Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kriminální fikce z produkce HBO o tom, jak by asi vypadal svět po vítězství Třetí říše. Jedním z míst kde se natáčelo byla i Praha, která v minulosti rovněž trpěla pod nadvládou nacistů, a později komunistů. Píše se rok 1964. Berlín se chystá na oslavu führerových 75-tých narozenin a obnovení diplomatických vztahů se Spojenými státy. Zatímco celý svět s napětím očekává tuto převratnou událost, SS detektiv March (Rutger Hauer) vyšetřuje záhadnou politickou vraždu. Přes naléhání Gestapa, aby pátrání ukončil, je March rozhodnut případ vyřešit. Spojí se proto s americkou novinářkou Cahrlie Maguirovou (Miranda Richardson), která pak náhodně sama rozkrývá své vlastní záhady. Společně odhalují tajemství, které by mohlo vést k pádu Třetí říše. V patách jim je Gestapo, oni však unikají, aby prozradili světu pravdu o ... Otčině.
Jedním z míst, která byla vybrána k natáčení filmu, byla i Praha, která v minulosti rovněž trpěla pod nadvládou nacistů, a později komunistů. Proto provázela natáčení Otčiny řada ironických momentů. Scény velkolepé oslavy Hitlerových narozenin se odehrávaly na Letné, tradičním místě různých shromáždění, vojenských přehlídek a prvomájových průvodů. Na místě, kde kdysi stával největší Stalinův pomník na světě, zdravily tisíce komparzistů převlečených za občany Germánie Hitlera. A kryt v kopci pod památníkem, určený dříve stranické elitě pro případ jaderného útoku, poskytl přístřeší davům komparzistů. Produkční Václav Eisenhamer poznamenal: "Vyrostli jsme ve státě podobném tomu ve filmu. Rozumíme tedy Marchovu příběhu." Celkově probíhalo natáčení v Praze 37 dní, od 5. března do 16. dubna 1994. (HBO Europe)

(více)

Recenze (95)

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Bohužel, velmi chaboučké. Za prvé mě dost rušila všudypřítomná Praha, která spíš v našinci vyvolá pousmání, než tíži a za druhé jsem četl Muže z vysokého zámku, který měl, dle mě lepší pointu i postavení příběhu, že to vypadalo věrohodně. Otčinu si klidně zkoukněte, žádné trvalé následky nenadělá, snaha je tam vidět, avšak stejně je zřejmá i televizní kvalita. Škoda. ()

Rendiss 

všechny recenze uživatele

To bylo tak divný, až se mi něco z toho i líbilo. Příjezd amerického prezidenta do Reichu všem řekne, že němci vyvražďovali miliony lidí v koncentračních táborech. Mě by zajímalo, jak to mohli tajit 15 let. To jako žádný dozorci nepřežili, jen lidé, kteří "vymysleli" tábory? Ale to snad ne. Ve zpracování museli mít prsty nějaký náckové, jinak to nevidím. 2* za Hitlera, zešedivělého staříka, kterého Parkinson asi opustil, nebo ho zřejmně dr. Mengele vyléčil. To by se na tom světě krásně žilo, kdyby nebyly takový choroby. Bože.. ()

Reklama

Juto 

všechny recenze uživatele

Rutger Hauer hrá policajta v imaginárnom svete, kde nacisti vyhrali 2. svetovú vojnu. V tomto prostredí je Hauerova postava typickým čestným policajtom, ktorý chce robiť svoju prácu a hľadať pravdu... no potom narazí na temné tajomstvá o vojne. Najprv som bol trochu sklamaný, pretože som očakával akčný film, ale potom som musel uznať, že film ako thriller funguje celkom dobre. Občas je to trochu pomalé, ale dej má dostatočne dobré tempo, aby zostal zaujímavý. Tiež som očakával viac gýčový béčkový štýl, ale v skutočnosti to bol veľmi vážny a uveriteľný príbeh. Nacistické prostredie vytvára nový pohľad na žáner detektívnych thrillerov a robí ho ešte vzrušujúcejším. 6/10 ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Tématika alternativního vyústění 2. světové války mě odrovnává už v herní sérii Red Alert a ani zde tomu není jinak. HBO je zjevně konečným řešením židovské otázky trochu fascinováno (viz geniální Konference ve Wannsee) a tady mu věnuje pozornost velmi zajímavým způsobem. Pražské kulisy vypadaly přesně tak, jak bych si představoval 60. léta v Německu, kdyby Hitler vyhrál. Závěrečná dvacetiminutová pasáž byla skutečně nervydrásající a starý Áda na konci roztomilý. Celkově mělo ale to téma na víc, chvílemi to byla jen obyčejná televizní detektivka, ve které známe to, na co mají postavy teprve přijít. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Námětem k tomuhle filmu byla stejnojmenná kniha Roberta Harrise, která rozhodně není špatná (imho je nejméně o hvězdičku lepší než film). Je to napůl alternativně historická sci-fi, napůl krimi film a kdyby to mělo o něco promakanější scénář a nápaditější režii, byl by to hodně dobrý kousek. Takhle je to televizní nadprůměr. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (7)

  • O tom, že se většina exteriérů natáčela v Praze, svědčí 12. minuta filmu, kdy příslušník SS vstupuje do budovy Reichzicherkomando SS, dnes bývalého sídla Rádia svobodná Evropa, přičemž je vedle budovy na rohu domu vidět logo České spořitelny. (BrianStorker)
  • VHS verzia má menšie úpravy (iný začiatok, vrátane narácie, a tiež upravený záver) oproti originálnej verzii, ktorú vysielalo HBO. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama