Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Londýn, rok 1888. Prostitutku Mary Kelly napadne McQueen, protože ona a jejích pět kamarádek mu měly zaplatit za ochranu už před několika dny. Mary mu vysvětluje, že nic nevydělaly, ačkoliv se snaží, a on jí dá lhůtu do druhého dne. Jedna z prostitutek Ann má malé dítě s bohatým přítelem Albertem, který se má večer vrátit z cest, a proto požádá Mary, aby jí dcerku pohlídala. Večer pak do jejich bytu vtrhnou muži, kteří odvezou jedním vozem Alberta a druhým Ann, od níž se u výslechu snaží zjistit, kdo všechno ví o jisté informaci. Mezitím je v noci zavražděna Marta, jedna z prostitutek. Seržant Godley si dojde do opiového doupěte pro inspektora Abberlinea, který má vidiny a který ve svém snu chvilku předtím viděl vraždu. Když společně dojedou do márnice, není Marta ženou, kterou Abberline viděl. Ann je zatím zavřena do psychiatrického ústavu, a protože je považována za šílenou a agresivní, doktor jí provede zásah do mozku, aby jí tím vyléčil. Mary Kelly, která únos Alberta a Ann viděla, nechala jejich dceru u Anniných rodičů. V noci je zavražděna další prostitutka Polly... Abberline pozná, že Polly zemřela na jiném místě a sem byla přivezena drožkou. Seržant Godley si myslí, že za vraždami stojí McQueenova banda, ale Abberline s ním nesouhlasí. Vše nasvědčuje tomu, že vrah umí zacházet se skalpelem a je velmi důmyslný. Větvička od hroznů, které našel Abberline pod Pollyiným tělem, navíc naznačuje, že vrah je bohatý, protože hrozny si nikdo z této čtvrti nemohl dovolit... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (581)

zputnik 

všechny recenze uživatele

Miluji kriminálky z potemnělého, viktoriánského, smrdutého, špinavého a krysami "zahlceného" Londýna. Tento film mi vše toto dal. Děj filmu není ani přespříliš komplikovaný, ani "nevypočitatelný" a vlastně ani (na můj vkus) nijak extra napínavý; nic z toho však není na obtíž (snad jen některé momenty by nemusely být až tolik "polopatisticky vysvětlovací"). Za zmínku také stojí příjemně zpracovaná "milostná" linie příběhu. Herecké výkony Johnnyho Deppa, Heather Graham a dalších jsou v tomto filmu nadmíru dobré, bez přehrávání etc. Shrnuto a podtrženo: příliš neočekávejte horor, ale těšte se na výborně zpracovanou a patřičně temnou kriminálku. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Komiksovou předlohu od Moorea jsem dočetl pár dní nazpět a nebál bych se ji vřadit do školních čítanek. Problém je ten, že film nemá s komiksem nic společného. Z celé adaptace zůstal jen mooreovský trademark a název. Všechno dobré z komiksu - tzn. různé způsoby, jak ho číst: jako dobový demografický popis, spekulativní fikci o konspiračních praktikách královské rodiny, mystickou knihu plnou zednářské architektonické magie nebo nezapomenutelné introspektivní pohledy do vrahovy mysli - kdosi vyškvařil a prořezal na konfekční thriller. Určitě to nastalo i kvůli Deppovi, který si jako obvykle film přisvojil, donutil nepřímo scénáristy vykuchat předlohu, sloučil v sobě několik postav z komiksu a nenechal prostor ostatním. ____ Prvotní záběr míří po vertikále odshora dolů a sleduje okna baráku. Jinými slovy sestupujeme do londýnského podzemí. Po celý čas filmu je takových záběrů, kdy kamera začíná z nadhledu (ptačí perspektivy) a končí na úrovni oči, hodně, a všechny uvozují atmosféru a dávají nám najevo, že jsme v pekle. ____ Přes skrz naskrz chaboučký pahýl předlohy doporučuji sledovat pražské exteriéry, konkrétně Národní muzeum, Strahovský klášter a špitál U Apolináře. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Hughesovi se svou vypravěčskou nemohoucnost snaží nahradit rychlým střihem ve vypjatých scénách a aby docílili děsivého efektu, tak nešetří pohledem na rozkuchaná těla a cákance krve. Johny Depp je hrozně mdlý, asi se při natáčení dost nudil. Vrcholem všeho je uměle naroubovaná lovestory mezi inspektorem a štětkou v podání Hether Graham. To, co z toho vzejde, ani nemá smysl komentovat. Tohle vám prostě hoši nebaštím. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Celkem kvalitní thriller, který po celou dobu drží napětí na vysoké úrovni. Je to průměr, víckrát se na to asi dívat nebudete. Kdo by taky stál o to vidět víckrát na kusy rozsekaná těla v ulicích Londýna (i když je to vlastně Praha) a nudné náboženské orgie. Úroveň tohoto snímku zachraňuje opět skvělý Johnny Depp, odvážná "lehká děva" v podání Heather Graham a hustá atmosféra Londýna konce 19. století. Jacka Rozparovače jsem si sice představoval jinak, ale i přesto zhlédnutí tohoto díla nelituji. 60% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Filmových variácií na tému Jacka Rozparovača, brutálneho sériového vraha, ktorý vyčíňal v roku 1888 v londýnskej štvrti Wtihechapel, bolo natočený mnoho. V roku 2001 sa tohto klasického starosvetského krimi príbehu chopila bratská dvojica Allen Hughes a Albert Hughes. Spolupodieľali sa na réžii filmu "Z pekla". Do hlavnej úlohy obsadili charizmatického Johnny Deppa. Čo sa týka snímkov o Jackovi Rozparovačovi tak tento ich počin by som ohodnotil ako lepší priemer. Dalo sa na to pozerať. *** ()

Galerie (51)

Zajímavosti (28)

  • Severoamerické tržby filmu byly 31,6 mil. amerických dolarů, celosvětové 74,6 mil. (NIRO)
  • Adaptace vysoce ceněného komiksu, napsaného Alanem Moorem (tvůrcem klasik jako "Bažináč," "V jako Vendeta," "Watchmen – Strážci" nebo "Liga výjimečných") a nakresleného Eddiem Campbellem. (Káronoš)
  • Název filmu odkazuje na dopis, který obdržel George Lusk, prezident civilní stráže ve čtvrti Whitechapel, od neznámého muže, který se k vraždám přiznal. Místo odesilatelova jména a adresy bylo na dopise uvedeno "From Hell" ("Z Pekla") a byl k němu přiložen kus ledviny jedné z obětí. (liquido26)

Související novinky

Zemřel herec Robbie Coltrane

Zemřel herec Robbie Coltrane

15.10.2022

Smutná zpráva nejen pro fanoušky Harryho Pottera. Ve věku 72 let zemřel skotský herec Robbie Coltrane známý především jako Hagrid z kouzelnické ságy. Coltrane se narodil jako Anthony Robert McMillan… (více)

Já, legendární Denzel

Já, legendární Denzel

07.09.2008

Muž černé pleti osamoceně bloudí Amerikou, kterou globální katastrofa proměnila v nelítostnou pustinu? To už tady bylo, ne? Ne. Namísto Willa Smithe se totiž v hlavní roli sci-fi thrilleru Book of… (více)

Ameriku spasí jen Písmo Svaté

Ameriku spasí jen Písmo Svaté

24.05.2007

Už je to nějaká doba, co někdo pustil bratry Allena a Alberta Hughesovi k režírování. Ale vůbec se té odstávce nedivíme. Jejich adaptace geniálního Mooreova komiksu Z pekla z roku 2001 jim totiž moc… (více)

Reklama

Reklama