Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na sklonku 16. století proti sobě v Británii stanuly dvě velké ženy, Alžběta I. a Marie Stuartovna. Jejich střet nemohl dopadnout jinak… Soudobí básnící opěvovali její krásu a celá katolická Evropa do ní vkládala naděje, že vrátí na starý kontinent vládu konzervativní víry. Skotskou královnou se po smrti svého otce Jakuba V. stala již v prvním roce svého života. V patnácti letech se díky sňatku s dauphinem Františkem stala královnou Francie. A jen zanedlouho poté získala protivnici na život a na smrt. Ačkoli Marie Stuartovna o anglický trůn v reálných dějinách neusilovala, přestože byla pravnučkou krále Jindřicha VII. Tudora, zpochybnila volbu královny Alžběty I., která jí tento čin nikdy nezapomněla. A když později Marie Stuartovna musela uprchnout ze Skotska a žádat svou příbuznou Alžbětu o pomoc, brzy poznala, že paměť monarchů je skutečně dlouhá. Vynikající historické drama, popisující střet dvou velkých osobností britských dějin a nominované na pět Oscarů, natočil v roce 1971 režisér Charles Jarrott. Hlavní role dvou nesmiřitelných žen ztvárnily hvězdy první velikosti Vanessa Redgraveová a Glenda Jacksonová. (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další střípek do strhující britské historie a další strhující film, který musím doporučit. Jako podobné "velkofilmy" té doby nabízí i Marie Stuartovna opulentní výpravu, fantastické herecké výkony, strhující dialogy, nádherné skotské exteriéry i interiéry, výtečnou hudbu i atmosféru (samozřejmě nejen dobovou, ale taky dějovou) a zážitek, které nabízejí právě jen podobné filmy z britské výroby. Jaké nádherné divadlo! Rozhodně jeden z nejlepších filmů žánrů a neskonale lepší, než nová verze s Margot, Saoirse a Tennantem. Pusťte si tuhle. 85%. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Opět jeden vynikající historický film ze 70.let. Moc jsem o tom přemýšlela, čím to je, že se v těch 60-70 letech točily tak dobré ba vynikající filmy. Asi to bude v plejádě úžasných režisérů a generaci báječných herců. Ne každá generace má to štěstí, že se narodí výborné talenty ( a to platí v každém oboru nejen v tom uměleckém). ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Ať vyhraju nebo prohraju sázku, nemůžu prohrát válku !" ----- Kde se rodí hlad po moci ... dnes stejně jako v časech dávno minulých ? Dvě ženy - dvě spřízněné královny v soukolí dějin a v síti intrik, z nichž jedna prý vládla "hlavou" a druhá "srdcem" ... a obě tak - každá po svém způsobu - naplnily svůj osud. Je na vás, abyste rozhodli, která z nich zvítězila ... pokud lze říct, že SKUTEČNĚ a DEFINITIVNĚ zvítězila. ----- "Je mi teprve dvacet pět ! Mám celý život před sebou. Jsem volná ! JSEM VOLNÁ !" ----- ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem odkládala tuto variantu životopisu Marie Stuartovny, královny Skotska, matoucí obal (na titulce DVD je primárně zobrazena Glenda Jackson jako Alžběta I., Vanessa Redgrave jako Marie Stuartovna je upozaděná, jakoby titulní postava nebyla důležitá) a samozřejmě očekávání tendenčního podání historického příběhu. Ty stále stejné kapitoly z dějin se pořád dokola vyprávějí jinak, vždy podle aktuálních potřeb, takže nač plýtvat časem na variantu ze 70. let? Snad pro srovnání. Už v několika předchozích komentářích jsem shrnula, že překvapivě nejlepší Stuartovnou zůstává navzdory složitým produkčním podmínkám Srdce královny se Zarah Leander. Naopak nejnovější Saoirse Ronan interpretovala Stuartovnu jako samolibou agresorku, což je v zajímavém rozporu se zdejší Vanessou Redgrave, která zahrála svou Stuartovnu jako naivní, pasivní a romantickou. Navíc tehdy bylo možné zobrazit hned dvě osobní setkání Stuartovny a Alžběty I., po letech už představuje pouze jediné setkání vrchol celého filmu a nakonec snad dospějeme k tomu, že bude možné natáčet takové filmy, které se bez podobné fabulace obejdou a jednoduše se nepotkají. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Historická dráma o napetí medzi anglickou a škótskou kráľovnou, s všadeprítomnou mocenskou politikou a intrigami. Obsadenie tvorí takmer celý výkvet vtedajšej britskej hereckej školy, zbytočne niekoho vypichovať - dobre sa pozerá na všetkých. Keď porovnám film s o 35 rokov starším predchodcom, tak je o level lepší a záživnejší. Napriek vysoko konverzačnej téme, ktorá sama o sebe nie je až tak zaujímavá. Dokonca sa tu myslí aj na diváka menej znalého histórie, ktorý sa nestráca v menách a tituloch. Pochváliť musím aj hudbu. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (17)

  • Vo filme nie je vôbec zobrazená rozhodujúca bitka pri Langside z 13. mája 1568 medzi silami lojálnymi škótskej kráľovnej Márii (Vanessa Redgrave) a silami konajúcimi v mene jej malého syna Jakuba VI., ktorá znamená začiatok občianskej vojny. (Arsenal83)
  • Film mal premiéru na Royal Film Performance 27. marca 1972 na Odeon Leicester Square za účasti kráľovnej Alžbety, kráľovnej matky. (Arsenal83)

Reklama

Reklama