Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dne 14. října 1943 se uskutečnilo největší a nejúspěšnější povstání vězňů z koncentračních táborů hitlerovského Německa . Vyhlazovací tábor Sobibor, ležící dnes na polském území v bezprostřední blízkosti s Ukrajinou a nedalekým Běloruskem, byl vybudován v březnu 1942 v panenské a velmi řídce osídlené krajině jako jeden ze tří ( dále Belžec a Treblinka) v rámci konečného řešení židovské otázky při operaci „Reinhard“ (operace byla dodatečně pojmenována na památku zesnulého Reinharda Heydricha po atentátu z 27. května 1942 v Praze).

Podkladem pro natočení filmu se stala kniha Richarda Raschkeho, přímého aktéra hrdinného odboje proti nacistické zvůli. Pod vedením Alexandra „Saši“ Pečerského (hraje R. Hauer) ruského židovského zajatce, při plánované ozbrojené vzpouře bylo zabito kolem 12 příslušníků SS (prameny se liší v počtech) a dále několik ukrajinských dozorců. Při plánovaném útěku došlo ke komplikacím, a proto pod tíhou situace se kolem 600 vězňů vrhla přes ostnaté dráty pod palbou kulometných věží přes minová pole do Chelmských lesů. Nafilmovaný samotný útěk vězněných pro záchranu života je expresivním zážitkem podbarveným vážnou hudbou.

Asi 300 vězňům se podařilo utéci, ovšem kolem 200 jich bylo pochytáno a zabito v průběhu několika dnů po útěku. Válku přežilo kolem 70 aktérů povstání, v červenci 2007 žil přímý účastník odboje v české republice na Vysočině. Po útěku vězňů byl tábor srovnán se zemí, dnes stojí na jeho místě památník, muzeum a mohyla lidského popela.

Celkem v táboře smrti (během poměrně jeho krátké existence) zahynulo v plynových komorách kolem 250.000 lidí , převážně židů z Polska, Holandska, Československa, Ruska a dalších zemí. Čest jejich památce. (Ygnor)

(více)

Recenze (73)

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Film má dechberoucí katarzní závěr. Ale mezi námi - nevěřím, že ve vyhlazovacím táboře přežívaly některé krásné, docela upravené ženy - Židovky, ramenatí a bezvadně vypadající chlapáci jako Rutger Hauer v roli Saši a že vězni měli účesy s přesně zastřiženými kotletami. Od začátku to působilo divně a rušivě. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Vyhlazovací tábor Sobibor za 2. světové války měl všechny hrůzné aspekty: popravy, tělesné tresty, plynové komory i nepříjemné dozorce. Ovšem filmaři zřejmě dostali výjimku a rozhodli se prezentovat vězně ve více než dobré kondici, ženy mají zřejmě někde utajený zkrášlovací salon, neboť jim byly ponechány dlouhé vlasy a relativně působily sexy. A žádné mundůry se nekonaly, vězni se mohli pohybovat v civilním šatstvu. I tak se nejedná v žádném případě o rajskou dovolenou. Kdyby rekreanti byli spokojeni, neměli by v rámci vytouženého úprku potřebu překonat dvojí plot z ostnatého drátu a následně absolvovat procházku minovým polem. Film je to z přísně televizní produkce, tudíž se příliš nedalo počítat s oslnivou technickou stránkou. Obrazová stránka je opravdu žalostná. Všichni se těšili na to, jak si plavovlasý Holanďan Rutger Hauer poradí ve službách ruské armády, který je do tábora coby zajatec deportován také. Stane se to zhruba za půlkou filmu. A ve své úloze obstál. Joanna Pacula vnesla do filmu něco málo erotického šarmu. Alan Arkin v titulní roli je herec, který nezkazí filmu renomé. I když film obsahuje nějaké ty nevěrohodné sekvence, koneckonců, který historický film z války je prost faktických chyb, má také nemalé procento nepříjemně mrazivých scén. V tomto ohledu filmu kraluje sekvence, ve které pochytaní vzbouřenci po neúspěšném útěku z tábora jsou odsouzeni k trestu smrti zastřelením, a musí si vybrat k sobě jedince, co s nimi budou popraveni. A další mrazivé scény už vypisovat nebudu. Jack Gold svoje přes dvě hodiny dlouhé drama režijně koncipoval zdatně, má to svá slabší i silná místa a čekal jsem, že se budu ve větším procentu nudit. A nestalo se tak. 7/10 ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmu o organizovaném útěku z vyhlazovacího tábora Sobibor co jsem zatím viděl. Navíc natočený podle skutečné události, což dělá snímek ještě více autentickým...Strhující a velmi dusná, místy nedejchatelná atmosféra, skvělé herecké výkony ve všech rolích, despotické německé svině a jejich nekale a nechvalně známé metody, v jinak opravdu neskutečně vzorném, pečlivém a důsledném systému, i když nakonec netušili vůbec nic..Jak já jsem některým těm ksichtům přál samotnou smrt, to se nedá ani popsat, naopak na druhé straně barikády zabitím jakéhokoliv němce jsem měl takový zvláštní pocit takového malého vítězství, asi jako samotní aktéři..Pro dobrý pocit, přeci nešlo už víc ztratit. Trochu opomíjený ale jinak výborný film..Více zde: http://reinhard.mysteria.cz/uteksobi.html. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Jediná doložitelná vzpoura židovského vyhlazovacího tábora v roce 1943, v polském Sobiboru. Vzpouru se podaří provést až po příchodu zajatých ruských židovských vojáků. Ano, mnoho zajatců zemřelo, ale měli na vybranou, když denně přijížděly nové a nové vlaky, plny dalších, nicnetušících lidí a černý dým a v noci rudá záře o kousek dále, v sektoru tři, stále na nebi plála? Těžko soudit, nikdy jsem nestála tváří v tvář zoufalství z příchozí smrti, co se mého bytí týče. A tak zajímavý, smutnou atmosférou nahuštěný film, ale i zábleskem naděje na konci. A drama jaksepatří.Skvělý Alan Arkin v roli Leona i Rutger Hauer v roli ruského velitele. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Film bych rozdělil na dvě části, ta první popisující život v táboře, dost stojí na místě a přišlo mi, že život v táboře vykreslili nepřesvědčivě v dosti světlých barvách. Ovšem ta polovina druhá oslavující hrdinský čin vězňů, plánováním útěku a jeho samotným provedením je už napínavá a divácky zajímavá. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (3)

  • Snímek byl natočen podle nepublikovaných skriptů "From The Ashes of Sobibor" Thomase Blatta a "Inferno in Sobibor" Stanislawa Szmajznera. (Terva)
  • Představitel hlavní role Rutger Hauer pochází z Nizozemí. Právě v Sobiboru bylo zplynováno značné množství holandských Židů. Ve snímku však překvapivě neztvárňuje holandského Žida, nýbrž Žida ze Sovětského svazu, zajatého příslušníka Rudé armády, Sašu Pečerského. (M.Šalda)
  • Tábor Sobibor byl ihned po útěku vězňů uzavřen a zbourán. Místo bylo osázeno stromy, mezi nimiž nyní stojí socha, připomínající všechny odvážné lidi ze Sobiboru. (Terva)

Reklama

Reklama