Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1937 přijíždí do malého anglického městečka v malebném Yorkshiru mladý zvěrolékař James Herriot. Záhy je přijat jako asistent u vyhlášeného místního veterináře Siegfrieda Farnona. Ten však používá poněkud svérázné metody, a to v práci i soukromí. Když pak o prázdninách do mládeneckého domu doktora Farnona přibude ještě Siegfriedův vydařený bratr Tristan, jehož právě vyhodili od vysokoškolských zkoušek a Jamesovo srdce pokouší krásná dcera místního farmáře Helena, není o dramatické i humorné situace v ordinaci, ale i ve chvílích volna ani na okamžik nouze... Hlavní role v britské televizní adaptaci oblíbené knižní předlohy Jamese Herriota ztvárnili Simon Ward, Lisa Harrowová, Brian Stirner a hvězdný Anthony Hopkins. (Česká televize)

(více)

Recenze (24)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Průměrný film podle geniálních knih. 1)  Snímek je výborný, pokud má posloužit jako ilustrace knih lidem s malou představivostí. Pohyblivé obrázky ve stylu Harryho Pottera přiblíží téma a postavy._____ 2)  Příliš uspěchaný snímek mi připomíná svou délkou poněkud přepálený trailer. Tvůrci se snažili děj povídek vecpat do 75 minut a zapomněli, že nejdůležitější na věci je atmosféra. Na ni ovšem v jejich rychlíkovém podání už nezbyl čas._____ 3)  Oceňuji výborný casting. 38letý Anthony Hopkins (Siegfried) je přesný. Přibližně 27letý Brian Stirner (Tristan) je přesně tak drobný, lehkomyslný a současně přitažlivý, jak jsem si ho představoval. Paní Hallová je, ehm, prostě paní Hallová. Snad jen 34letý Simon Ward (James) není zcela dokonalý, ale dá se na něj zvyknout._____  4)  Herriotovy knihy se těžko dají převést do filmové řeči, ale pokud ano, pak to očividně musí být seriál. Film jako žánr prostě neposkytuje dostatek prostoru pro pohodové a klidné vyprávění a to ani v dějově kompaktnějších prvních dvou létech Herriotova působení. Film má, pravda, své pokračování, natočené ve stejném roce jinou partou a s jiným obsazením, ovšem se stejnými problémy._____ 5)  Ani opakované zhlédnutí snímku v mých očích nevydělá více než tři hvězdičky._____ 6)  Pokud jde o další informace k Herriotovi a zpracování jeho knih, odkazuji na svůj koment nového seriálu. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Príjemný film starej britskej školy ponúkajúci príbeh mladého vidieckeho veterinára pracujúceho u svojského zverolekára Siegfrieda. Okrem pracovných návštev pacientov a ich liečenia sa James zapája aj do miestnej spoločnosti tvorenou nie len miestnymi farmármi ale aj mladými dievčatami. Taký Doktor z hôr v celovečernom prevedení a s noblesou a trochou humoru. Okrem vtipných momentov tak film získava aj romantickú linku. Produkcia je kvalitná a herci sú dobrí všetci nie len Anthony Hopkins. 70% ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Adaptace ze 70. let už trochu opršela. Nenabízí příběh a dokonce ani epizody, spíš poklidné plynutí života venkovského veterináře a lidí, se kterými se stýká. Zobrazuje venkovský život, stará malebná stavení a krásnou přírodu –a asi ulahodí britskému oku, či oku každého, kdo sní bukolické sny. Na obrazovce, takže bez smradu ze stájí a nástrah počasí – mimochodem, scenérie ve filmu je většinou zalitá sluncem. Nejde o komedii, ale o takové milé podkresové vyprávění. SHRNUTÍ: Když chcete film k nedělní bábovce s babičkou. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Vidět mladého Anthonyho Hopkinse se často nepoštěstí, už jen za to, samozřejmě společně s jeho velkým herectvím, by si film zasloužil nějakou tu hvězdu. Já měl tu možnost shlédnout seriál z roku 2020 a moc se mi líbil. Filmová verze je pochopitelně jiná a nepodařilo se do ní dostat všechno, což je logické, ale mohla být i kapku delší. Nicméně se mi i tak líbila. Krom Hopkinse mě sice nezaujal nijak zvlášť další herec, ale celkem se líbila stará Anglie a prostředí jako takové. Film je to pohodový, ale nutno dodat, že je trochu useknutý a chybí mu adekvátní ukončení. Jako lákadlo ke knize nebo pozdějšímu seriálu, ale poslouží. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Dalo by se říci, že hodnocení tohoto filmu, které je před tím mým na úrovni 70 %, mě trochu štve. Jde totiž o naprosto všední, zbytečný a ničemný film, který nikoho neurazí, nikoho neodpudí, o nic se nesnaží a přijde většině lidí jako průměrný. Tak mu dají tři hvězdičky. Ale to je vlastnost žánru drama, že se musí fakt snažit, aby mělo pod 50 %. Prostředí veterinární kliniky je samo o sobě neinteresantní, ovšem zajímavě udělat asi lze, ale zde může zaujmout opravdu snad jen lékaře nějaké jiné zajímajícího se o postupy v první polovině 20. století. Uměle vložený románek (z něhož jsem měl pocit, že tam musel být proto, aby film neměl jen 30 minut), má světlé momenty a ve dvou scénách je i celkem zábavný. Jediná zajímavost tak tkví v přítomnosti Anthony Hopkinse, který jako jediný má opravdu povedenou postavu a hraje jí docela pěkně a zábavně. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (5)

  • Přestože se James Herriot narodil v anglickém Sunderlandu, strávil prvních 23 let svého života ve skotském Glasgow a nikdy neztratil přízvuk, jak lze slyšet v televizních rozhovorech. Simon Ward ho však hraje jako Londýňana. (sator)
  • Telefonní číslo ordinace je Darrowby 85. (sator)

Reklama

Reklama