Pohádka pohádek
Animovaný / Krátkometrážní
Sovětský svaz, 1979, 28 min
Jurij Filipovič NorštejnHrají:
Alexandr KaljaginObsah
Zatiaľ najrozsiahlejší realizovaný projekt stál Norštejna tri roky tvrdej práce. Vzniklo jedno z najnápaditejších a najoriginálnejších diel svetovej animovanej kinematografie. Film sa neozvyčajne odpútanou formou zamýšľa nad osudom človeka, hrôzami vojny a obyčajným ľudských šťastím. Jadrom snímky je známa ruská uspávanka, ktorej hrdinom je malý šedý vĺčik a pieseň Unavení slnkom, ktorá bola veľmi populárna v tridsiatych rokoch minulého storočia. Rozprávku rozprávok na Festivale olympijských umení v Los Angeles 1984 vyhlásili za najlepší animovaný film všetkých čias. (oficiální text distributora)
Adrian
Niečo tak pocitovo širokospektrálne (od krásy až po smútok) a zároveň obsahovom viacvýznamové som už dlho nevidel. Počas sledovania som úplne zabudok na príbeh, za to atmosféra ma pohltila naplno. Je to podľa mňa hlavne o pocitoch a až následne o rozmýšľaní.(19.1.2005)
Flipper
Kombináciu viacerých animačných techník, obrazov sveta a symbolmi sa Norštejn vpíja do imaginácie diváka, ktorého poväčšine tmavá atmosféra nakoniec totálne pohltí. Jednoduché motívy asi dvoch pesničiek nútia diváka rozmýšľať nad vštkými témami, ktoré sú v tomto filme zobrazené. Mne osobne pripomenul krutú realitu života, čiže pravý opak rozprávok, ktoré by mali pozorovateľa vrhnúť do fantázie. Vĺčok v rozprávke je akoby rozprávačom všetkých príbehov, ktoré sú fantastické a surrealistické, akoby si nevedel nájsť miesto v živote uteká a vnára sa do ostatných svetov, ktoré sú však tiež veľmi reálne. Dosť smutné no krute pravdivé. No ruské rozprávky boli veru také, z nikým sa nemaznali.(29.1.2009)
nunka
Jednoduché a prekombinované zároveň.... Neskutočne pôsobivá rozprávka, ktorá asi nie je moc vhodná pre detského diváka. Podobne ako ani Exuperyho Maly princ nie je moc pre deti. Skazka skazok skýva strašne veľa a vdaka originalite, zvolenej technike a vypovednej hodnote mi tak ľahko z hlavy nevyfučí.(9.3.2006)
Ony
Animované filmy mě nikdy extrémně nevzrušovaly, ale ty Norštejnovy se tolik blíží mé vlastní dětské imaginaci, že mě to až děsí.(20.6.2007)
Sysel_CZ
I když jsem si přečetl o čem to bylo (přiznám se, nepochopil jsem), faktem je, že příběh to nemělo a obrázky se mi rychle okoukaly, protože pro mě postrádaly onen smysl. Takže nemůžu jinak. Možná že potřebujete umět rusky a číst si nápisy, co občas poletují kolem, nebo musíte být někdo, kdo se rozplývá nad každým vybočujícím animáčem, abyste to ocenili, já ale nejsem ani jedno. Bohužel. Nemám rád abstraktní filmy; z hlediska někoho, kdo hledá ve filmu zábavu a ne umění, je to k ničemu.(26.10.2009)
WANDRWALL
Jurij Filipovič Norštejn byl v ČR svého času velice populární režisér, a to především díky krátkometrážním animovaným filmům. Jen na tomhle filmu, který trvá 28 minut, usilovně pracoval pan režisér přes tři roky, a výsledek ocenila jak filmová kritika, tak i běžní diváci. Kuriózní snad je ten fakt, že tenhle animovaný film o olympijských hrách byl pro účel Olympijských her v Moskvě, kterou ale USA a některé další státy bojkotovali a nezúčastnili se jí, a totéž se opakovalo o čtyři roky později, kdy zase Sovětský Svaz a jeho spřátelené státy bojkotovali OH v Los Angeles, a nezúčastnili se jí, ale právě tehdy získal tenhle film ocenění, jako nejlepší animovaná pohádka tehdejšího festivalu o olympijském umění v L.A.(1.6.2011)
Pacco
Lidská, natož ještě dětská mysl si nepamatuje všechny události chrono(logicky), sny častokráte později splývají s realitou, vzpomínky se prolínají s představivostí… Pohádka pohádek je spojením sekvencí, které na sebe navazují symbolicky, střetávají se a nakonec splývají dohromady, neboť konec pohádky může být i jejím začátkem (nebo naopak). Film používá několik rozdílných (i různě animovaných) postav, které spojuje postava „malého šedého vlka“ z ukolébavky. Smysl scén zůstává někdy ukryt za obrazy a často i za slovy. Nejzřetelnějším poselstvím je zobrazení smutku a utrpení v sekvenci s mizejícími tanečníky, kteří se pak jako stíny plouží do války, aby pozdější titulky novin a úryvky z dopisů oznamovaly jejich smrt. Když se v roce 1984 rozhodovalo o nejlepším animovaném filmu všech dob, byla mezi mnoha kandidáty vybrána právě Pohádka pohádek, stejně tomu tak bylo o osmnáct let později na Záhřebském festivalu animovaných filmů, na důkaz, že čas neubral nic z ponuré stínové krásy Norštejnovy animace.(9.8.2010)
Iggy
Z ostatních komentářů se zdá, že nejsem jediný, kdo moc nevěděl o co ve filmu jde. Respektive atmosféra je tak úžasná a působivá, že film sledujete a prakticky ani nevnímáte jeho obsah.(12.11.2009)
wovsi
Nejkrásnější film, u kterého jsem vůbec netušil, o čem má být. Jedině vím to, že se nejedná o pohádku, ale o příběh plný melancholie - krásné melancholie...(23.3.2009)
dANo
Technika, akou Norštejn vytvára svoje animované filmy je jednoducho úchvatná! V tomto prípade je to asi to najzaujímavejšie na celom krátkom filme, lebo dej a myšlienky mi už až tak neučarovali... Ale aj napriek tomu som na to čumel s otvorenými ústami. Je to dosť pochmúrne, takže deti v tejto rozprávke nenájdu to svoje.(8.9.2008)
Vodou
Obdivuji (a závidím), že někdo dokáže vnímat ten náš svět takhle křehce, poeticky, pocitově, jemně, upřímně. Ve filmu je spousta "něčeho", co se pojmenovat ani nedá, a navíc k tomu není sebemenší důvod.(12.3.2009)
Aelita
Film-vzpomínka, film-obraz, film-metafora válečného dětství. Nejvýraznější detail - oči malého vlčka. Manželka autora filmu Jurije Norštejna nakreslila tyto oči podle fotky z francouzského časopisu. Na fotce bylo zobrazeno černé kotě s kamenem na krku - kotě kdosi zrovna vytáhl z vody - zachránil mu život. Podle vzpomínek Norštejna stejné oči měli lidé po válce. Šedý vlček je čistě ruská archetypální postava z nejznámější lidové ukolébavky, doslovný překlad které zní: "Haja-haja-hajaja, nelehej si na okraji, přijde šedý vlček, chytí tě za bok a odnese do lesa ... ". Velké oči vlčka - to jsou oči dítěte, které se nechápavě dívá na to, co se světem provedli dospělí. Kojící matka, vojáci odcházející na frontu a letící odtud dopisy složené do trojúhelníků, ženy tančící spolu, protože se spousta mužů nevrátila z války domů - obrazy, které nepotřebují vysvětlení. "Naše dětství připadlo na konec války a my si musíme navždy pamatovat, že štěstí - to je každý den míru. Každý." - okomentoval svůj film Norštejn. ___ Samotný film: http://www.youtube.com/watch?v=-Q__Fba-gxY(1.6.2011)
Geoffrey
Průkazně největší a nejniternější z animovaných filmů, který mi odkryl nejranější dětské vzpomínky.(20.5.2005)
galiyosha
Môžem len potvrdiť, že sa jedná asi o najsilnejší animovaný film, čo som mal tú česť zhliadnuť. Osobitá technika animácie vytvára tak neskutočnú atmosféru, až sa mi miestami zatajil dych. Nech si ma priaznivci japonskej mangy aj ukameňujú, ale ani ten najlepší manga snímok jednoducho nedokáže čisto vizuálnymi prostriedkami vyčarovať takú atmosféru. Skazku skazok som videl bohužial len raz, a tak mi možno niektoré súvislosti ostali skryté, ale v tomto je úplne oprávnené porovnanie s Tarkovského Zrkadlom -- v oboch filmoch je mnoho vecí neuchopiteľných, v oboch však podstatný vôbec nie je viac či menej absentujúci dej, ale hlavne prúd emócií, ktorý si každý divák môže vyložiť ako sám chce. Na Slovensku vlastní kópiu ASFK -- okrem samotnej Rozprávky rozprávok sú súčasťou pásma aj vynikajúce krátke rozprávky Líška a zajac, Volavka a žeriav a Ježko v hmle. Apelujte na svoj miestny filmový klub a možno uvidíte :-)(15.9.2003)
pepino
Tak to se budu bohužel rozcházet se všemi tady. Mě to vůbec neoslovilo. Prvních 5 minut bylo zajímavých ale pak už vůbec a přišlo mi to jako laciný kýč.Viděl jsem to dvakrát a prostě ani podruhé jsem tomu nepřišel na chuť.Co už. No ještě přidám jednu hvězdičku za píseň Unaveni sluncem. Ta byla super.(30.7.2006)
kedluben
no jo no. celý děj šel nějak kolem mě. nevim, možná jsem to ani pořádně nepochopil. ani jsem to vlastně nejspíš nechtěl. odplul jsem na vlně atmosféry. mluvily pocity.(16.2.2009)
Danulinda
odpad!Už pochvalný název mi byl podezřelý a bohužel se potvrdilo, že se místo pohádky všech pohádek jedná o nudu všech nud. Možná až "dospěji" jako většina zdejších recenzentů, bude hodnocení jiné :-) . Dětskýma očima to není ani na jednu hvězdu, dospělýma jakbysmet. Zlatí "Nu pogodi", to je ta pravá ruská pohádka všech pohádek.(11.4.2010)