Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zamkněte dveře. Zabdněte okna. Něco číhá v mlze! Kdysi navedli občané rybářského městečka Antonio Bay loď boháče Blakea v husté mlze na skaliska, kde ji po ztroskotání vyloupili. Po sto letech se Antonio Bay chystá na oslavu svého založení, do ulic však vtrhne zrádná mlha a s ní přízraky šestice utonulých námořníků v čele s Blakem! Přicházejí, aby pomstili svou smrt... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (349)

Kass 

všechny recenze uživatele

Povedený horor J. Carpentera z období, kdy se za účelem vyděsit natěšeného diváka nepřikláněl k prvoplánové efektní podívané, ale vyžíval se v budování husté, děsivě plíživé atmosféry. Ve filmu, jenž nemá jasně vyprofilovanou hlavní postavu, se ústředním tmelícím prvkem stává v titulu snímku zmíněná mlha. Ta zde působivě předznamenává příchod tajemnou legendou opředenou kolonii malomocných, jenž baží po krvavé pomstě. Většina hororu se odehrává v noci, což je pro výsledný přízračný dojem z filmu jen dobře. Z herců zaujmou J. Leigh (slavný vřískot ve sprše - "Psycho") a její dcera J. L. Curtis (slavný vřískot v šatníku - "Halloween"), která je v roli sebevědomé Elizabeth k sežrání. I když na moji tajnou lásku - nesmělou Laurie Strode z "Halloween" přece jen zdaleka nemá :-). Srdce hororového fanouška zaplesá i nad účastí Lauriiny sexy kamarádky Annie (Nancy Kyes). ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě efekty použité v tomhle filmu už značně zestárly a námět je vyloženě omšelý, jako by odněkud z 20. let minulého století, ale Carpenter je mistr béčkových hororů a dokáže z mála vytěžit maximum. Atmosféra filmu nechybí a lekaček i scén vyvolávajících napětí je víc než u současných hororů nabitých digitálními triky a disponujících slušným rozpočtem. Slušně odvedená práce, celkový dojem: 60 %. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Musím souhlasit s uživatelkou Galadriel, která souhlasí s POMem. Musím nesouhlasit s uživatelem Mr.Apache , že Jamie Lee Curtis potěší pouze ctitele Halloweenu, já jsem ctitel Jamie Lee Curtis a taky mě potěšila, no potěšila by mě teda ještě více kdyby tam běhala v kalhotkách, ale ona tam stejně byla všude příšerná mlha ,takže bych hovno viděl, to snad bylo z tou mlhou naschvál. Nevím jestli mám souhlasit nebo nesouhlasit s uživatelem choze, zda teen remake je pak ubohost sama, protože ten jsem neviděl. Ona je taky otázka jestli choze něco v tom teen remake přes tu mlhu viděl. Strašně mě mrzí, že nemohu souhlasit s uživatelem Silas, že mlha valící se zpod dveří je jedním z vrcholných okamžiků filmu, já měl vrchol jinde a jindy. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No Carpenter ma lepsi kousky, ale i tak se tenhle horor celkem poved. Carpenter totiz hned od zacatku tlaci na pilu, behem uvodniho vypraveni nejakyho vaguse je jasna cela legenda a od ty doby tam sleha jeden strasidelnej zaber za druhym a skoro nepolevuje az do konce filmu. Proto je skoda, ze to tu pravou atmosferu ziska az nakejch 30 minut pred koncem, kdy to konecne zacne bejt tak napinavy a atmosfericky, jak se Carpenter od zacatku snazil. Jinak film nijak zvlast ale strasidelnej neni, sem tam se sice nejaka lekacka povede, ale tady jde hlavne o tu atmosferu a ta, jak uz sem psal, je perfektni az ke konci. A bohuzel se tu nehraje na nejaky gore sceny, clovek by cekal, ze kdyz nekoho rozslehaj hakem nebo mecem, tak bude vsude cakat krev, ale tady snad neukapne ani kapka. Co se tyce duchu namorniku, je veliky stesti, ze je Carpenter asi az na dva zabery vubec neukazuje zblizka a jsou to vzdy jen takovy tmavy postavy v mlze. Akorat ta mlha se teda buhvijak nepovedla, bud vypada jak kour a nebo je silene digitalni a sviti. Ale celkove se jedna o prijemnej a nadprumernej horurek, cemuz taky napomaha fajn hudba a potesila me pritomnost Jamie Lee Curtis, skoda, ze se nedostala vic ke slovu. ()

arie 

všechny recenze uživatele

Carpenterovská atmosféra je v niektorých momentoch vskutku impozantná, čomu napomáha aj excelentný soundtrack, no i tak sa neubránim faktu, že táto snímka je oveľa menej pôsobivá ako najslávnejšie Carpenterove kúsky Vec a Halloween. Scenár je skôr slabší, snímka sa napriek striedmej minutáži neubráni nudnejším pasážam a herecké výkony sú pre mňa sklamaním, hlavne v prípade absolútne nevýraznej Jamie Lee Curtis, i keď v tejto snímke rozhodne nedostala toľko priestoru ako v spomínanom Halloweene. Takže i keď sa podľa môjho názoru rozhodne nejedná o žánrový klenot, snímka za pozretie určite stojí. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (29)

  • Když Stevie (Adrienne Barbeau) hlásí v rádiu postup mlhy městem, zazní jména dvou ulic: Russelville a Smallhouse. Jsou to jména dvou ulic v Bowling Green v Kentucky, kde vyrůstal John Carpenter. (HellFire)
  • V rádiu patriacemu Stevie Wayne (Adrienne Barbeau) sa hrá jazzová hudba, a nie rocková, poplatky za autorské práva na takýto druh hudby stali produkciu oveľa menej, ako by zaplatili za rock. (beso74)

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama