O dvou sestrách a Noční květině (TV film)

Pohádka

Československo, 1992, 50 min

• Tuax

Bylo to dost slabé. jak herecky, nic moc nepředvedli, tak dialogově naprosto šílené. Ono to bylo vlastně tak trochu prázdné. Zvedaly to jen malé role, ale zase výrazné Lukavského a Hrušínského ml. Trojan byl možná úplně nejhorší, indián v jeho podání vůbec nevypadal jako indián, ale jako zmatená včela. Jinak příběh nebyl zase tak na škodu, jen kdyby ten scénář byl lépe vypracovaný včetně těch dialogů, aby se na to dalo nejen dívat, ale i to poslouchat. Indiánské rolničkové kostýmy mě spíše rozesmívaly. Ale propojení země, mytické bytosti, a světa na obloze jakoby z idiánského pohledu nebylo až tak k zahození. Pěkná maska u Štěpánkova šamana a poloboha v podobě hrušínského ml. 4/10(5.2.2012)

Jedna z mnoha pohádek o tom, že ve vesnici bylo málo mužů.(21.1.2011)

• rakovnik

Děsná prapodivnost, která se objevila v pátečním večerním programu jedné komerční televize, pro mě naprosto nepochopitelně. Ještě že film je tak krátký, protože koukat se déle na indiánskou legendu (proč se proboha u nás točí toto?), natoučenou v jednom studiu, kde mezi týpími pobíhají s obrovskými čelenkami s péry bojovně pomalovaní "indiáni" Rudolf Hrušínský ml., Radovan Lukavský či pěkně tmavý Ivan Trojan či Svatopluk Skopal, to je pouze pro silné povahy. Jinak podle kostýmů se asi jednalo o Apače, protože silně připomínaly odění indiánů z filmů o Vinnetouovi :-) A ponaučení na konec? Moc nejezte, protože když budete hubení, tak vás protivník nesní, ale naopak se s vámi skamarádí.(5.2.2012)

• MikeManson

Indian trojan... tohle me docela rozesmalo... ale byla to spis katastrofa..xD kulisy a efekty byly hodne slabymi misty a herecke vykony mi pripadaly jako ve spatne nastudovane divadelni ptakovine... teda spis indianovine.. xD(5.5.2012)

• honeysuckle

Takže si to shrneme. Máme tu jeden indiánský kmen, ve kterém nemají oheň. Nicméně kovové nástroje tam mají a šaty mají pošité cinkajícími rolničkami. To bizoní maso, o kterém tam pořád mluví, nejspíš žvýkají syrové. No, proti gustu (a tasemnici)... Indiáni mají ve vlasech žluté voskové perličky a jejich látky hýří všemi barvami. Pomalovaný Štěpánek si hraje na šamana Černého drápa a vypadá při tom vážně vtipně. Skoro tak vtipně jako Skopal coby rádoby drsný lovec nočního nebe, Hvězdonoš. Kodetová je zlá indiánka, Křížová je hodná indiánka a obě jsou stejně otravné. Hrušínský se nemůže rozhodnout jestli bude zlý nebo hodný. Jandová unylá jako vždycky. Posledních dvacet minut zbytečně natahovaných. To vše doprovázeno vrzavou hudbou Ladislava Simona. Pár záběrů na "americkou" krajinu, nejspíš z nějakého dokumentu. Zbytek atmosféry dotváří papundeklové kulisy a indiánská vesnice se třemi stany. A to už se vůbec neptám, proč měla Simonová tu neodolatelnou potřebu natočit zrovna idiánskou legendu. Dávám jednu * za pana Lukavského v roli náčelníka nočního nebe (to jako měsíce).(27.5.2012)