Reklama

Reklama

Hlídka v Ardenách

  • Česko Půlnoční přepadení (více)
Trailer

Děj skvěle obsazeného válečného dramatu, natočeného podle stejnojmenného románu Williama Whartona, je situován do Francie, do ardenských lesů v prosinci roku 1944. Právě v té době sem byla vysazena elitní skupina šesti průzkumníků, jejichž úkolem je pod vedením rotmistra Knotta zajistit strategicky význačnou budovu, lesní usedlost, a vyšetřit, co se stalo s předchozí hlídkou, jež se nehlásí. Původně banální akce se ale zkomplikuje v momentě, kdy mladí američtí vojáci pochopí, že je celou dobu má na mušce jednotka zvědů Wehrmachtu. A ještě více je překvapí, že Němci neútočí. Jedná se snad o nějakou novou strategii psychologického boje? Nebo nacisté odmítají vystřelit jen proto, že se blíží Vánoce a v takový čas by neměl nikdo umírat? A nebylo by dobré zjistit, o co se vlastně jedná? Na spadnutí je dohoda, o které nadřízení nesmějí vědět, ale díky níž bude ušetřen nejeden lidský život. Tedy pokud někdo něco nepokazí... V hlavních rolích se můžete těšit na Petera Berga, Kevina Dillona, Ethana Hawkea a Garyho Sinise. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (106)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách kvalitní (proti)válečné drama a další z (dlouhé) řady snímků, které převyšují pana vojína Rájena. Hustopanský realismus pláže Omaha se prostě nějak nemůže rovnat tiché zasněžené samotě a pohodě u vánočního stromečku. Pokud má tohle být nejlepší film Keitha Gordona, tak jeho pobyt na tomto světě nebyl vůbec zbytečný. 80% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Překvapivě kvalitní válečné drama. Věrné vykreslení postav, solidní herecké obsazení i slušný scénář. Tuším, že v nějaké anketě tenhle film vyhrál coby nejlepší válečný film všech dob. Ne, tak skvělý zase není, ale každopádně patří k tomu nejlepšímu, co v 90.letech na téma "2.světová válka" vzniklo. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $5miliónovTržby USA $1,526,697Tržby Celosvetovo $1,526,697║ taký skôr komornejší vojnový film ale načal dobrú tému v ktorej sa pohybuje dosť dobre /60%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Válečný film, v kterém mě chybělo příliš moc na to, abych ho prohlásil za kvalitní. Nebyl zde žádný náboj, žádná akce, žádná pořádná atmosféra a to ani nemluvím o nevyužitých hercích, kteří se zde spíše promenáduji ve sněhu, staví sněhulák a koulují se, než aby hráli. Podobné téma šlo určitě natočit mnohem poutavěji. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NO A TEĎ NÁS PŘESUNULI NA SEVER DO ARDENSKÉHO LESA, ABYCHOM TADY POČKALI NA POSILY A NABRALI SÍLY. MĚLA TO BÝT TA ČÁST FRONTY, KDE SE NIKDY NIC NEDĚJE....“ /// Je polovina prosince 1944 a tahle parta kolem Ethana Hawkea brzo prožije nezapomenutelnej vánoční příběh, ve kterým nebude hrát hlavní roli Santa. Čeká je ,,podivnej“ druh války a mě zase zvláštní válečnej film. Spíš příběh, ze kterýho víc než protiválečnej apel ční onen finální pocit nesmyslnosti a kterej dokáže pohnout emocema na maximum. Ale celý je to takový …nevím jak to říct – obyčejný? Jeden silnej okamžik, a co dál? (Když nevíš, tak se zeptej na severu!) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennej román, kterej napsal William Wharton v roce 2004 číst nebudu. 2.) Páč tvrdím, že vojáci by se měli koulovat a ne po sobě nesmyslně střílet. 3.) Thx za titule ,,goofey“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Spíše než protiválečný tón, je z tohoto filmu cítit absolutní stupidita hlavních postav. Mladé intelektuály ve zbrani tady bohužel neobhájí ani fakt, že byli před válkou panicové a všichni byli mladí a nezkušení válečníci. Zatímco jednotky SS střílely kulometem zajaté Američany, tady sice Wehrmacht, ale z podobného těsta, přichází po nocích na návštěvu Američanů, zdobí jim přilehlé stromky vánočními ozdobami, zpívají jim koledy, koulují se s nimi po nocích, staví sněhuláky nebo vyměňují zbraně ... Proboha, tohle snad autor nemyslel vážně? Celá pointa filmu (spoilery) stojí na tom, že parta německých vojáků se usnesla, že už je tak nějak nebaví válčit, takže se vzdájí. Zároveň tuší, že se k nim blíží jejich vlastní jednotky, které je nenechají zběhnout, ale přesto trvají na zcela zdlouhavém a stupidním procesu způsobu "zajmutí", který by se dal provést během deseti minut, ale holt se protáhne na tři dny, protože němečtí vojáci byli nacisty vždy perfektně školeni ve způsobu kapitulace, na to se Hitler vždy detailně zaměřoval a dokonce o tom sepsal knihu "Mein Kapitulation". Hezké, že film vydává veterány z východní fronty za pacifistické dobráky rozdávající německé klobásy, když ti stejní lidé tam vypalovali celé vesnice s dětmi a stařenami ve jménu Reichu a nehli u toho ani brvou. No jo, prostě Hollywood a "protiválečné drama". 40% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Podobně jako u Pollackova Hájili jsme hrad z toho úplně čiší ten literární původ, což těm, kteří čekají na kulometné palby a vyhřezlá střeva na dně zákopů, nemusí dvakrát vyhovovat. Stejně jako ve Whartonově novele se ošklivost války připomíná spíše radostmi života a zároveň vše směřuje k důkazu o absolutní nevyzpytatelnosti válečného šílenství, kdy se dobrá vůle a úmysly rychle mohou zvrtnout v něco strašného. Co pro Tenkou červenou linii udělala hudba Hanse Zimmera, to umí tady ta Marka Ishama. Její magičnost to pozvedá o úroveň výš.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Hlídka v Ardenách je zřejmě ten nejzvláštnější válečný film, jaký jsem kdy zhlédla. Neznámý a opomenutý, o to více však zajímavý. Poměrně malé množství krve ve válečném filmu (nejen) americké výroby je úkaz vskutku zajímavý. Nejvíce mě zaujal mladý Ethan Hawke, kterému to, coby vojákovi s helmou a puškou v ruce, náramně seklo:) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ohúrenie príde hneď na začiatku, preniknutie priamo do deja je veľmi pútavé, svižné, dobre zakotvené. Dojmu neuberajú ani obávané spomínacie scény. Tie práve sú na vyzretej úrovni ako viac a kvalitnejšie ozrejmiť psychologické rozpoloženie postáv. Prekvapením bola aj mrazivá, až thrillerová atmosféra a pointa na nevyslovenie. Nebojím sa dať plné hodnotenie, pretože keď si spätne prejdem film a rozmýšľam, čo tomu chýbalo nenapadalo ma okrem pár škrabancov na celkovom vzhľade vôbec nič. 95%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ten častý voiceover mě docela rušil. Tenhle svět možná brzy opustí, je totiž rok (zas a znovu, velmi oblíbený) 1944 a oni kdesi v Ardenském lese dostávají další úkol. Když ho splní, beztak je čeká další, možná o dost nebezpečnější. Jsou mladí, mají strach a jsou nepodstatnými figurkami v tomhle válečném běsnění. Tvůrci namísto velkých válečných sekvencí sází na atmosféru, což se jim místy daří. Lecčemu pomáhá i obsazení dnes známými tvářemi (Peter Berg, Kevin Dillon, Ethan Hawke, Gary Sinise). I přesto vím, že se k téhle látce už nikdy nevrátím. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dobre obsadený vojnový film s uveriteľným príbehom. Pre mňa je vždy zaujímavé, ak sa stretnú dve znepriatelené strany a snažia sa hľadať to, čo ich spája a nie to , čo ich rozdeľuje. Film obsahuje kvalitnú hudbu, ktorá sa tam paradoxne nehodí, pretože navodzuje pocit až prílišného tajomna. Tragédia, ktorá sa zvrtne v zlomku sekundy, je nečakaná, ale na druhej strane logická a vyplýva z prílišnej opatrnosti a obáv obidvoch znepriatelených strán. Vo filme dostáva priestor viacero postáv no, herecky nevyčnieva nikto. Najviac priestoru dostal E. Hawke, ktorý potiahol aj úlohu rozprávača. Slabšie štyri hviezdičky. 70%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Sugestivní válečná hrůza a strach v podobě, v jaké jsem je doposud ve filmu neviděl, ke mně nečekaně zpětně dorazily s tímto napínavým dramatem z roku 1992. Spielberg byl fakt až druhej! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zpočátku spíš nudnější záležitost, která však zaujme svým komorním pojetím. Během úvodu se divák sblíží s postavami, dozví se něco málo i o jejich minulosti, což je chutným kořením v jinak pomalejším rozjezdu. Následně snímek začíná nabírat na svoji hloubce, protože na scénu přichází Němci a příběh alá Šťastné a veselé. Od té chvíle až do konce je Hlídka v Ardenách opravdu zdařilou podívanou. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Film je presne taký ako stojí v žánri - vojnová dráma.Takže nečakajte akčné scény, tisíc minutých nábojov a podobné veci.Prekvapuje ma, že je to už skoro 20 rokov starý film a ja si to pozriem len teraz ... ale radšej neskôr ako nikdy.K filmu - už zo žánru som vytušil, že sa nebude jednať o akčný masaker, ale skôr o drámu s vojnového prostredia, kde sú hlavnými hrdinami americký vojaci, ktorý "bojujú" v Ardénach.Aby som bol presnejší tak nebojujú, skôr hliadkujú ako už aj sám cz názov hovorí.Čo sa týka filmu, tak ma prekvapilo herecké obsadenie, ktoré to zahralo celkom prirodzene a fajn.Dej nie je nič moc, ale má to ten vojnový vizuál, peknú zasneženú prírodu a hlavne atmosféru, ktorá je niekedy naozaj dosť cítiť (hlavne v tých nočných scénach).Celkový film síce nevydá zo seba vela, ale ani divákovi nenúti nasilu emócie.Nie je to gradiózne, skôr obyčajne prirodzené.Škoda film mohol dať zo seba ešte trošku viac. 70% - 3* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Voni nás koulujou... co když válka skončila a nám to neřekli?! '' . Hlídka v Ardenách je parádní válečně - psychologický film. Jsem si jist, že v reálu by klíčové momenty mohly proběhnout mnohem méně komplikovaně, ale což. Film má perfektní spád a z kraje i lehce strašidelnou atmosféru. Herci jsou naprosto uvěřitelní a všichni sympaťáci (jak by ne, je to tam samá hvězda). Neměl jsem problém uvěřit, že se jedná o četu mladejch americkejch kluků, kteří odjeli za oceán kopat Nácky do prdele - akorát, že se jim při tom kopání původní četa neustále zmenšuje o další a další padlé... V Ardenách se v roce 1944 dělo lecos, věřil bych, že kniha mohla mít reálný základ. Ne každej Němec byl fašista a ne každej měl chuť padnout, když už to s tou tisíciletou Třetí říší bylo už po 5 letech válčení řádně nahnuté... Lehce mi nesedl hudební doprovod, ten rok 1992 se na tom docela podepsal nepříjemnými syntetyzátory v té době sice moderními, ale pro mne stále neskutečně umělými a špatně poslouchatelnými. Také mne zaujalo, že nikdo z patroly neměl u sebe sapík Thompson. Každý měl jen karabinu M1 (i poddůstojník). No a v závěru sice krátký ale přesto jasný záběr na postupující německou techniku opět ukázal na americké M3A v německé kamufláži... Ať tak či tak, tohle jsou 4 solidní vánoční kolečka německého salámu. * * * * ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

nezvycajne spracovany namet s vojnovou tematikou. namiesto efektnych bojovych scen dostal priestor skor ludsky faktor, ktory neskor vystriedalo zlyhanie a sklamanie. myslim, ze sa jedna o velmi vydareny film. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Velice zvláštní válečný film, který tolik válečným filmem vlastně ani není, ale jedná se spíše o komorní drama, které se odehrává na pozadí útrap v druhé světové válce. Výpravou se tento snímek nemůže měřit s filmem jako třeba Saving Privat Ryan. Přesto má něco víc než Ryan a to hloubku, dobrou psychologii postav a emoce. Vypravěčem je seržant Will Knott, který je se svými pěti kamarády poslán na venkovské sídlo v Ardenách jako předsunutá hlídka. V této oblasti je i německá hlídka, která ví o připravované ofenzívě a chce se vzdát. Herecké obsazení je velice kvalitní. Hudba je také zajímavá a velice zdařilý je anti-válečný scénář. Jediné co se nedá moc pochválit je práce s gradací děje. Film má několik neskutečně silných scén (koulovačka, vánoční koleda, vana) ,ale opravdu nějakou epickou přestřelku nečekejte. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Hlídka v Ardenách je film s vlastním kouzlem. Zkouší to s jinačím příběhem, svým vlastním podivným hudebním podkresem a pokusy kameramana. A s takovými filmy je problém. Buď na poetiku filmu přistoupíte a pak jde hned o perfektní veledílo, které musím všude vychválit a mluvit o něm hodiny, nicméně to je stav výjimečný. A tady se ho dosáhnout nedosáhlo. Hudba mne přímo dráždila, do kouzla filmu jsem se ponořit nedokázal a osudy hrdinů? Nic. Přitom samotná premisa snímku zní neuvěřitelně zajímavě a vánoční epizoda zabírající drtivou většinu filmu měla šanci na úspěch. Nicméně styl vyprávění šel úplně mimo mne. A rád bych některým připomněl, že toto není odplata za Totora! ()

Reklama

Reklama