Reklama

Reklama

Bokura no júki

(seriál)
  • Japonsko ぼくらの勇気 (více)

Obsahy(1)

Po devastujícím zemětřesení se město Makuhara ocitá v troskách. Osmnáctiletý Jamato se do těchto končin vydá, aby zde našel svého přítele Kiičiho. Na cestě potkává Takera, který míří tamtéž a tak se dohodnou, že půjdou spolu. Jenomže když dojdou na místo, jsou v šoku, když zjistí, že celé místo je uzavřeno vládou. Ve městě jsou jen děti, protože veškeří dospělí zemřeli kvůli následkům působení záhadného viru. Ty musejí bojovat o holý život i s vládou, která se tuhle záhadu pokouší ututlat. (Zíza)

(více)

Recenze (2)

Zíza 

všechny recenze uživatele

Je to sice starší seriál, takže ho v HD kvalitě neseženete (pokud by se tedy v Japonsku nerozhodli ho „vyleštit“ a znovu vydat), ale určitě to nebude kvůli tomu, proč seriál po celou dobu vypadá ta šedivě a zakaleně. Dospělí jsou mrtví a děti se o sebe musí postarat samy, jen z přídělů. Trochu to vypadá jako po válce. Rozhodně je to jiné, než 99,9 % seriálové tvorby. Už jen ta jinakost stojí za zhlédnutí. I když hlavní postavy jsou děti, nevyhneme se krutosti, lásce (ať už toho či onoho) ani smrti. Nemluvě o tom, že jsou tu tváře, které doteď září na nebi japonského šoubyznysu, jenomže skoro o dvacet let mladší... kdo by je nechtěl vidět? ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Seriálu nelze upřít, že má zajímavý námět, a jak píše i Zíza, lákavé je na tom i to, že zde vidíme mnoho mladých začínajících tváří nynějších japonských hvězd. Vidět MatsuJuna jako takové malé nevinné dítko rozhodně stojí za to. Na logické příběhové úrovni ale bohužel seriál moc nefunguje, což mě zklamalo. Od začátku zde proti sobě stojí postavy dětí a postavy dospělých, přičemž dospělé zde ztělesňuje japonská vláda a armáda. To, že děti se v příběhu chovají mnohdy hloupě a dělají špatná rozhodnutí, se dá omluvit (jsou to holt děti), ale proč se dospělé postavy chovají tak nesmyslně, pro to už těžko hledám pochopení. V příběhu zkrátka byly velké logické díry a je obrovská škoda, že se celý seriál v tomto ohledu víc nepropracoval (pozadí příběhu a jednání postav). Jak jsem seriál sledovala, tak jsem zhruba v polovině došla k názoru, že se celý příběh nejspíš bude i nadálě věnovat spíše soužití dětí v uzavřeném městě a vztahům mezi nimi, a tím jsem si vnitřně omluvila, proč je dějová linka, týkající se okolností pádu meteoritu a důvodů rozhodnutí vlády, tak nedostatečná a zjevně nedomyšlená... Jenže v druhé polovině začal seriál přece jen směřovat k té hlubší podstatě a najednou se ukázalo, jak moc je v tom ohledu nedotažený. Obzvlášť v posledním díle jsem se už musela držet za hlavu nad nesmyslností celé situace. Vlastně to bylo svým způsobem vtipné - vojáci jako trapné karikatury, stupidnější než Stormtroopři ze Star Wars (stejně jako oni, téměř nikdy při střelbě nikoho nestrefili, a to se v průběhu seriálu střílelo mnohokrát), a stejně tak vládní činitelé, tvářící se arogantně a nad věcí, ale v jádru očividně úplně blbí a bezradní, jelikož jim na jednu stranu záleží, aby se nikdo nedostal k důkazům o zavinění katastrofy, ale na druhou stranu tyto důkazy nechají naprosto nehlídané a přístupné všem (WTF!) a pak se diví, že jim ty důkazy někdo bere... Zkrátka, postavy dospělých jsou naprosto neprokreslené figurky, které ve výsledku z celého příběhu vycházejí jako banda tupců. Sice jsem se zasmála, ale problém je, že to legrační být nemělo. Bohužel právě tahle neprokreslenost příběhu a jednání je Achillovou patou celého seriálu. Vidím to jako nenaplněný potenciál námětu. Nezbývá než doufat, že speciál k tomuto seriálu, vytvořený po 20 letech v roce 2017, si dal víc záležet na logice příběhu - brzy se na něj plánuju podívat a jsem sama zvědavá, jestli přinese nějaké skutečné a smysluplné završení. Myslím, že by si to tenhle příběh zasloužil. ~(3,2)~ ()

Reklama

Reklama