Reklama

Reklama

Před úsvitem

  • USA Before Sunrise (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý Američan Jessie, který cestuje po Evropě, se ve vlaku z Budapešti do Vídně náhodou seznámí s francouzskou studentkou Celine. Cesta je dlouhá, Celine půvabná, a tak ji Jessie osloví a dají se do řeči. O několik hodin později si stále ještě povídají. Ač jsou každý jiný, mají si stále co říci a ani jeden z nich nechce, aby ta nečekaně kouzelná chvíle skončila. A když vlak dorazí do Vídně, přemluví Jesse dívku, aby odložila svou cestu do Paříže a vydala se s ním do ulic Vídně, kde jejich rozhovor pokračuje a přerůstá ve vášnivou romanci plnou krásných a pro oba nezapomenutelných chvil. Když pak přijde těžký čas rozloučení, slíbí si, že o půl roku později se znovu setkají. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (571)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Letmý pohled, trochu spocené ruce a jeden krůček navíc, ke kterému se většina z nás nikdy neodhodlá. Je to bláznivé a naivní, ale takové už „mladé lásky“ bývají. V podání Ethana Hawkea a Julie Delpy je to navíc velmi upřímné a přirozené, protože ti dva skutečně vypadají, že si mají co říct. Vzácná nepřikrášlená chemie, která své pouto nečerpá z jednotlivců, ale ze souhry. Takhle vypadá skutečné životní „once“… ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Těžko popsatelná nádhera, ve které není místo pro cyniky. Stačí se jen trochu vcítit to obou postav a nechat v sobě rozeznít nádherný pocit. Nemůžu říct, že bych zažil přesně něco takového, možná snad jen vzdáleně to připomínajícího. Přesto to můj zážitek povzneslo až k hranicím dokonalosti. Herci jsou pouze tři - Ethan Hawke, Julie Delpy a Vídeň. A jedná se o jednu z nejpřirozenějších trojic, která kdy na plátně byla. Takový film jsem si vždycky přál vidět. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

70%. Na tento film mam zvlastnu spomienku, kedze som videl najprv pokracovanie PRED SOUMRAKEM (2004) a to este k tomu v autobuse, kde sa v uplnom klude pozerat nedalo a okrem toho som vobec netusil, ze to bolo vlastne pokracovanie tohto filmu. Takze sklamanie z autobusu nudnymi obkecavackami som si vynahradil touto prvou castou, ktora sa mi zacala celkom pacit, aj ked niektore dialogy boli trosku nudne, ale ku koncu to zacalo byt dost zaujimave, hlavne ako sa zmieria Jesse a Celine so stale bliziacou sa rozluckou. Najviac sa mi pacila scena v restauracii, kde akoze hlavni hrdinovia improvizovane telefonovali s kamaratom(kou). Dnes sa tesim na opakovanie nenavidenej nudnej konverzacky Pred soumrakem, ktoru som spoznal v autobuse a kde su hrdinovia o 9 rokov starsi :-) ... 22.06.2010 _______ Ethan Hawke - (Jesse) +++ Julie Delpy - (Celine) +++ Andrea Eckert - (Žena vo vlaku) +++ Hanno Pöschl - (Manžel vo vlaku) +++ Hudba: Fred Frith +++ ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že něco podobnýho bych chtěl zažít, ale moc nevěřím, že by se mnou v cizím městě vystoupila z vlaku hezká neznámá holka. Leč film je film a tam je dovoleno všechno, umím si představit, že bych vedl obshaově trošky jiný rozhvory, ale jinak ta atmosféra svobodomyslnosti, spontálnosti a pohodovost obou hlavních představitelů mě těžce dostala. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem Před soumrakem viděl dříve, věděl jsem, co mám čekat, ale v případě tohoto filmu to neznamená a nepůsobí pražádné zklamání. Bylo milé sledovat, jak to vlastně začalo, jak se Jess a Celine seznámili a sbližovali. Přišlo mi, že zatímco Před soumrakem si udržovalo stálou kvalitu a spád po celou dobu, Před úsvitem začíná sice pomaleji, ale zase silněji graduje (od telefonování v restauraci). ___ Milý film pro příjemný jarní večer. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (16)

  • Nápad na film vzešel z hlavy samotného Richarda Linklatera a vztahuje se k noci, kterou strávil chozením po Philadelphii s Amy, ženou, kterou náhodou potkal. (novoten)
  • Na konci filmu Jesse poznamená, že je 16. června. Stejné datum je použito v knize Ulysses od Jamese Joyce, která vypráví o Leopoldu Bloomovi a jeho jednodenní cestě po Dublinu. (HellFire)

Související novinky

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

23.03.2020

Málokterý režisér využívá plynutí času do takové míry, jako Richard Linklater. Jeho snímek Chlapectví se točil 12 let, romantická trilogie Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí zase vznikala s… (více)

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

23.11.2011

Jednou za čas neuškodí trochu kvalitní romantiky. V tomto případě dokonce špičkové romantiky. Ethan Hawke prozradil, že s Julie Delpy a Richardem Linklaterem už asi půl roku mluví o možnosti natočit… (více)

Jakubisko, třes se!

Jakubisko, třes se!

13.05.2007

...říká Julie Delpy, kterou známe především z dvoudílné konverzační romance Před úsvitem a Před soumrakem. Julie už několik let spřádá plány na film o Alžbětě Báthoryové. K němu si sama napsala… (více)

Reklama

Reklama