Reklama

Reklama

Tarzan

  • Česko Příběh Tarzana, pána opic (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý anglický lord se svou ženou se po tragickém ztroskotání lodi zachrání na neobydleném pobřeží Afriky. Postaví si nouzové přístřeší a čekají na příležitost k záchraně. Krátce poté, co se jim narodí syn, však oba zahynou. Osiřelé dítě objeví opice a jedna ze samic, která právě přišla o své mládě, se chlapce ujme a vychová ho jako opici. Zpočátku odstrkované "holé mládě" se však jako dospělé stane vůdcem opičí smečky. A právě v této funkci se jednoho dne setká s člověkem, belgickým kapitánem D'Arnotem, který je v Africe na vědecké expedici, a kterého Tarzan zachrání před nepřátelskými domorodci. Překvapený kapitán ho naučí mluvit a když podle důkazů a dokladů, které najde v opuštěné chatrči pochopí, že jeho tajemný zachránce je ve skutečnosti anglickým aristokratem a dědicem značného rodinného jmění, přesvědčí ho, aby s ním odjel do Anglie. Tarzan je představen anglické smetánce jako John Clayton a na svém panství se setká nejen se svým strýcem, ale také s jeho americkou schovankou Jane, do které se zamiluje. Přestože také ona jeho city opětuje, necítí se muž v prostředí svázaném přísnými pravidly, společenskými zvyky a upjatou morálkou dobře. Zlomem se stane setkání se zajatým opičákem, který byl členem jeho tlupy. John Clayton se opět stává Tarzanem, který touží po jediném. Volnosti a návratu do hlubin africké džungle. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (226)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Strhujúci prepis legendárneho románu, ktorý je jednou z najvernejších, ak nie najvernejšou adaptáciou tohto príbehu. Výprava, masky, kamera. Všetko je to skvostné a profesionálne. Christopher Lambert sa úlohy zhostil naozaj výborne. Vytknem filmu ale jednu vec a tým aj stráca u mňa poslednú hviezdičku. Viac tej akcie by neuškodilo, snímok je až príliš komorne vyrozprávaný. ()

Nautila 

všechny recenze uživatele

Lambert je perfektní, část v džugli super, ale na mě se ten Tarzan zcivilizoval až moc rychle. Rovněž část v civilizaci je dost nejasná v tom, o co vlastně jde, jestli o lásku nebo dědictví, touhu k návratu do přírody nebo o boj s civilizací. Tohle všechno tam totiž je, ale nic není vypíchlé. Všechny motivy jsou stejně matné a jakoby nedodělané. Pořád je to ale asi nejlepší Tarzan. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Opice chodia čoraz častejšie. A čoraz viac si dovoľujú.“ Tarzana Edgara Ricea Burroughsa mám rád do útleho detstva, vrátane všetkých jeho návratov, synov a nových dobrodružstiev. Vychádzali Tarzanove komiksy a dokonca vznikla kreslená disneyovka (1999). O televíznych seriáloch (a rozpačitej verzii s Casperom Van Dienom) nehovoriac. Britská, na troch Oscarov nominovaná verzia režiséra a producenta Hugha Hudsona však dodnes drží jedinečné prvenstvo. Jej surovosť dodnes znepokojuje a menej pripraveným divákom, čakajúcim len ďalšiu bezstarostnú džungľovú blbinku v poradí, vyráža dych. Tvorcovia, vrátane scenáristu Roberta Townea (ČÍNSKA ŠTVRŤ, KOSATKA ZABIJAK), zachádzajú v snahe urobiť snímku čo najrealistickejšiou tak ďaleko, že film by som rozhodne decku nepustil. Opičie masky sú jedným slovom horor a neromantická je aj dlhočizná scéna na exotickom ostrove, ktorý viac, ako exotický filmový ostrov, pripomína hnusnú hmlistú nočnú moru, kde na každom kroku striehne nemilosrdná smrť a z ktorej je nemožné vyslobodzujúco sa prebudiť. Ak vás pohryzie jedovatý had a tri hodiny umierate v brutálnych kŕčoch, dá sa povedať, že ste v týchto končinách vyfasovali ešte tú príjemnejšiu smrť. V (pseudo) civilizácii však Tarzan naráža na ešte strašnejšie veci, než aké je schopná ponúknuť divočina. Dobrý dojem dotvára kvalitná technická stránka (výprava, hudba), atmosféra a herecké obsadenie (Ian Holm alebo Andie McDowell dabovaná Glenn Close). Aby som to uzavrel: scény z ostrova pozoruhodné, ale akonáhle sa dej presunie do mesta, už to (podobne, ako u King Konga) už nie je ono. A celkom by ma zaujímalo, ako dostali tú loď do korún stromov. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Doposud nejlepší filmový příběh o Tarzanovi. Hudson vtiskl opičímu muži skutečnou lidskou tvář a tak si přes veškeré okouzlení skvělými maskami a dobrodružnou atrakcí nejvíc cením uvěřitelně zpracované krize identity s jen kapkou povinného sentimentu. Tarzanova šílená jízda na koňském spřežení je v tomto ohledu asi nejsilnějším momentem, kvituji i nijak nepřeslazenou romanci s Jane Porterovou a pochopitelně vynikajícího Lamberta, v jehož filmografii zůstane Tarzan společně s Highlanderem asi jeho nejlepší rolí. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Myslím, že jedno z nejcivilnějších a nejrealističtějších pojetí původní látky, kde je Christophe Lambert skutečně vynikající ve svých dvou polohách a kde Andie MacDowell je vskutku holka k nakousnutí. Ne vždy se to při této stopáži vyvaruje nudných scén s vatou, ale celkově je film velmi dobře pojatý a příběh sdělený skutečně co nejlépe. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (14)

  • Ve filmu slovo Tarzan nikdy neuslyšíte. (HellFire)
  • Hlas Andie MacDowell předabovala Glenn Close (poskytla rovněž hlas adoptivní matce Tarzana Kale v Disneyho verzi filmu z roku 1999). (HellFire)
  • Malou roli si zahrál Daniel Chatto, ale při konečné úpravě filmu byla jeho role vystřihnuta. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec z Pána prstenů Ian Holm

Zemřel herec z Pána prstenů Ian Holm

19.06.2020

Ve věku 88 let zemřel britský herec Sir Ian Holm. Diváci jej znají asi nejlépe jako představitele Bilba Pytlíka z fantasy ságy Pán prstenů. Slavný herec se ovšem objevil i ve filmech jako Vetřelec,… (více)

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

13.10.2014

Herecký elegán patří již přes 20 let mezi největší španělské hvězdy a nedá se říci, že by se chystal zpomalovat. Propaguje svůj sci-fi film Automata, který má v těchto dnech premiéru v mnoha zemích a… (více)

Reklama

Reklama