Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Protože pro středověk není nic nemožné, může mladý právník Richard Courtois (Colin Firth) v zapadlém městečku na francouzském venkově obhajovat prase obviněné z vraždy, a jako svědky povolávat myši. To je v pořádku. Ale rozhodně nemá hledat pravého vraha, příliš se zajímat o soukromé záliby místního zbohatlíka a mít poměr s cikánkou, která chce osvobodit své prasátko. (Jezinka)

(více)

Recenze (62)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Taková rozmarná v podstatě renesanční detektivka. Advokát z města dorazí na venkov, kde panuje ještě středověk a trochu se do toho zamotá. Zvířata jsou souzena s lidmi, Žid je na úrovni psa a místní kněz pod hrozbou věčného zatracení zneužívá ženy ze svého stáda. Advokát si ani nevšimne, že celou dobu bydlí v bordelu, myslí, že služka je do něj zkrátka blázen, zkrátka jiný kraj, jiný mrav. Ale záhadně zde umírají mladí chlapci. To se musí vyšetřit, stejně jako obžaloba prasete z vraždy. Příjemná podívaná. 80% ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Mladý idealistický právník přijíždí na venkov, aby se oprostil od městské zkaženosti... jenže i kdyby se nepsal rok 1452, byl by to hodně naivní nápad, natož když jsou vám v rámci pracovní náplně servírovány vraždy, maleficia a požádání manželky bližního svého, smrtelné i stabilizované hříchy se mají čile k světu, padlé řády a odsouzení kacíři rozhodně nemají v úmyslu odpočívat v pokoji a španělskou inkvizici a černou smrt můžete čekat hned za nejbližším rohem. Richard Courtois rozhodně není prvním ani posledním právníkem, který obhajuje čuňata a na lavici svědků povolává krysy, ale je s přehledem nejsympatičtější a navíc má dost kuráže - anebo málo rozumu - na to, aby strkal nos tam, kam se andělé bojí šlápnout. Tím nejsou míněny sukně prakticky každé ženské členky ansámblu, které evidentně měly ve scénáři jedinou větu "kdykoli uvidíte hlavního hrdinu, servěte ze sebe šaty," ale vzhledem k tomu, že ho hraje tehdy kristovoletý Colin Firth, jsem měla rozhodně menší problém tomu uvěřit, než kdyby ho hrál takřka libovolný pánský uživatel ČSFD (výjimky se najdou, ale nebudu je uvádět, zpychli by), plus je navíc tohle civilní krimidrámo okořeněno takovou porcí ironie, že to krásně vykomenzovalo všudypřítomnou vůni išlských dortíčků, které jsem právě lepila krémem. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Absurdní ve všech ohledech, ale zároveň snadno transformovatelné do naší doby, což trochu děsí. Zároveň je ale Hodina prasete neskutečně vtipným filmem, který se svým podáním středověku blíží k realitě asi nejvíc ať už vykreslením tehdejší venkovské společnosti, nebo panoptikem přítomných postav a postaviček, jejichž předobraz by jsme bez velkého snažení v dějinách určitě našli. Film, který by měla veřejnoprávní televize čas od času připomenout. 90% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s komentářem rikitiki. Tohle je hraní si na středověk, resp. dělání si prdele ze středověku, vysmívání se té tehdejší tuposti. K tomu se vezme jen něco, co se nám hodí do krámu, aby byl ten výsměch co nejlepší. Děj, kostýmy, chování postav, to vše mi zde přišlo hodně slabé, a některé situace zbytečně přehnaně zveličené, aby se jó moderní člověk, civilizovaný člověk pobavil. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Po obsahovej stránke brilantný snímok. Vitajte na exkurzii do naturálneho, absurdného sveta, kde neskorý stredovek pomaličky strieda renesancia a kresťanstvo sa miesi s antickými zvykmi, kde je úplne normálne súdiť prasa a na lavicu svedkov povolať myši, kde je úplne normálne v rámci zaplateného nocľahu v hostinci dostať aj sexuálne služby (ženy podľa mnohých nemajú dušu) a kde sú židia na nižšej spoločenskej úrovni ako zvieratá. Pre súčasných ľudí naozaj zvláštna morálka a etika, pre tamojších dobových ľudí niečo absolútne prirodzené. Pekná pripomienka, ako sa spoločenské hodnoty a morálne princípy v priebehu dejín menia, čo v spoločnosti platilo včera zajtra nemusí a opačne. Dôvody prečo sa to deje sú na dlhú úvahu. Koniec môj celkový dojem ešte vylepšil, na parádu. Pozornosť si zaslúži aj dejová linka, pointovo síce mierne pripomína Zúčtovanie (2003), ale ide na to z inej strany, úplne iného pohľadu a riešia sa tu iné veci, vrátane zápletky. V každom prípade nie je veľa stredovekých krimi drám, čo sa cení. Ani po hereckej stránke nemám pripomienky, skvele zahrané a dialógovo premyslené. Čo mi vadilo bola celková atmosféra, prišla mi akási nezáživná, sterilná, miestami až ubíjajúca. Kostýmy sa držali dobových trendov, takže v tomto smere spokojnosť. Len na môj vkus boli až príliš čisté a pôsobili umelo. Skrátka chýbalo tu všade viac špiny, či už v exteriéroch alebo na ľuďoch. Našťastie obsahová stránka je tak famózna, že uvedené nedostatky pohodlne vyvažuje. Snímok odporúčam hlavne hĺbavejšiemu divákovi, stojí to za to. 75/100 ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama