Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Londýn, rok 1888. Prostitutku Mary Kelly napadne McQueen, protože ona a jejích pět kamarádek mu měly zaplatit za ochranu už před několika dny. Mary mu vysvětluje, že nic nevydělaly, ačkoliv se snaží, a on jí dá lhůtu do druhého dne. Jedna z prostitutek Ann má malé dítě s bohatým přítelem Albertem, který se má večer vrátit z cest, a proto požádá Mary, aby jí dcerku pohlídala. Večer pak do jejich bytu vtrhnou muži, kteří odvezou jedním vozem Alberta a druhým Ann, od níž se u výslechu snaží zjistit, kdo všechno ví o jisté informaci. Mezitím je v noci zavražděna Marta, jedna z prostitutek. Seržant Godley si dojde do opiového doupěte pro inspektora Abberlinea, který má vidiny a který ve svém snu chvilku předtím viděl vraždu. Když společně dojedou do márnice, není Marta ženou, kterou Abberline viděl. Ann je zatím zavřena do psychiatrického ústavu, a protože je považována za šílenou a agresivní, doktor jí provede zásah do mozku, aby jí tím vyléčil. Mary Kelly, která únos Alberta a Ann viděla, nechala jejich dceru u Anniných rodičů. V noci je zavražděna další prostitutka Polly... Abberline pozná, že Polly zemřela na jiném místě a sem byla přivezena drožkou. Seržant Godley si myslí, že za vraždami stojí McQueenova banda, ale Abberline s ním nesouhlasí. Vše nasvědčuje tomu, že vrah umí zacházet se skalpelem a je velmi důmyslný. Větvička od hroznů, které našel Abberline pod Pollyiným tělem, navíc naznačuje, že vrah je bohatý, protože hrozny si nikdo z této čtvrti nemohl dovolit... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (582)

sud 

všechny recenze uživatele

V žádném případě nemohu říct, že by se mi to nelíbilo nebo že by to nebyl dobrý film. Atmosféra špinavých, temných a snad až děsivých Londýnských uliček je dokonalá, moderní režie bratrů Hughesových nepůsobí nijak nepatřičně a herecké obsazení bezezbytku sedí. Johny Depp je určitě jedním z nejlepších herců součastnosti a zde to jen potvrzuje. Dále byl výborný také Robbie Coltrane, démonický Ian Holm nebo éterická kráska Heather Graham. Potěšili též krátké fragmenty té doby (královna Viktorie, Sloní muž). Ale co se opravdu hrubě, zdůrazňuji hrubě nepovedlo, byl hudební doprovod. Trevor Jones umí skládat kvalitní hudbu, ale takhle nevýrazná scénická hudba a to duc duc při závěrečných titulkách působilo ne jako pěst, ale jako kravinec na oko, záporák si zasloužil mnohem lepší a důstojnější konec a poslední vražda byla zbytečná a pouze na efekt. Závěr mě rovněž spíše zklamal. Solidní detektivní thriller, který bych ale k nejlepším snímkům o Jacku Rozparovači rozhodně neřadil. 60%. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Já s tímhle filmem nemám větší problém. Odporný obrázek tehdejšího Londýna je velice dobře vykreslen, stejně tak život tehdejších Londýňanů, charaktery jednotlivých postav, průběh vyšetřování (šikovná práce kameramana; ikdyž toho divák moc nevidí, přesto to působí velice naturalisticky), dále také nabízí slušný herecký výkon Deppa a hlavně pana Holma a v neposlední řadě temnou, depresivní a napínavou atmosféru, na které film staví. Stejně tak oceňuju i určitou realičnost (soudě dle konce, který není zrovna moc přikrášlený). Nějaký mouchy byl sice našel, ale 4* si tenhle film prostě zaslouží. ()

Reklama

k212 

všechny recenze uživatele

Dvacáté století bylo stvořeno oddaným vzívačem Jah-bul-ona, svobodným zednářem, který po halucinační mrtvici poznal pravou podstatu dělohy ženy :-) Nu dobrá ... vím, že tato extra fikce pochází z pera Alana Moora, a při čtení jeho mnohovrstevnatého násilně-sexuálního komixu jsem se bavila. U filmu to však trochu skřípe, je tak moc smrtelně vážný, až je nudný. Charismatický inspektor Abberline v podání Johny Deepa může fetovat jak chce, ale moc smyslu to filmu nepřináší, Ian Holm coby William Gull se rovněž moc snaží, ale jeho postava je tak moc osekaná, že v podstatě hraje jen průměrného sériového vraha (i když jeho černé oči při extázi z vraždění jsou strašidelný brr :-o), stejně tak dopadl panský kočí Netley a řada dalších postav. Ale dost už srovnávání, děj si je podobný, poselství je trochu pošramocené, ale dílko filmové jako takové má zajisté atmosféru. Temnou, dusnou, sexuální, halucinogenní ... tvůrci se vskutku vyřádili v barevných filtrech, klipových střizích, zrychlených záběrech, v agresivním mixu zvuku. V tomto směru však u mě zvítězil podobný Vidocq (tuším, že je taky z roku 2001), který měl sice o třídu slabší děj, avšak vizuálně byl mnohem vypilovanější. No , pár specialitek přece Z pekla má - hlavně ty česko-pražské ext-interiéry (nevědět to dopředu, ani bych to nepoznala, to se upřímně přiznávám). Filmu Z pekla jsem dala po prvním shlédnutí o jednu hvězdu méně, protože mě v podstatě nezaujal a neoslovil, po zhltnutí komixu jsem po něm sáhla podruhé a našla jsem jisté přednosti. Suma sumárum = pokud znáte komix a nejste fanatiční vyznavači věrných adaptací, film si užijete! ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Možná lehký nadprůměr, ale rozhodně žádná divočina. Bratři Hughesovi mají snahu o vytvoření jakéhosi snového světa a z části se jim to i docela daří, protože Londýn je po formální stránce (výprava, kamera, kostýmy) více než kvalitní. Scénáristicky bohužel dost jednoduché. I postava vrahouna Jacka Rozparovače (aniž bychom věděli kdo to je) mohla mít větší grády. Takhle zde vidíme jen několik seků nožem, krev a zohavená těla. A když už se začne konečně vyjasňovat, děje se tak věru nezáživně. Depp překvapivvě nic moc, dokáže zahrát mnohem lépe. A ty rychlé střihy a halucinace se do staré Anglie opravdu nehodí. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Filmových variácií na tému Jacka Rozparovača, brutálneho sériového vraha, ktorý vyčíňal v roku 1888 v londýnskej štvrti Wtihechapel, bolo natočený mnoho. V roku 2001 sa tohto klasického starosvetského krimi príbehu chopila bratská dvojica Allen Hughes a Albert Hughes. Spolupodieľali sa na réžii filmu "Z pekla". Do hlavnej úlohy obsadili charizmatického Johnny Deppa. Čo sa týka snímkov o Jackovi Rozparovačovi tak tento ich počin by som ohodnotil ako lepší priemer. Dalo sa na to pozerať. *** ()

Galerie (51)

Zajímavosti (28)

  • Adaptace vysoce ceněného komiksu, napsaného Alanem Moorem (tvůrcem klasik jako "Bažináč," "V jako Vendeta," "Watchmen – Strážci" nebo "Liga výjimečných") a nakresleného Eddiem Campbellem. (Káronoš)
  • Čtyři bloky čtvrti Whitechapel byly postaveny ve vesnici Ořech v okresu Praha-západ. (liquido26)
  • Vyčíňanie Jacka Rozparovača trvalo od 31. augusta do 9. novembera 1888. V skutočnosti prípad nie je dodnes vyriešený. (Carol Pifková)

Související novinky

Zemřel herec Robbie Coltrane

Zemřel herec Robbie Coltrane

15.10.2022

Smutná zpráva nejen pro fanoušky Harryho Pottera. Ve věku 72 let zemřel skotský herec Robbie Coltrane známý především jako Hagrid z kouzelnické ságy. Coltrane se narodil jako Anthony Robert McMillan… (více)

Já, legendární Denzel

Já, legendární Denzel

07.09.2008

Muž černé pleti osamoceně bloudí Amerikou, kterou globální katastrofa proměnila v nelítostnou pustinu? To už tady bylo, ne? Ne. Namísto Willa Smithe se totiž v hlavní roli sci-fi thrilleru Book of… (více)

Ameriku spasí jen Písmo Svaté

Ameriku spasí jen Písmo Svaté

24.05.2007

Už je to nějaká doba, co někdo pustil bratry Allena a Alberta Hughesovi k režírování. Ale vůbec se té odstávce nedivíme. Jejich adaptace geniálního Mooreova komiksu Z pekla z roku 2001 jim totiž moc… (více)

Reklama

Reklama