Reklama

Reklama

Šílenství

  • Česko V zajetí šílenství (více)

Obsahy(1)

Pojišťovací vyšetřovatel John Trent (Sam Neill) je pověřen prozkoumáním náhlého zmizení fenomenálního hororového spisovatele Suttera Cane (Jürgen Prochnow). Ten má těsně před uzávěrkou své doposud nejlepší knihy, ale stále nedoručil poslední kapitolu. Trentovi se podaří lokalizovat zapomenuté městečko v němž spisovatel pravděpoodbně žije i čerpá inspiraci pro své zneklidňující příběhy. Spolu s Caneovou editorkou Lindou Styles (Julie Carmen) se vydávají po spisovatelových stopách. Začínají se kolem nich však dít podivné věci, občané městečka se chovají zvláštně a až nápadně připomínají postavy jednotlivých knih. Trent se domnívá, že jde jen o zvrhlý způsob jak upozornit na novou knihu, ale je tomu skutečně tak? (TobRieper)

(více)

Recenze (372)

Matty 

všechny recenze uživatele

Jsme všichni šílení, nebo je šílený svět kolem nás? Odpovědět na tuto otázku je stejně obtížné jako pochopit pointu Ve spárech šílenství. Dělal si z nás John celou dobu jenom prdel, anebo je všechno mnohem složitější než naznačuje první dojem? 80% Zajímavé komentáře: Gemini, ScreamJay ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Myslím, že chlapec odkojený Stephenom Kingom by sa mal prezentovať lepšie.“ K Johnovi Carpenterovi pristupujem s úctou, ale nie slepou. Nakrútil žánrové klasiky (HALLOWEEN, HMLA, VEC, VLÁDCA TEMNÔT) a polo-klasiky (PREPADNUTIE 13. OKRSKU, ÚTEK Z NEW YORKU). Ale videl som i jeho slabšie (ONI ŽIJÚ!, VEĽKÉ PROBLÉMY V MALEJ ČÍNE), až mierne podpriemerné kotrmelce (CHRISTINE, STARMAN, NEVIDITEĽNÝ NA ÚTEKU). No a potom sú tu braky (DUCHOVIA MARSU, MESTO PREKLIATYCH). Preto som si k ŠIALENSTVU sadal s otázkou, čo bude, lebo hoci snímku hororoví fanúšikovia hodnotia kladne, tí istí ľudia pozitívne hodnotia aj Johnových UPÍROV. Nakoniec ma ŠIALENSTVO príjemne prekvapilo. Predovšetkým po vymaznanej vizuálnej stránke (nielen odpudivo krásne efekty, ale celkovou „hladkosťou obrazu“). So scenárom je to horšie: Carpenter vykráda nielen iných (ANGEL HEART), ale i sám seba (VEC, MESTO PREKLIATYCH) a pôsobivá atmosféra sa postupom času čoraz bezradnejšie stráca v otravných víziách, predstavách a zlých snoch, ktoré robia zo solídneho hororu chaotický guláš s pôsobivou poslednou scénkou. Viac v mojej recenzii na Recenzie.org: http://recenzie.org/nezaradeny-horror/304-sialenstvo-60- ()

Reklama

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Carpenter je génius. Dokázal vzít Lovercraftovské téma a atmosféru a nabušit ho dokonalým mixem strachu, šílenství, beznaděje, zmatení, morbidnosti a bůchví čeho ještě. Doufám, že až někdo natočí At the Mountains of Madness bude to mít alespoň poloviční atmosféru, grády a děsu jako tenhle kult. P.S. Monstra skvělá. ()

JosefGruber 

všechny recenze uživatele

Carpenter opět na scéně se svýma rádoby strašidelnýma příšerkama. Bohužel po 17ti letech se nejedná ani o strašidelný ani o nějak kostýmově a efektově kvalitní snímek. Dříve to možná bylo strašidelné, ale v dnešní době je divák zvyklý na větší maso. Ze současného pohledu nic moc děj, nic moc horor, nic moc duchařina. Takže další ze starších, těžko hodnotících filmů. 3*, 17.4.2014, pc ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Charismatický Sam Neill je nakonec tím důvodem proč přihodit 4 hvězdičku, musím ale konstatovat že byl to boj podmanit si tuhle Carpenterovku. Kdybych měl zvolit které filmy mám od něj raději zda-li z 80. let nebo z 90. let. Tak bych určitě zvolil ty osmdesátkové. Tady ovšem mu nelze nic vytknout, dokázal rozhodně vybudovat tu správnou temnou a nekompromisně bezútěšnou atmosféru. Pravděpodobně nejlepší film jeho druhé dekády. PS: Čím delší časový interval mě dělí od skončení filmu, tím více na něj musím myslet. 70% ()

Galerie (28)

Zajímavosti (18)

  • Desítky monster, které se objevují ve scéně ke konci filmu, muselo obsluhovat 30 lidí. (D3VIL)
  • Sam Neill měl film původně režírovat. (D3VIL)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Tvůrci Hry o trůny chystají Lovecrafta

Tvůrci Hry o trůny chystají Lovecrafta

13.12.2019

Dvojice tvůrců seriálového hitu Hra o trůny David Benioff a D. B. Weiss teď po opuštění Star Wars projektu má konečně volné ruce k chystání svých nových věcí exkluzivně pro Netflix. Několika set… (více)

Reklama

Reklama