Reklama

Reklama

Tarzan

  • Česko Příběh Tarzana, pána opic (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý anglický lord se svou ženou se po tragickém ztroskotání lodi zachrání na neobydleném pobřeží Afriky. Postaví si nouzové přístřeší a čekají na příležitost k záchraně. Krátce poté, co se jim narodí syn, však oba zahynou. Osiřelé dítě objeví opice a jedna ze samic, která právě přišla o své mládě, se chlapce ujme a vychová ho jako opici. Zpočátku odstrkované "holé mládě" se však jako dospělé stane vůdcem opičí smečky. A právě v této funkci se jednoho dne setká s člověkem, belgickým kapitánem D'Arnotem, který je v Africe na vědecké expedici, a kterého Tarzan zachrání před nepřátelskými domorodci. Překvapený kapitán ho naučí mluvit a když podle důkazů a dokladů, které najde v opuštěné chatrči pochopí, že jeho tajemný zachránce je ve skutečnosti anglickým aristokratem a dědicem značného rodinného jmění, přesvědčí ho, aby s ním odjel do Anglie. Tarzan je představen anglické smetánce jako John Clayton a na svém panství se setká nejen se svým strýcem, ale také s jeho americkou schovankou Jane, do které se zamiluje. Přestože také ona jeho city opětuje, necítí se muž v prostředí svázaném přísnými pravidly, společenskými zvyky a upjatou morálkou dobře. Zlomem se stane setkání se zajatým opičákem, který byl členem jeho tlupy. John Clayton se opět stává Tarzanem, který touží po jediném. Volnosti a návratu do hlubin africké džungle. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (226)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Christopher Lambert je ten nejtarzanovitější Tarzan, jakého jsem zatím měl možnost vidět (včetně stupidních TV seriálů). Ve spojení s kvalitními triky se divák dočká napínavé a dobrodružné podívané, okořeněné i špetkou romantiky. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $45,858,563Tržby Celosvetovo $60,500,000║ Môj prvý kino zážitok.... a s tým sú aj späté moc pekné spomienky a samozrejme aj vtedy bujne sny(zo strachu z opíc) vďaka tomu bývali, veď som mal vtedy okolo 4-5rokov ale stálo to za to. /videl v kine: 75%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Robert Towne, Michael Austin .. Nejrealističtější verze celosvětově známého Tarzana! Mrazivé a nekomediální pojetí látky je zvládnuté s pár dírami ve scénáři lehce nadprůměrně, avšak místy dost zvláštně. Přesto, Christopher Lambert JE zřejmě nejpřirozenější Tarzan a i další herci skvěle zapadají. 65%. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film o Tarzanovi dává výjimečně důraz na realističnost. Docela uvěřitelným Tarzanem je Lambert - Tarzan pro jednou není kulturista (nebo plavec), ale herec. Zajímavé jsou i dokonalé masky opic od Ricka Bakera (nominace na Oscara). ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nepřekonatelné pojetí Tarzana. Když jsem ho viděl jako dítě, byl jsem úplně šokován syrovostí mnoha scén, ale to jsem se asi prostě neměl koukat. Teď už film vnímám poněkud z většího nadhledu, avšak stále mu zůstává vynikající přesah z oblasti laciného braku, jakým byly původní příběhy o Tarzanovi, pánu opic, do obecné problematiky odcizení se přirodě a nepřirozenosti lidské společnosti. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Lambertova asi nejlepší role. Romanticko-dobrodružný příběh, který zaujme příběhem i pěknou výpravou. Rozhodně se nedočkáte nějakých efektních Tarzanových akcí zato tématům k zamyšlení ( konflikt odlišného jedince a společnosti ) ano. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Jedno ze zásadních filmových traumat z dětství. Nejlepší Tarzan co znám. Stejně to nesnášim. A vopice, vopice nejvíc. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Opice chodia čoraz častejšie. A čoraz viac si dovoľujú.“ Tarzana Edgara Ricea Burroughsa mám rád do útleho detstva, vrátane všetkých jeho návratov, synov a nových dobrodružstiev. Vychádzali Tarzanove komiksy a dokonca vznikla kreslená disneyovka (1999). O televíznych seriáloch (a rozpačitej verzii s Casperom Van Dienom) nehovoriac. Britská, na troch Oscarov nominovaná verzia režiséra a producenta Hugha Hudsona však dodnes drží jedinečné prvenstvo. Jej surovosť dodnes znepokojuje a menej pripraveným divákom, čakajúcim len ďalšiu bezstarostnú džungľovú blbinku v poradí, vyráža dych. Tvorcovia, vrátane scenáristu Roberta Townea (ČÍNSKA ŠTVRŤ, KOSATKA ZABIJAK), zachádzajú v snahe urobiť snímku čo najrealistickejšiou tak ďaleko, že film by som rozhodne decku nepustil. Opičie masky sú jedným slovom horor a neromantická je aj dlhočizná scéna na exotickom ostrove, ktorý viac, ako exotický filmový ostrov, pripomína hnusnú hmlistú nočnú moru, kde na každom kroku striehne nemilosrdná smrť a z ktorej je nemožné vyslobodzujúco sa prebudiť. Ak vás pohryzie jedovatý had a tri hodiny umierate v brutálnych kŕčoch, dá sa povedať, že ste v týchto končinách vyfasovali ešte tú príjemnejšiu smrť. V (pseudo) civilizácii však Tarzan naráža na ešte strašnejšie veci, než aké je schopná ponúknuť divočina. Dobrý dojem dotvára kvalitná technická stránka (výprava, hudba), atmosféra a herecké obsadenie (Ian Holm alebo Andie McDowell dabovaná Glenn Close). Aby som to uzavrel: scény z ostrova pozoruhodné, ale akonáhle sa dej presunie do mesta, už to (podobne, ako u King Konga) už nie je ono. A celkom by ma zaujímalo, ako dostali tú loď do korún stromov. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nejlepsi film o Tarzanovi a zaroven jeho nejlepsi predstavitel Lambert a aby toho nebylo malo, tak jeden z nejlepsich Lambertovo filmu. K casti v dzungli neni co dodat, ta je paradni, zajimava, napinava a navic opice vypadaj fakt spickove. Cast v civilizaci jsem nikdy nemusel v zadnym tarzanovskym filmu, ale tady je to hozeny do lehky depky a kouka se na to dobre. Navic je celej film sympaticky drsnej a relistickej, takze ve spojeni s paradni rezii a skvelejma hercema to da slabsich 5*. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Christopher Lambert je vynikajíc, ale buhýžel je Greystoke tak trochu zbytečná depka...přemýšlím, sli má smysl točit příběhy o Tarzanovi...a jestli ano, dám raději přednost komediální formě. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Přesně takhle jsem si představovala Tarzana od dětských let (ehm...možná trošku méně drsného, ale to rozhodně nevadí). Pro mě osobně nepřekonatelná verze, navíc s obsazením, které sedne a na rozdíl od mnoha jiných filmů postavy opravdu vypadají jako postavy a ne jako herci v kostýmech. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Myslím, že mezi filmy o Tarzanovi Hudsonův určitě jednoznačně vede. Není to jen taková pohádka, příběh je podaný velmi naturalisticky, obsahuje velmi smutné pasáže, záběry s přírody jsou překrásné a závěr filmu nemá chybu. Christopher Lambert byl v roli Tarzana velmi dobrý. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší film o Tarzanovi a jednoznačně nejlepší Lambertův film, i role a koneckonců i výkon ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Takto se mi tarzan vryl do paměti a tak také na vždy zůstane, výborně pojatý příběh, který byl následně výborně zpracován. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Přesto nebo právě proto, že tento film přistupuje k Tarzanovu osudu zcela jinak než předloha, jedná se o vůbec nejlepší zpracování tohoto příběhu. Ostatně na filmu spolupracovali odborníci na chování lidoopů (např. Roger Fouts, autor knihy Nejbližší příbuzní, vědec, který jako jeden z prvních dokázal s lidoopy komunikovat pomocí znakové řeči). Tarzan je v tomto zpracování poměrně naturalistickým psychologickým dramatem oproštěným od jakéhokoli romantického náhledu. Film na mě dost zapůsobil už když jsem ho viděl jako malý v 80. letech v kině. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Tento komentár obsahuje SPOILER, pretože musím začať koncom. Film končí tým, že Tarzan sa zatúla do anatomického výskumného krídla Britského múzea. K svojej hrôze tam nájde niekoľko šimpanzov pripútaných na pitevnom stole. Započuje tiché zastonanie a v malej klietke uvidí ešte jedného šimpanza, stále živého. Pre vedcov predstavuje toto zviera iba ďalší predmet výskumu, ale Tarzan toho uväzneného tvora spozná. Je to jeho šimpanzí otec. Tarzan klietku otvorí, otca oslobodí a objímu sa. Spoločenstvo ľudoopov v tomto filme sa vyznačovalo autentickosťou, aká sa málokedy vidí (podobne ako vo filme Gorily v hmle). Pôvodne diváci nechceli ani veriť, že tam nehrajú skutočné šimpanzy! Šimpanzích hercov cvičil pohyby znázorňovaním správania sa ľudoopov sám americký aktivista Roger Fouts. Spomínaná záverečná scéna bola osobným poďakovaním Rogerovmu šimpanzovi, Allymu, ktorý mu bol odobratý a odvezený do pokusného laboratória. Podľa pôvodného scenára mal Tarzan otca objaviť v zoologickej záhrade, ale Roger režiséra presvedčil, aby scénu zmenil. Využívať ľudoopy len pre to, aby sa ľudia pobavili, je zvrhlosť, zvierací herci sú vždy pozitívnym bodom filmu. Greystoke je asi najlepšie natočeným filmom o Tarzanovi. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Z vyprávění Akru-Sanha: "Dítě jít do les. Ono to bloudit. Hledat jíst. Sark-Ohn (gorilí vůdce tlupy) běžel tam a vzít Toar-Azana na ruce. Ono se to smát. Uteklo to potom s tlupou v les. Sark-Ohn se starat o malý Toar-Azan. Toar-Azan růst jako voda. Ono to pod velkým vliv gorila. Když on muž, tak vlastní domov od tlupa pryč. Ono to bojovalo s velký samec. Toar-Azan chytrý jak Huen-Ohn (opice). On bez chlupatý. Toar-Azan dělal bum bum se dřevo. On nový vůdce. Potom růžový člověk přijít do les. Já malá dítě. Oni velká rána na tygr. Růžová paní ztratila se v les. Toar-Azan najít. On jí hledat vši a blecha ve vlasy. On hýkat. Paní se smát. On ještě hýkat. Skákat jako Huen-Ohn. Toar-Azan chtít skur-hi-tanc (páření). Ono to utíkala před Toar-Azan. Sark-Ohn přijít na pomoc Toar-Azanovi. Potom růžový člověk objevil domov Toar-Azan. Odnést Toar-Azan do jiný domov. Za velká voda na dhugh (sever). Já být muž, když on se vrátit do les. On mluvit jako růžový člověk. On říkat jak oni tam žít. On opice, oni člověk. On být jako oni. Oni se dívat na Toar-Azan. On potom hýkat a chtít skur-hi-tanc. Lord velký přítel jeho. S ním skur-hi-tanc dělat. Toar-Azan hýkat. On moc chytrý. On utéct domov. Vrátit k opice, k Sark-Ohn a k skur-hi-tanc." ()

Související novinky

Zemřel herec z Pána prstenů Ian Holm

Zemřel herec z Pána prstenů Ian Holm

19.06.2020

Ve věku 88 let zemřel britský herec Sir Ian Holm. Diváci jej znají asi nejlépe jako představitele Bilba Pytlíka z fantasy ságy Pán prstenů. Slavný herec se ovšem objevil i ve filmech jako Vetřelec,… (více)

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

13.10.2014

Herecký elegán patří již přes 20 let mezi největší španělské hvězdy a nedá se říci, že by se chystal zpomalovat. Propaguje svůj sci-fi film Automata, který má v těchto dnech premiéru v mnoha zemích a… (více)

Reklama

Reklama