Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na ranči v opuštěných kopcích Montany žije plukovník Ludlow se svými třemi syny a vychovává je daleko od krutosti indiánských válek. Alfred je racionální a klidný, Samuel je romantický idealista a Tristan, kterého od dětství vychovává plukovníkův indiánský přítel, má zase divokou a vášnivou povahu. Samuel se během studií zasnoubí se Susannah a přiveze si ji na otcův ranč, protože se s ní chce oženit. V Evropě ale zrovna zuří válka a Samuel přes otcův odpor přesvědčí oba bratry, že je jejich povinností narukovat. Samuel padne a plukovník požádá Susannah, aby u nich zůstala. Alfred se jí brzy přizná, že ji od prvního okamžiku miluje, ale Susannah je zamilovaná do Tristana a taky mu brzy podlehne. Zklamaný Alfred se odstěhuje do města a začne podnikat. Tristan se ale brzy cítí nespokojený a odjede do světa. Susannah mu slíbí, že na něj bude čekat. Z Tristana se stane dobrodruh a brzy jí napíše, aby na něj nečekala a vdala se za jiného. Dívka si nakonec vezme za muže Alfreda, který zbohatnul a chce se stát kongresmanem. Když se Tristan vrátí, otec je po mrtvici a ranč upadá. Rozhodne se ho postavit na nohy. Při setkání se Susannah si uvědomí, že už nemá právo zasahovat jí do života. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (445)

H34D 

všechny recenze uživatele

Příjemná kombinace výpravného velkofilmu o lásce, přátelství, válce i smrti s komorním rodinným dramatem o... Mno... O těch samých věcech. Herecká esa se svých rolí zhostila velmi důstojně, postavy dýchají životem a samotný život ve zdejším filmovém prostředí působí věrohodně a lidsky. Jediný výraznější vroubek vidím ve scénáři, kdy je cítit, že některé emocionálně silné momenty jsou tak trochu vyumělkované, či samoúčelně, poslední smrti ve filmu dokonce zbytečné. Zkrátka to, že atmosféra filmu se neustále pohybuje mezi "pozitivním" a tragickým dramatem má i svou stinnou stránku (drncavá horská dráha). V kostce však pěkná, emocionální, podívaná. 8/10 ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Musím priznať, že som túto pomerne zložitú rodinnú ságu plne docenila až po treťom zhliadnutí a hĺbala nad všetkými filmovými zložkami, ktorými disponuje od klasického príbehu podtrhnutého vášňou, túžbou a žiarlivosťou cez krásnu kameru, úchvatné prírodné prostredie Montany, nadčasovú hudbu Jamesa Hornera až po znamenité herecké výkony, z ktorých mi najviac imponoval nenápadný Aidan Quinn. Nedá sa povedať, že ide o bežný romantický film napriek pomerne známej dejovej línii. Vďaka širokému obsahovému spektru, vzájomne prepleteným ľudským osudom, pohotovému strihu či neustálym záberom na pokoj vyžarujúce scenérie divej prírody, ide o neuveriteľne emocionálny film, nie patetický. Verím tomu, že keď si dám štvrtú, piatu projekciu, tak sa dopracujem už aj k slzám. Nenápadný filmový drahokam, ktorý v mojich myšlienkach naberá na stále väčšej dôležitosti a spolu s Posledným samurajom patria od Zwicka k mojim malým pokladom, ktoré by som si dokázala púšťať na potešenie zmyslov i vnútra od rána do večera. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem dost na vážkách, zda si Legenda o vášni zaslouží plný počet hvězd nebo má zůstat těsně pod vrcholem. Edward Zwick zpracoval krásný a veliký příběh jedné rodiny postavený zejména na otci, třech bratrech a snoubence jednoho z nich. Děj se odehrává od dětství chlapců přes bojiště první světové války, kde jsou poměrně dobře natočené scény, až po období prohibice. Celý snímek je doprovázen výbornou hudbou, která sice nevyniká nějakou kantilénou, jež by divákovi zněla v uších i po skončení filmu, ale velmi dobře dokresluje dané scény. Dekorací Zwickova počinu je jednoznačně také krajina, do které příběh zasadil a pochopitelně i herecké výkony Hopkinse, Quinna a nakonec i Pitta. Už během sledování jsem sváděl vnitřní boj, zda budu hodnotit 5* nebo 4*, mé pocity se různě přelévaly, až jsem dospěl k názoru, že zůstanu u sudého počtu. Přes všechny klady, které jsem uvedl, na mě film působil příliš přeslazeně (jak by ne, když v hlavní roli válí cukrouš numero uno) a vyumělkovaně, natočený tak, aby co nejvíce zapůsobil. A to je také důvod, proč hodnotím tak, jak hodnotím. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Smrt, láska, zrada, úklady, emoce, zase smrt, nenaplněné city, smíření, další smrt, další úklady a hlavně strašlivě lkavé smyčce skladatele Jamese Hornera - to všechno najdete ve filmu Legenda o vášni v míře vrchovaté. Oproti běžným dojákům je tento snímek zpracován podle literární předlohy (asi slavné a úspěšné, nevím, nikdy jsem ji nečetl), takže je to opravdu silný klibr, a určitě se mu nedá vytknout povrchnost. To patrně potěší ženy středního věku, které mají nejčastěji tento typ kinematografie v oblibě. Těžko to ale bude stravitelné pro mužskou část populce, jelikož posmívat se ději nemohou, protože špatný film to není, ale vydržet ty dvě hodiny dobrovolně a zastřízliva u obrazovky není dost dobře reálné. Anthony Hopkins hraje otce tří synů (jedním z nich je Brad Pitt), které vychovává na rodinné farmě v hornaté Montaně někdy na přelomu minulého století. Když synové dospějou, připlete se do jejich čistě mužského světa mimořádná žena Susannah, a katalyzuje všechny ty bouřlivé vášně a emoce. Mezi bratry vzplane rivalita, jež má navždy změnit jejich osudy. Ale tím celý epos teprve začíná... Obraz je výborný. Krásně čistý a ostrý i ve tmavých či nočních scénách. Rovněž zvuk je vysoce solidní. Hudba, ruchy ani dialogy po technické stránce nezklamou. Ubohá. Předvolbu scén, nastavení jazyka a titulků, a trapnou reklamu na další dévédéčka od Columbie zmiňuji jen proto, abych nenechal tento odstavec úplně prázdný. (Jestliže film znáte a líbil se vám, existuje nepoměrně lépe vybavená Special Edition, tak raději sáhněte po ní.) Film 3/5 - silná, emotivní záležitost pro ženy středního věku DVD 0/5 - škoda mluvit. ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Silný dojemný příběh, který mě ohromil hned po prvním zhlédnutí. Nádherná hudba Jamese Hornera, krásná příroda divokého západu, romantická atmosféra a kouslo drsného divokého života. Film stojí na třech hlavních postavách a myslím, že lépe Edward Zwick vybrat nemohl. Divoký tvrdý hoch v podání Brada Pitta, kterého zkrotí až láska ženy, skvělé Julie Ormond - oba ukazují, jak dobří herci jsou. Anthony Hopkins v roli otce třech synů exceluje a pro mne je to po Hannibalovi a Mlčení jehňátek jeho další nejlepší výkon. Legenda o vášni je v mé TOP 10 a tudíž nemám, co bych vytknul. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (25)

  • Plyn, s ktorým sa Samuel (Henry Thomas) stretáva, je plynný chlór. Je známy podľa svetlozelenej farby, pričom v pľúcach, očiach a na koži sa spája s vodou a vytvára kyselinu chlorovodíkovú, ktorá ničí pľúcne tkanivo a spôsobuje slepotu. Vôňa bola opísaná ako kombinácia ananásu a korenia. (Arsenal83)
  • Natáčení přineslo řadu komplikací, a to na rozlehlých pláních v západní Kanadě. Produkci postihly průtrže mračen a povodně, které Tolla nutily k různým technický opatřením ve snaze zachovat kontinuitu mezi záběry natočenými za různé oblačnosti. (ČSFD)
  • Brad Pitt povedal, že mu skúšali naniesť make-up, aby mohol hrať Tristana ako starého muža v epilógu, ale výsledky neboli presvedčivé. Starého Tristana nakoniec hral Doug Seus, tréner medveďa Barta, jediný muž, ktorý mohol bezpečne zápasiť s Bartom pred kamerou. (Arsenal83)

Reklama

Reklama