Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Londýn, rok 1888. Prostitutku Mary Kelly napadne McQueen, protože ona a jejích pět kamarádek mu měly zaplatit za ochranu už před několika dny. Mary mu vysvětluje, že nic nevydělaly, ačkoliv se snaží, a on jí dá lhůtu do druhého dne. Jedna z prostitutek Ann má malé dítě s bohatým přítelem Albertem, který se má večer vrátit z cest, a proto požádá Mary, aby jí dcerku pohlídala. Večer pak do jejich bytu vtrhnou muži, kteří odvezou jedním vozem Alberta a druhým Ann, od níž se u výslechu snaží zjistit, kdo všechno ví o jisté informaci. Mezitím je v noci zavražděna Marta, jedna z prostitutek. Seržant Godley si dojde do opiového doupěte pro inspektora Abberlinea, který má vidiny a který ve svém snu chvilku předtím viděl vraždu. Když společně dojedou do márnice, není Marta ženou, kterou Abberline viděl. Ann je zatím zavřena do psychiatrického ústavu, a protože je považována za šílenou a agresivní, doktor jí provede zásah do mozku, aby jí tím vyléčil. Mary Kelly, která únos Alberta a Ann viděla, nechala jejich dceru u Anniných rodičů. V noci je zavražděna další prostitutka Polly... Abberline pozná, že Polly zemřela na jiném místě a sem byla přivezena drožkou. Seržant Godley si myslí, že za vraždami stojí McQueenova banda, ale Abberline s ním nesouhlasí. Vše nasvědčuje tomu, že vrah umí zacházet se skalpelem a je velmi důmyslný. Větvička od hroznů, které našel Abberline pod Pollyiným tělem, navíc naznačuje, že vrah je bohatý, protože hrozny si nikdo z této čtvrti nemohl dovolit... (TV Prima)

(více)

Recenze (577)

POMO 

všechny recenze uživatele

Atmosféra starého Londýna je vďaka skvelej výprave úchvatná a Johnny Depp ako vždy skvelý, ale moderné videoklipové vizualizmy režírujúcich bratov Hughesovcov sa k nostalgickej atmosfére filmu vôbec nehodia. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Hughesovi se svou vypravěčskou nemohoucnost snaží nahradit rychlým střihem ve vypjatých scénách a aby docílili děsivého efektu, tak nešetří pohledem na rozkuchaná těla a cákance krve. Johny Depp je hrozně mdlý, asi se při natáčení dost nudil. Vrcholem všeho je uměle naroubovaná lovestory mezi inspektorem a štětkou v podání Hether Graham. To, co z toho vzejde, ani nemá smysl komentovat. Tohle vám prostě hoši nebaštím. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Skvělá hororová krimi podívaná, napsaná podle jedné z pravděpodobnějších verzí legendy o Jacku The Ripperovi... Rozhodně netypický kladný hrdina Johny Depp je skvěle zahrán a narozdíl od jiných věcí v tomto filmu mi sedí lépe než kreslený Abberline. A to, co na ostudně malém prostoru předvádí skvělý Ian Holm lze jen těžko popsat slovy. Za vzhled některých scén bych kameramana vynesl až do nebe, tak jsou ponuré, syrové a úžasné, přesně jako v comicsu Alana Moorea (který je ovšem o poznání rozsáhlejší a propracovanější...a taky podstatně drsnější, vřele doporučuju dát za něj těch sedm set vočí;))...a soundtrack od Trevora Jonese taky není k zahození, takže výsledkem je 80% i přes to, že od Campbellovic a Mooreovic dítka jsme až na ten vizuál skutečně někde hodně jinde. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Johnny Depp se stává postupem času jedním z nejzajímavějších herců a téměř každý jeho nový film má divákovi co nabídnout. Z pekla není vyjímkou - skvělá atmosféra a slušný scénář, standartně výborný Depp, nádherná Grahamová a lahůdkový Coltrane - to jsou ingredience, které se v Z pekla velmi dobře míchají... ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Keby to bol "iba film", tak pôjdem s hodnotením vyššie. Bohužiaľ je to adaptácia najgeniálnejšieho komiksu vôbec a ako taká nestojí vôbec za nič. Ale absolútne. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nebýt posranýho scénáře, kterej se snažil odvděčit snad každý postavě ve filmu, mohl by film být i docela dobrý. Atmosféru má. Místo, kde se děj odehrává, taky není na škodu. Herci tu dokonce hrají vcelku solidní utkání proti Jacku Rozparovači. Ještě aby ne, když v hlavní úloze jede Johnny Depp. Škoda jen, že nemá tolik prostoru, kolik by mohl mít. To by režiséři nesměli být idioti a pokazit to celý dlouhými vraždícími scénami jednotlivých kurev. Dokonce se film snaží šokovat jistými scénami, který chtějí zajít až za hranici únosnosti, ale stejně se nakonec vrátí do tý průměrný šedi, odkud vychází většina amerických historických filmů. Ještě, že se to alespoň točilo v Praze. Ta je na ztvárnění Londýna stejně nejlepší. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní podívaná, která překvapila. Johnny Depp ještě v době své "začinající" kariéry, kdy nebyl hvězdou první jakosti a velmi dobře vybraní herci. Celé pod taktovkou bratrů Hughesů skvěle funguje a atmosféra se chvílemi dá opravdu krájet nebo spíše rozparovat:).. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jako adaptace geniálního díla Alana Moora je to hodně špatné. Jako samostatná záležitost však docela i solidní podívaná. Škoda, že Vražda na úrovni je to samé, akorát mnohonásobně lepší. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Tenhle film si hraje na takovou ponurost až je to někdy ke škodě. Navíc se podle mě moc soustředí na ty starý hnusný štětky (samozřejmě tim nemyslim Heather Graham ta je fakt beautiful). Já kdybych měl k dispozici Deppa a Holma tak jim dám ještě víc prostoru. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Komiksovou předlohu od Moorea jsem dočetl pár dní nazpět a nebál bych se ji vřadit do školních čítanek. Problém je ten, že film nemá s komiksem nic společného. Z celé adaptace zůstal jen mooreovský trademark a název. Všechno dobré z komiksu - tzn. různé způsoby, jak ho číst: jako dobový demografický popis, spekulativní fikci o konspiračních praktikách královské rodiny, mystickou knihu plnou zednářské architektonické magie nebo nezapomenutelné introspektivní pohledy do vrahovy mysli - kdosi vyškvařil a prořezal na konfekční thriller. Určitě to nastalo i kvůli Deppovi, který si jako obvykle film přisvojil, donutil nepřímo scénáristy vykuchat předlohu, sloučil v sobě několik postav z komiksu a nenechal prostor ostatním. ____ Prvotní záběr míří po vertikále odshora dolů a sleduje okna baráku. Jinými slovy sestupujeme do londýnského podzemí. Po celý čas filmu je takových záběrů, kdy kamera začíná z nadhledu (ptačí perspektivy) a končí na úrovni oči, hodně, a všechny uvozují atmosféru a dávají nám najevo, že jsme v pekle. ____ Přes skrz naskrz chaboučký pahýl předlohy doporučuji sledovat pražské exteriéry, konkrétně Národní muzeum, Strahovský klášter a špitál U Apolináře. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

V Rámci subžánru bych řekl, že dobrý. Jack Rozparovač je Legenda a Londýnské prostředí dává pochmurnou atmosféru, určitě to není špatný, ale můj šálek kávy to nebylo. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Jack The Ripper mě chytil za ruku, zavedl do první postranní temné uličky a tam mě nechal napospas viktoriánskému Londýnu. Takhle se totiž vytváří atmosféra. Ten pocit, že jsem v nějaké nechvalně proslulé čtvrti a každou chvíli se mi musí něco tuze nepěkného stát, byl tak nepříjemně živý, až jsem se těšil na to, že se za chvíli zase obraz trochu projasní. Celý příběh je výtečně promyšlený, ale má jednu zásadní chybu. Jeho hlavní postavou totiž není detektiv Abberline, ale Mary. A to samozřejmě přináší spoustu unylých a zoufale nezajímavých etud "ze života prostitutek". Atmosféra mi ale velmi rázně velí hodnotit výš. 70% ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Keď sa ľudia obzrú, zistia, že som stál pri zrode 20. storočia." Násilné (napriek tomu, že brutality sú tvorené najmä drastickými zvukovými efektmi, zo srandy si to všimnite) a šteklivé (podprahový záber medzi nohy si údajne všimol iba Marilyn Manson). To sa však dalo čakať. Čakať sa dal aj vynikajúci výkon ópiového melancholika Johnnyho Deppa (ktorému pomáhajú zdatne obsadené podporné roličky - Holm, Graham, Coltrane, Fleming). Prekvapením je skôr odvážna, provokatívna a škandalózna teória o identite Jacka Rozparovača a smutné finále s domom na skalách, ktoré som fakt nečakal. Bratia Hughesovci s razanciou sebe vlastnou v Čechách výborne adaptovali kultový komiksový román Alana Moorea a Eddieho Campbella (čítal som ho, je to bomba a filmové spracovanie je o dosť iné a viem, že fanúšikovia komiksu ho nemajú príliš v láske, mne sa ale veľmi páčil ako komiks, tak aj film). Ozdobou snímky je úchvatná atmosféra a pôvabné drobnosti (Sloní muž John Merrick). Kino Považan NMnV 2002 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tak tohle me spis zklamalo. Namet byl zajimavej, v hlavni roli Johnny Depp a novela od Alana Moorea a vysledek je takovej nijakej. Problem je, ze tvurci nevyuzivaj spoustu veci. Tak treba, proc ma Johnny vidiny, kdyz mu vlastne k nicemu nejsou a k vyreseni pripadu mu nijak nepomuzou. Taky me nastvalo, ze se zjisti, kdo je Rozparovac, dyt ho prece nikdy nechytli. Ale tak chapu, ze americani to tak museli mit, kdyby se vrah nenasel, tak by to nerozdejchali. Ale kdyz pominu tenhle fakt, tak nechapu, proc se do toho serou nejaky reci o sekte a proc je Rozparovac starej dedek, kterymu musi pro vetsi efekt zacernit oci. Ani Johnny Depp nedela nic extra, protoze prakticky nema co hrat, takze se vetsinu casu jen tvari zhulene. A co se tyce atmosfery, nebylo to nejhorsi, chvilema je film i docela napinavej, ale uz jsem videl daleko lip vyliceny 19. stoleti. Navic ani krvavy sceny nejsou nijak zvlast velky jatka a mrtvoly vypadaj jak figuriny. Proste nijakej a zbytecnej film. No tak po druhym skouknuti, mozna taky diky originalnimu zneni, se mi film libil vic. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Není to můj žánr, tak ho nebudu rozvláčně hodnotit. Chci jen varovat. Chcete-li se podívat, vyhněte se dabované verzi. Z pekla je vpodstatě detektivka a český dabing vám odhalí identitu Jacka Rozparovače hned při jeho entré, protože charakteristický hlas jeho dabéra poznáte mezi tisíci. 40% ()

movie 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem viděl s hodně velký odstupem a moc mě to potěšilo. Temná a špinává atmosféra londýnských děr, kde jen se podiváš kurvy a magoři a někdy mezi nimi obchází "Jack Rozparovač" a vybírá si svoje oběti. Možná záměrně a s logickým důvodem, který rozplítá excelentní Johnny Depp jako inspektor obdařený zvlaštní intuicí. Je fajn že se režisérské duo nebálo, a tak je zpracování docela krvavé a atmosféra ostrá jako nůž na rychlou amputaci bez anestetik. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Jen tak, že by vám to přišlo jako spoiler, tak tu brzy prozradím identitu Jacka Rozparovače. Jenom temnou a dusnou atmosférou a Johnny Deppem tenhle film vybočuje z průměru. Taky má pěknou výpravu, ale podle mě scénář prohrává na celé čáře. Podivná láskyplná odbočka inspektora mi připadala natvrdo naroubovaná a to úplně zprasené finále, kdy z Iana Holma dělají ďáblova zmocněnce, to už je opravdu moc (nemyslím, že tohle je spoiler, protože jsem znal vraha už od chvíle, kdy se tam Holm objevil poprvé). Není to dobrá detektivka, spíš další zpracování konspirační teorie, vyšetřování je odbytý a nepřesvědčivý. Je tu přemíra vedlejších postav, které nemají s dějem naprosto nic společného, dokonce se ani moc neprojeví. Snažím se tu říct, že mi tohle zpracování případu Jacka Rozparovače moc nesedlo. Mnohem radši mám tuto britskou verzi, která mi přišla o hodně reálnější a navíc i líp propracovaná a zahraná. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Koukat se na to nesporně dá, ale důl, ukrývající takové poklady jako dosud nevyřešenou záhadu osoby jménem Jack The Ripper nebo prostředí chudinské whitechappelské čtvrti, která byla peklem dávno předtím, než ji poctil svou návštěvou ďábel Jack, zůstal z velké části nevytěžený. ()

Související novinky

Zemřel herec Robbie Coltrane

Zemřel herec Robbie Coltrane

15.10.2022

Smutná zpráva nejen pro fanoušky Harryho Pottera. Ve věku 72 let zemřel skotský herec Robbie Coltrane známý především jako Hagrid z kouzelnické ságy. Coltrane se narodil jako Anthony Robert McMillan… (více)

Já, legendární Denzel

Já, legendární Denzel

07.09.2008

Muž černé pleti osamoceně bloudí Amerikou, kterou globální katastrofa proměnila v nelítostnou pustinu? To už tady bylo, ne? Ne. Namísto Willa Smithe se totiž v hlavní roli sci-fi thrilleru Book of… (více)

Ameriku spasí jen Písmo Svaté

Ameriku spasí jen Písmo Svaté

24.05.2007

Už je to nějaká doba, co někdo pustil bratry Allena a Alberta Hughesovi k režírování. Ale vůbec se té odstávce nedivíme. Jejich adaptace geniálního Mooreova komiksu Z pekla z roku 2001 jim totiž moc… (více)

Reklama

Reklama