Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 2022 a do odlehlé trestanecké kolonie, řízené špičkovou elektronikou a psychopatickým ředitelem, právě přivezli nebezpečného vězně. Bývalý kapitán Robbins dává od počátku najevo, že s tímhle systémem nehodlá spolupracovat ! Se zvlášť vzpurnými chovanci hraje sadistický ředitel speciální hru, kterou jen málokdo přežije. A tak je provokující Robbins vyhozen z vrtulníku do elektronicky monitorované džungle, v níž již číhají smrtelně nebezpeční Outsideři, vedení chladnokrevným zabijákem Markem. Ale Robbins se dokáže probít až do pobřežní osady mírumilovných Insiderů, kteří vedou s barbarských Markovým kmenem krvavou válku o přežití. Na ostrově Absolom se schyluje k poslednímu střetnutí a ředitel dělá osudnou chybu, když nastupuje do helikoptéry, aby osobně zkontroloval situaci. Kapitán Robbins byl totiž kdysi velitelem vrtulníku a toto je příležitost, na kterou dlouho čekal... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (136)

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Nostalgie jako zvon. Tenhle film sem sice neměl doma na VHS, ale i tak sem ho viděl docela dostkrát. Jako, musím říct, že zrovna tenhle se postupem času změnil spíš v legrační podívanou, páč tam je takovejch dějovejch děr a nelogičností... Tak třeba, když sou vězni tak ceněný zboží, tak proč si tam partička buzíků jen tak v klídku žije na svým ostrově jako Setleři? Záporák ale charismatickej, takže plusový body. Vězeňký filmy a filmy z budoucnosti mám hodně v oblibě, takže bych byl sám proti sobě, kdybych tomudle totálnímu Béčku dál horší než 3*. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Problém je, že tu žiadny obchod nie je.“ Jedno z "tých" béčok, ktoré som si v 90. rokoch nechal s chuťou ujsť, pretože mali blbé kritiky, ale keď sa k nim vraciam po desaťročiach, tak si ich paradoxne možno užívam viac, ako by som si ich užíval vtedy, pretože od nich nič nečakám a azda dokážem oceniť veci, ktoré by som vtedy oceniť nedokázal. Nechcem tým snáď povedať, že je Útok z Absolomu skvelý film. To naozaj nie. Ale vlastne ide nakoniec o príjemné béčkarské prekvapenie s nie úplne najhorším rozpočtom. Investovaných 20 miliónov je na vizuálnej stránke vidieť. Prvé minúty som bol zaskočený, pretože dej sa odohrával vo futuristickej väznici a ja som z fotiek vedel, že by malo ísť o džungľu. Po desiatich minútach sa ale príbeh presunul na exotický ostrov s dvoma znepriatelenými skupinami väzňov, z nich jedni sú zlí a druhí dobrí a vedie ich Lance Henriksen. Asi už sami tušíte, že scenár bude naivný, jednoduchý, priamočiary a miestami až, nuž, prečo to nepovedať, hlúpy. Veľa tomu ale okrem ostrovnej výpravy a početnej akcie (ktorá je dosť drsná, čo je v zaujímavom rozpore s celkovou miestami až detskou naivnosťou ohľadom psychológie postáv a univerza, ktoré skôr nefunguje, než funguje) nečakane dáva Ray Liotta. Ray mal vždy povesť jedného z najmenej sympatických hercov Hollywoodu (česť výnimkám: Identita, Narkotiká). Tu je však sympaťák, ktorý to drží výrazne nad hladinou a dá sa mu fandiť, hoci po ranu nejde ďaleko (možno práve preto?). Potešil ma zvyšok kastingu, v ktorom je veľa rôznych v dobrom tzv. „ksichtov“ (okrem Henriksena ešte Ernie Hudson, Stuart Wilson alebo mladučký Kevin Dillon). Každopádne, napriek tomu, že to vlastne bolo fajn, si toto veru producentka Gale Anne Hurd do vitrínky nedá. SPOILER Úplne absurdné je finále, kedy sa očakáva zrážka dvoch armád, na čo to tam však hrdina následne celé odpáli (!) a k žiadnej bitke nedôjde. Ešte pozoruhodnejšie je, že po megaexplózii nasleduje záber na desiatky preživších zločinov unikajúcich z miesta činu. Korunu tomu nasadzuje moment, kedy sa zrazu nečakane na scéne zjaví ústredný zlosyn a zvedie s hrdinom súboj, pričom pred explóziou stál v jej epicentre a zjavne nikam neutekal (ani na to nemal čas). SPOILER ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Ryzí béčko, který si v jistých drobných kruzích vydobylo bezmála kultovní status. Z béčkový rutiny občas vykoukne svěží moment nebo áčkovej atribut, v paměti uvízne roztomilá osada vězeňských správňasů a potěší místama křečovitý přehrávání jak ve filmu z padesátých let. Blbost, pro kterou mam slabost. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Film je pro mě především o zážitku. Což je pro Útěk Z Absolomu smůla, protože mě nezaujal takřka ničím kromě Lance Henriksena v bílé říze a Raye Liotty o poznání hubenějšího než v Hanniballovi. Z toho si asi odvodíte, že toho příliš zajímavého k vidění nebylo, a máte pravdu. Takřka veškerá akce je vtěsnána do jedné velké scény, takže v této kategorii hodnocení nahoru nepůjde...a nestane se tak ani v oblasti scénáře, prostě a jednoduše - pokud Útěk Z Absolomu neuvidíte, o moc nepřijdete. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Do trestanecké kolonie na opuštěné planetě přivezli nového vězně - kapitána J.T. Robbinse (Ray Liotta). Už při prvním setkání s ředitelem věznice je jasné, že se tito dva nijak mít rádi nebudou - a tak se rozhodne ředitel udělit mu trest nejvyšší. Vysadí jej uprostřed džungle, kde kromě jiných nebezpečí také zuří válka mezi podobně "potrestanými" Outsidery s sadistickým Markem a Insidery, vedenými mírumilovným Otcem (Lance Henriksen). Protože se Robbins nerad někomu přizpůsobuje, podaří se mu naštvat Marka, a nakonec se spojí s Insidery, a pokusí se jim pomoct vyhrát téměř beznadějnou válku ... Průměrné béčko, které v dnešní době nemůže nikoho uspokojit (a tak nějak předpokládám, že tomu i v roce 1994 nebylo). To, že jeden jedinec dokáže fungující systém na planetě rozvrátit bych ještě zkousl, ale stupiditu obou rozválčených klanů, kdy jedna polovička si hraje na barbary a druhá na středověkou vesničku už moc ne a nepomůže tomu ani Lance Henriksen v krásném bílém rouchu (asi se jim podařilo vyrobit i Ariel). Naštěstí se Michael Campbel z tohoto filmu poučil a tak s klidným srdcem můžeme na Útěk z Absolomu zapomenout ... ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Ve filmu se neobjeví ani jedna žena. (pornogrind)
  • Natáčení filmu probíhalo od května do srpna 1993. Točilo se v Austrálii (Queensland, Sydney, Gold Coast) a USA (Havaj). (GASTON73)

Reklama

Reklama