Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dne 14. října 1943 se uskutečnilo největší a nejúspěšnější povstání vězňů z koncentračních táborů hitlerovského Německa . Vyhlazovací tábor Sobibor, ležící dnes na polském území v bezprostřední blízkosti s Ukrajinou a nedalekým Běloruskem, byl vybudován v březnu 1942 v panenské a velmi řídce osídlené krajině jako jeden ze tří ( dále Belžec a Treblinka) v rámci konečného řešení židovské otázky při operaci „Reinhard“ (operace byla dodatečně pojmenována na památku zesnulého Reinharda Heydricha po atentátu z 27. května 1942 v Praze).

Podkladem pro natočení filmu se stala kniha Richarda Raschkeho, přímého aktéra hrdinného odboje proti nacistické zvůli. Pod vedením Alexandra „Saši“ Pečerského (hraje R. Hauer) ruského židovského zajatce, při plánované ozbrojené vzpouře bylo zabito kolem 12 příslušníků SS (prameny se liší v počtech) a dále několik ukrajinských dozorců. Při plánovaném útěku došlo ke komplikacím, a proto pod tíhou situace se kolem 600 vězňů vrhla přes ostnaté dráty pod palbou kulometných věží přes minová pole do Chelmských lesů. Nafilmovaný samotný útěk vězněných pro záchranu života je expresivním zážitkem podbarveným vážnou hudbou.

Asi 300 vězňům se podařilo utéci, ovšem kolem 200 jich bylo pochytáno a zabito v průběhu několika dnů po útěku. Válku přežilo kolem 70 aktérů povstání, v červenci 2007 žil přímý účastník odboje v české republice na Vysočině. Po útěku vězňů byl tábor srovnán se zemí, dnes stojí na jeho místě památník, muzeum a mohyla lidského popela.

Celkem v táboře smrti (během poměrně jeho krátké existence) zahynulo v plynových komorách kolem 250.000 lidí , převážně židů z Polska, Holandska, Československa, Ruska a dalších zemí. Čest jejich památce. (Ygnor)

(více)

Recenze (73)

majo25 

všechny recenze uživatele

O útekoch z koncentračných táborov som videl niekoľko. Takmer každý je nafilmovaný podľa skutočnosti. Tento patrí do skupiny tých horších. Nad slabšou atmosférou a jemne prehrávajúcimi hercami sa dá prižmúriť oko, ale spracovanie je hlavný kameň úrazu. Nepomáha ani hviezdny Hauer, ani dramatické scény. Príťažlivá je hlavne téma. Ešteže ide o televízny film, ktorý má ine filmové hodnoty a iné filmové parametre. Samozrejme, to nič nemení na fakte, že nad skutočnými reáliami, ktoré sa stali, sa človek musí zamyslieť. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Chvílemi výborná, nicméně celkově nepříliš povedená záležitost. Vzpoura v táboře Sobibor byla rozhodně ojedinělá záležitost, v komplexu vyhlazovacích táborů. Jestli jsou veškerá historická fakta přesná není až tak podstatné, více mi překážela celková (ne)autentičnost snímku. Toto téma prostě osobně vyžaduji v co nejreálnější podobě. Určitě si to zaslouží. Film je jednojazyčný. Esesáci, židovští vězni i ruští soldáti s americkým přízvukem atmosféru hodně narušují. Herecké výkony jsou vskutku mizerné a i po celou dobu stejně dobrá vizáž vězňů neodpovídá prostředí. Jsou tu ovšem scény, které pro mě ty tři hvězdičky pevně drží. Tento snímek mi potvrdil, že nejrealističtější obraz těchto let, nám naskýtá československá válečná kinematografie. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Podle skutečné události. Kupodivu nepříliš přikrášlené, protože Alexandr Pečerskij byl v reálu ještě větší frajer, útěk byl ještě krvavější a život v Sobiboru ještě mnohem drsnější. Jack Gold natočil na počest obětí pekelného tábora televizní film který se vymkl své škatulce, a bez mrknutí oka držel krok s klasickými druhoválečnými dramaty. Není tak proslavený jako Nejdelší den, Příliš vzdálený most, nebo Velký útěk, ale kvalitou za nimi příliš nezaostává a atmosférou se jim v klidu vyrovná. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Drsný a nekompromisní obraz židovského vyhlazovacího tábora, který bohatě rekonstruuje esesáckou surovost v té nejsyrovější podobě. Lze tedy říci jen velmi obecně, že tento film v zobrazení historické události a tragických momentů má svou realitu. V tomto směru jde o dobré dílo televizní práce. Co napsat na závěr? Není zde zcela jasné, jak je možné, že se židé různých národností, včetně ruských židovských vojáků, opravdu tak rychle a dobře dorozumívali? Že by si nepomáhali znakovou řečí rukama a nohama? Určitě by to dodávalo filmu větší věrohodnost či autentičnost. Pak se nabízí jediné možné vysvětlení, že všichni mluvili židovským jazykem? Že existoval tábor Sobibor s hromadným útěkem mnoha zubožených vězňů bylo pro mě překvapením. Nejspíš se shodneme, že rozhodnutí prchnout z koncetráku je hodné obdivu. Zpátky k filmu, který je svým obsahem hodně smutný, nicméně se jedná o neobvyklé a strhující drama, ale v žádném případě to není film, který bych musel vidět ještě znova. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Skoro nemám slov. Na TV film fantasticky zpracované až na tu ingliš.... I když také mám pár výhrad. Na většině herců bylo vidět, že jsou dobře živeni což se o živořícím židovském osazenstvu (z pracovních komand) vyhlazovacích táborů říci nedalo. Nejen tam, kde se vězni dočasně nechali pracovat ale i dokonce u družstev, která třídila zavazadla po transportech u vlaků a poté v barácích ve speciálních třídírnách. Tam si každý mohl potajmu něco ukrást a dostat se k takovému družstvu výrazným způsobem zvyšovalo šance na přežití. Samozřejmě do doby než se dozorci stávající čety nerozhodli zplynovat a vytvořit z nových transportů nová družstva. Další věc co se mi nezdála bylo, že vězni určení na práci neprošli dezinfekcí (skutečnou samozřejmě) a ostříháním. Pochybuji, že by tam dívky a ženy pobíhaly v účesech v jakých přišly. Už jen kvůli vším a štěnicím by si vlasy sami ostříhaly....No a ty jejich společné večery s muži... Pokud vím, ženy od mužů byly v táborech vždy pečlivě odděleny, ve všech bez vyjímek. Stejně tak by Saša těžko coby ruský válečný zajatec před německým dozorcem vzpupně vylil polévku... Za prvé by to z hladu nikdy neudělal a za druhé by si ho germán pěkně podal. Rusové na tom byli leckde na stejné úrovni jako Židé.. Němci je neuznávali jako válečné zajatce, brali je jako podlidi... --- Ale nebudu to shazovat. Mělo to sílu a bylo tam skoro vše. Tábor byl velmi reálně ztvárněn a z těch neustále dýmajících komínů, v noci rudě ozařujících oblohu běhal mráz po zádech...Příjezdy transportů, naivita transportovaných, jejich vystupování přesně podle toho z jakých částí Evropy byli deportováni, dublované exekuce za útěky atd... A připočteme-li skutečnost, že se toto internovaným podařilo, musím dát skoro plný počet šesticípých hvězd. Snímků pojednávajících o koncentračních táborech a holokaustu je dnes již (bohudíky) dlouhá řada, ale podobný je jen jeden a to Grey Zone (2001), kde také došlo ke vzpouře vězňů. Ti ale místo útěku zničili kremační pece. Což Němcům v Osvětimi značně zkomplikovalo a zpomalilo vyhlazovací proces, čímž byli tisíce lidí zachráněny.... * * * * * ()

Galerie (24)

Zajímavosti (3)

  • Tábor Sobibor byl ihned po útěku vězňů uzavřen a zbourán. Místo bylo osázeno stromy, mezi nimiž nyní stojí socha, připomínající všechny odvážné lidi ze Sobiboru. (Terva)
  • Snímek byl natočen podle nepublikovaných skriptů "From The Ashes of Sobibor" Thomase Blatta a "Inferno in Sobibor" Stanislawa Szmajznera. (Terva)
  • Představitel hlavní role Rutger Hauer pochází z Nizozemí. Právě v Sobiboru bylo zplynováno značné množství holandských Židů. Ve snímku však překvapivě neztvárňuje holandského Žida, nýbrž Žida ze Sovětského svazu, zajatého příslušníka Rudé armády, Sašu Pečerského. (M.Šalda)

Reklama

Reklama