scénář je nedotažený a založený na nefunkčním nápadu. Takhle by to bylo ze strany nájemce vyloženě překombinované a především hloupé, protože podobný průběh akce by africký diktátor zákonitě považoval za porušení pracně sjednané dohody. Daleko jednodušší by bylo informovat o únosu a přepadení základny africkou stranu při rozhovorech a použít to jako bonus při sjednávání ceny. Výsledkem by byla léčka, kdy by bylo komando likvidováno při seskoku padákem nebo případně při pokusu o přepadení kasáren. Proč by režim plýtval svými elitními vojáky a riskoval dlouhé stíhací a pročesávací operace? Navíc investor by ušetřil za letadlo a komplikace. Bojové scény jsou nasnímané pateticky a poněkud naivně, ale Burtonovi nebo Harrisovi se dá ledascos odpustit díky jejich charisma a předváděnému chlapáctví. Kromě toho se film se nesnaží jen o akci, ale i o určitou myšlenkovou nadstavbu. Celkový dojem: 55 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Kvalitní postarší akčňák o postarších žoldácích. První polovina je věnovaná sestavování týmu, plánování akce a výcviku, ale hlavně budování sympatií k postavám, jejichž řady pak v druhé polovině věnované akci (která tradičně nejde podle plánu) nemilosrdně prořídnou. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Divoké husy mají všechno (dobré), co si vybavím pod pojmem "poctivý akčňák ze staré školy". Mohutné akční scény, nešetřící kulkami, výbuchy ani mrtvolami; někompromisně drsné, charizmatické a ukázkově čestné hrdiny i chytlavý příběh o boji dobra se zlem, který v tomto případě vůbec není béčkově trapný a primitivní. Zejména závěr je hodně neklasický a nepředvídatelný. Navíc tu nejde jen o tu akci a i první (neakční) polovina, v níž se seznamujeme s postavami a budujeme si k nim vztah, je hodně poutavá. Velká spokojenost a 85% ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Různorodá početná skupina žoldáků je vyslána do na první pohled jasné a srozumitelné mise. Poté co splní úkol jsou však zrazeni a z celé operace se stává boj o holé přežití ze kterého moc hrdinů nevyvázne. První polovina filmu věnovaná rozjezdu děje a seznámení z postavami úplně nenudí, ale je fakt, že když se přepne na akci je to o ničem jiném. Jako celek to pohromadě drží, nicméně táhne to především plejáda kvalitních herců té doby jimž v tomto filmu dominuje asi nejvíc tehdejší James Bond na vrcholu formy Roger Moore. Takže solidní žánrovka která není super bomba, ale za dobré řemeslo si slabší 4* zaslouží.70% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Čtveřice světově známých a uznávaných Pánů herců zde sehrává netradiční akčně pojaté role výsadkářů v jedné specifické "intifádní" vojenské misi. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrný akčně válečný snímek s hvězdným hereckým obsazením. Mnohé scény jsou trochu syrovější, což dodává filmu na působivosti. Hlavní hrdinové se svých rolí zhostili bravurně, zejména Roger Moore tu sází jednu po anglicku suchou hlášku za druhou. Prostředí příběhu je poutavé a samotný děj má poněkud smutný (předvídatelný) konec. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Válečné odlehčené oldies drámo s all star týmem hollywoodského senior klubu. Pozvolný rozjezd, vytříbené dialogy, slušná akce, a na konci důstojné přistání. A že akční filmy stárnou rychleji než jiné, a proto je nuda se na ně koukat? Víte, zrovna teď na Barrandově končí Clementine se Seagalem z roku 2004, oproti které jsou tihle čtyřiatřicet let staří divocí houseři sotva vylíhnutá kuřátka. Jasně, že nejde srovnávat golfový green s bahnem, ale zároveň si nemyslím, že u akčních filmů nutně záleží na roku vzniku. Howgh! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo za 3 s odřenejma ušima. Prostě zlatá osmdesátá, akčňák jak z učebnice. Bohužel se nejedná o ojedinělé dílko s takovým námětem (včetně aktu pomsty). Zde to naštěstí táhne ústřední herecká čtveřice es, která s najmutou partou maníků, kterou sami vycvičili zachraňuje v jedné ze středoafrických republik vězněného a nemocného vůdce opozice. Diktátor věznící vůdce opozice se mezitím spolčí s investorem akce a komandu začíná problém. Nemá se jak dostat z Afriky. Nepřátel přibývá, střeliva ubývá i členů komanda a přibývají i ranění.... Už od prvopočátku jsem vytušil konec, bylo to moc okaté. Ale dobrý... ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších akčních filmů odehrávajících se na černém kontinentě a dost možná i jeden z nejlepších vůbec. Příběh není dvakrát originální, ale o to víc si tvůrci pohráli s napětím, které by se místy dalo krájet. Trio hlavních hrdinů je skvěle zahráno. Mým osobním favoritem byl Richard Harris.:-) ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Oldschoolová vojnová akcia ako sa patrí prebiehajúca v slede zháňanie starej party, výcvik a nasadenie. Žoldáci sú trošku postarší a je medzi nimi dosť vyslúžilcov, to ale neznamená, že v Afrike nedokážu pri oslobodzovaní vodcu opozície Limbaniho trošku prikúriť. Starouši to všetko zvládajú bravúrne a dokonca aj s troškou humoru, škoda len niektorých nie moc podarených bojových scén, mohlo to byť za viac. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Navzdory zkušenosti, že akční filmy stárnou dvakrát rychleji než ty ostatní, bylo snadné naladit se na vlnu pozdních sedmdesátých let a výsledek potěšil navzdory poněkud nelogické zápletce. Dialogy nebyly hloupé, veteráni své role zvládli na jedničku a to nejen hlavní trojka Burton, Harris a Moore, ale i ti další, ať už Hardy Krüger nebo Kenneth Griffith. Úvodní hodinka jednání, plánování, sestavování týmu a výcviku byla skvělá, osvobozovací akce na důchodce blesková a „nekorektní“ (klaďasové bez mrknutí oka zplynují cimru plnou spících a vystřílejí jídelnu plnou neozbrojených mužů, místo aby je lidumilně zamkli do komory), zpáteční cesta zrazené jednotky nekompromisní (zabíjení vlastních zraněných mužů, kteří nemohou pokračovat v cestě) a umírání bez hloupého patosu. Co víc si přát od více než třicet let starého filmu. ()

WANDRWALL

všechny recenze uživatele

Být Afričanem žádal bych o odsuzující postoj OSN proti takovým 'velkohubým' filmům, kde bílí páni si dělají v Africe střelnici. ()

Související novinky

Zemřel herec Hardy Krüger

Zemřel herec Hardy Krüger

20.01.2022

V americké Kalifornii včera v požehnaném věku 93 let opustil filmový svět německý herecký veterán a spisovatel, Hardy Krüger. Rodák z Berlína má k dnešnímu dni na svém kontě na 70 filmových a… (více)

Reklama

Reklama