Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zamkněte dveře. Zabdněte okna. Něco číhá v mlze! Kdysi navedli občané rybářského městečka Antonio Bay loď boháče Blakea v husté mlze na skaliska, kde ji po ztroskotání vyloupili. Po sto letech se Antonio Bay chystá na oslavu svého založení, do ulic však vtrhne zrádná mlha a s ní přízraky šestice utonulých námořníků v čele s Blakem! Přicházejí, aby pomstili svou smrt... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (348)

POMO 

všechny recenze uživatele

Po výbornom, napínavom intre následuje predohra s rozplietaním záhady. A čím bližšie sme k jej rozuzleniu a samotnému finále, tým menej sa bojíme. The Fog je veľmi pekne, širokoúhlo natočená, má slušnú carpenterovskú hudbu a atmosféru, ale chýba jej tajúpnosť príbehu, akými disponovali Halloween či Vec. To, KTO SÚ a PREČO ZABÍJAJÚ, nám malo byť iba naznačené, a nie naservírované vo forme nezmyselnej báchorky. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem váhala, jestli dát 3 nebo 4 hvězdičky, nakonec jsem se rozhodla pro nižší hodnocení, protože tenhle film strašně zestárl a atmosféra (ač je hodně mlhavá :-)) na mě zas tak moc nezapůsobila. Jinak je to samozřejmě plné všech žánrových klišé, na které si jen vzpomenete a téměř od začátku je jasné, kdo přežije a kdo ne. Musím souhlasit s POMem - čím dál film utíká, tím méně je strašidelný (a protože startovní hranice je hodně nízká, myslím, že konec se pohybuje v záporných hodnotách...). ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Musím souhlasit s uživatelkou Galadriel, která souhlasí s POMem. Musím nesouhlasit s uživatelem Mr.Apache , že Jamie Lee Curtis potěší pouze ctitele Halloweenu, já jsem ctitel Jamie Lee Curtis a taky mě potěšila, no potěšila by mě teda ještě více kdyby tam běhala v kalhotkách, ale ona tam stejně byla všude příšerná mlha ,takže bych hovno viděl, to snad bylo z tou mlhou naschvál. Nevím jestli mám souhlasit nebo nesouhlasit s uživatelem choze, zda teen remake je pak ubohost sama, protože ten jsem neviděl. Ona je taky otázka jestli choze něco v tom teen remake přes tu mlhu viděl. Strašně mě mrzí, že nemohu souhlasit s uživatelem Silas, že mlha valící se zpod dveří je jedním z vrcholných okamžiků filmu, já měl vrchol jinde a jindy. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

V mlze husté tak, že by se dala krájet, se procházely potemnělé postavy. A protože to natočil John Capenter ještě v době, kdy mu to doopravdy šlo, dalo se na to i dívat Podobně jako většinu svých filmů, postavil Carpenter na atmosféře i Mlhu. Jednoduchá zápletka (skvělé uvedení do děje pomocí starého námořníka) je odvyprávěna za necelých devadesát minut a nechybí jí nic, co má správný horor ze staré dobré „B“ školy mít. Nulová psychologie postav je vynahrazena jejich různorodostí a taky tím, že si nemůžeme být jistí, kdo bude další a kolik jich vlastně ještě přijde. Jistě, u některých to přežití lze v rámci jistých diváckých sympatií odhadnout a někde dozajista leproidní námořníci ve svém výběru zklamou, protože v takovém kvantu postav by někteří umírali rozhodně zaslouženěji. Avšak při pohledu na valící se mlhu, v níž pomalu kráčejí postavy s hákem v ruce, zapomenete i na to, že máte udržovat základní tělesné potřeby pro pokračování života jako je tlukot srdce či dýchání. A proto, že jsem se u filmu cítil tak „příjemně“ přece jenom tu pátou (i když pravda, nezaslouženou) hvězdičku přihodím. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jediná věc, ze které šel strach byla ta mlha, jenže o mlze jsem za poslední dobu viděl tolik filmů, že tenhle je po těch dvou mlhách ten poslední, kerý jsem ještě neviděl a krapet mě to už otravovalo. Popravdě si ale Carpenter opravdu vyhrál, protože s mlhou přichází atmosféra, a já se musím přiznat, že jsem opravdu byl napjatý, jak se to všecko vyvrbí, a vyvrbilo se to vesměs normálně, přičemž to alespoň rychle uteklo, a tak tomu filmu nemůžu upřít, že jsem u něj měl nahnáno a divný pocit, minimálně ty scény, kdy se městéčko utápí v mlze byly výborné, ale to je asi tak všecko. Kdyby se ten film nejmenoval mlha a celý film nebyl o mlze, tak je to docela nuda. Ale už tady bylo nádherně vidět, jak si Carpenter hraje s maskama, ty se mu totiž do filmu vždycky podaří, čím nechutnější, tím pro film lepší. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1miliónTržby USA $21,378,361Tržby Celosvetovo $22,900,000║ Miestami trošku hustejšia atmosféra ale ináč dosť prázdne, určite sa s toho dalo vyťažiť viac než takéto takmer bezdejové béčko, triky ušli, dýchalo z toho obdobie Čelustí vďaka tej pláži. /50%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Opravdu skvělej horor. Člověk se úplně cítí tak starosvětsky příjemně, že kouká na takovou bezva napínavou podívanou. Carpenter je fakt pan režisér, když vezmete jakou to má tajuplnou atmosféru a to se tam jen valí mlha a v ní jsou ohnilí piráti. Hrozně moc dělá ta jeho hudba. Fakt bezva film. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Ďalšia hororová klasika s nízkym rozpočtom z dielne Carpenter/Debra Hill a s Jamie Lee Curtisovou v (takmer) hlavnej úlohe. Pred IOO rokmi boli malomocní zavraždení a výročie ich zbytočnej smrti sa práve blíži. Pre obyvateľov prímorského mestečka (a sympatickú majiteľku miestneho majákového rádia) nastáva ponurá noc, plná zákernej hmly, v ktorej NIEČO JE. Práve odbila polnoc a nadišiel čas pomsty. Nabrúste si háky a šup na to. Majstrovské lážo plážo, ktorému za krásnu hororovú atmosféru MUSÍM dať plné hodnotenie. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No Carpenter ma lepsi kousky, ale i tak se tenhle horor celkem poved. Carpenter totiz hned od zacatku tlaci na pilu, behem uvodniho vypraveni nejakyho vaguse je jasna cela legenda a od ty doby tam sleha jeden strasidelnej zaber za druhym a skoro nepolevuje az do konce filmu. Proto je skoda, ze to tu pravou atmosferu ziska az nakejch 30 minut pred koncem, kdy to konecne zacne bejt tak napinavy a atmosfericky, jak se Carpenter od zacatku snazil. Jinak film nijak zvlast ale strasidelnej neni, sem tam se sice nejaka lekacka povede, ale tady jde hlavne o tu atmosferu a ta, jak uz sem psal, je perfektni az ke konci. A bohuzel se tu nehraje na nejaky gore sceny, clovek by cekal, ze kdyz nekoho rozslehaj hakem nebo mecem, tak bude vsude cakat krev, ale tady snad neukapne ani kapka. Co se tyce duchu namorniku, je veliky stesti, ze je Carpenter asi az na dva zabery vubec neukazuje zblizka a jsou to vzdy jen takovy tmavy postavy v mlze. Akorat ta mlha se teda buhvijak nepovedla, bud vypada jak kour a nebo je silene digitalni a sviti. Ale celkove se jedna o prijemnej a nadprumernej horurek, cemuz taky napomaha fajn hudba a potesila me pritomnost Jamie Lee Curtis, skoda, ze se nedostala vic ke slovu. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Sva, 80. leta otevrel Carpenter jednim z nejlepsich kousku sve kariery - Mlhou. Snimek, vypravejici o pomste zavrazdenych lepro-namorniku, stavi predevsim na skvele atmosfere. Atmosfere huste a plizive jako mlha, ktera se v noci vali na nic netusici mestecko Antonio Bay. K jejimu vytvoreni krome civilnich a neprehravajiich hercu a prijemne pozvolneho tempa prispiva vynikajici minimalisticka hudba. The Fog je absolutni horror, takovy, jaky umi natocit jen Carpenter (ktery je tentokrat lehce rozpoznatelny v male rolicce na zacatku filmu). ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tento horror jsem viděl jako malý kluk na ošumťelé VHSce a skoro jsem z něj nic neměl, protože měl příšernou kvalitu a ještě když přišla mlha, tak už nebylo na obrazovce vidět fakt vůbec nic ... Takže si pamatuju, že se mi vůbec nelíbil a od té doby jsem se jím nezabýval. No sešlo se nějaké to desetiletí s desetiletím a já vrazil originální dvd do přehrávače s tím, jak to s tou "Mlhou" tedy vlastně je a nestačil jsem se divit ... Kdo sleduje můj profil, jistě ví, že na tyhle "bubácký" horrory moc nejsem a vyhledávám spíš "ostřejší" záležitosti plné krve, střev a hlavně násilí jako takového ... Mlha mne ale absolutně dostala!! V podstatě mě vlastně "pohltila" tak jak to městečko ve filmu a tak jak bylo asi Carpenterem zamýšleno. Prostě ten film jako horror je jeden obrovský superlativ!!! Nestaví na gore, což už u mne vede většinou k nudě, ale tady prostě dochází k naprosté výjimce. Staví na DOKONALÉ atmosféře. Něco takového jsem zažil jen u mála filmů, vyrovnat se jí může v tomto ohledu snad jen Rituals (1977) a pak málo dalších, na které si teď momentálně již nevzpomenu. Úžasný hudební a zvukový doprovod, úžasný nápad, lekačky, které fungovaly dokonce i na mne!!! (nikdy se u horroru nelekám ... tedy už asi ne 20 let ...), špičková kamera je u Carpentera samozřejmostí. Prostě tohle je VRCHOL horroru jako takového. Pokud si vezmu obecně horror jako žánr a nebudu ho nikam řadit do subžánru, Mlha se bude vyjímat někde absolutně nahoře. Opravdová bomba, která mi bouchla v pokoji až 29 let po svém natočení ... sice hodně pozdě, ale jsem vděčný, že se tak vůbec stalo ... ()

movie 

všechny recenze uživatele

Ta pitomá moderátorka je snad jedna z nejhůř napsaných postav, na to můžete vzít jed! Její výstup, kdy varuje syna před nástupem mlhy posouvá snímek a stupínek dolů (mj. kde vůbec brala tu jistotu, že on zrovna v tu chvíli poslouchá její jiskřivou show?) a drtí celkem pracně budovanou atmosféru. Vtipné jsou na dnešní dobu i scény, ve kterých se náhle zjeví mlha a skupinka hnijících pirátů, jakoby jste do záběru z ničeho nic strčili jejich diorama. 55% ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Atmosféru buduje jistě dobře, tedy stonásobně líp, jak jeho o skorem třicet let mladší klon. Jenže stejně jako je scénář nedomyšlenej tam, tak je nedomyšlenej i tady. A tím nemám na mysli podivnej konec přesně ve stylu druhých pokračování. třeba když všichni nezávisle na sobě spojují všechno podivný dění s mlhou, když ta diskžokejka řve do rádia, aby někdo jel zachránit jejího synka před mlhou, když každej bere jako sám nezvratnej fakt, že v té mlze něco tajemnýho je. To se totiž může stát jen v horrorech jako tento. No, co se týká "nervydrásajícího" úvodu, asi jsem se správně nedíval, protože vyprávění okolo ohně strašidelnejch historek, to může děsit jenom v reálu a před desátým rokem života. Jinak k formě, co říct? Kromě mrtvejch námořníků, kteří nejsou nikdy ukázaní celí a tak to nekazí jinak zábavnej film hloupou umělostí, mi to přišlo hodně minimalistický jak na triky a prostředí, tak na propracování postav. Semtam něco sice nakousne, ale dozvíme se jen ždibce a o mnoha ani to. Mohlo to být lepší, mohlo to být horší. Kultem pro mě zůstane Věc, ale toto ne. Toto je prostě jen další horror nijak nevybočující z řady ostatních osmdesátníků. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Typický Carpenter, jak ho mnozí milujeme. Tajemné a těžce uchopitelné zlo, skupina lidí odříznutá od světa a minimalistické prostředky mu bohatě stačí k tomu, aby stvořil poctivý, opravdu děsivý horor (Vládce temnot budiž zdárným příkladem). Kromě dokonalé atmosféry se může Mlha pochlubit i příjemným obsazením, ve kterém mě osobně nejvíc baví duo Atkins - Curtis. Již úvodní masakr na lodi nebo scéna na střeše majáku patří k vrcholům filmu. Klasika, kterou jsem překvapivě docenil až po letech. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet, je rybníček Brčálník, totiž městečko Antonio Bay. A to městečko má kostlivce ve skříni a ti kostlivci se zhmotnili a přišli si pro pomstu. A ta pomsta byla zlá, milé děti, moc moc zlá. Tak běžte pěkně do postýlek a nezapomeňte se chovat slušně, nebo vás donutím dívat se na nedávné remake tohohle dílka. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Velmi minimalistické po všech stránkách, ale super atmosféra a ještě lepší mlha. Jo, někdy stačí málo. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Jeden ze solidních Carpenterových horrorů, který v jeho filmografii sice nijak nevyčnívá, a určitě se nedá srovnávat s jeho stěžejními díly, přesto stojí za zhlédnutí. Ctitele Halloweenu také jistě potěší Jamie Lee Curtisová v jedné z hlavních rolí. Příběh má půvab, ze kterého dýchají hrůzostrašné námořnické historky, a každý přece tuší, že pod rouškou přicházející mlhy se může skrývat ledacos. Moderovat noční rádio je navíc určitě činnost, která může podráždit leckterou záhrobní sílu. Carpenter sice ze svého námětu zdaleka nevymačkal vše co se dalo, ale na druhou stranu i takto umírněný přístup může mít svá plus. ()

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama