Reklama

Reklama

Lev v zimě

TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglie, období Vánoc roku 1183. Stárnoucí král Jindřich II. (Peter O´Toole) vybírá svého následovníka. Každý z jeho synů, Richard, John a Geoffrey, chce trůn získat. Jindřichova žena, Eleanor, je ochotna království rozdělit, král je ovšem proti a usiluje, aby království zůstalo jednotné. V průběhu několika málo dnů je rozehrána komplikovaná hra a v sázce je budoucnost celé říše. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (138)

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 3 : Herečka HR - Katharine Hepburn, Hudba, Scénář - A + 4 nominace: Nejlepší film, Režie, Herec HR - Peter O'Toole, Kostýmy ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Konverzační drama vysokých kvalit, plné piklí, intrik a pokřivených charakterů. Za takový scenář by se nemusel stydět ani Shakespeare. Škoda jen, že divadelní předloha z toho trčí více, než by se slušelo, na úkor plnohodnotného filmového prožitku. A přestože jsem velkým odpůrcem dabingu, tady udělám vzácnou výjimku a musím ho vyzdvihnout, byl znamenitý, s hlasy staré herecké garnitury, z dávné doby K.M.Walló, kdy český dabing patřil mezi nejlepší na světě. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $22,276,975Tržby Celosvetovo $-║ Intrigy, intrigy, samé intrigy, ako obsedenie veľmi dobré ale tak nechutne nehybný dej pozostávajúci len z intríg, no sakra, do polovice som to ako tak vydržal ale potom keď sa to nikam neubralo som to radšej vzdal. /55%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Krásný vánoční film o těch pravých hodnotách - touze po moci, nenávisti, přetvařování se, pomstě a intrikách, co se (roz)spřádají doslova v každé větě, v každém pohledu. Shakespeare by to nenapsal lépe (zdravím Krále Leara). Do detailu vybroušené dialogy na ostří nože, ve kterých se uštěpačností či cynismem rozhodně nijak nešetří. Demýtizace královského majestátu (hlavně tedy TOHO Richarda) i nečernobílé živoucí charaktery, co nejsou pouhými loutkami v rukou autorů. Všechno tohle bohatě stačí na přebití nepopiratelného faktu, že divadelní prkna z toho koukají více než "svět filmu". ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Snímek, jehož síla tkví zdánlivě především ve skvělých dialozích a charakterizaci postav, což samozřejmě odpovídá převodu divadelní hry jako takové. Ale bylo by neopustitelným prohřeškem prohlásit toto filmové dílo za pouhou adaptaci. V každém případě se tu Anthony Harveymu a galerii skvělých herců - nevyzpytatelný Peter O'Toole kraluje a odvádí tu jeden ze svých nejpropracovanějších výkonů celé své kariéry - podařilo ztvárnit jeden víceméně rodinný konflikt nebývalým způsobem. Vlastně se ani tak nejedná o historický snímek - zasazení filmu je ironizováno i samotnými představiteli - viz řeči o roce 1183 a barbarské epoše. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Shodou okolností jsem den před zkouknutím tohoto filmu dočetl Židovku z Toleda, kde má Jindřich II, ale hlavně Eleanora Akvitánská svou úlohu. Tenhle film byl tedy takovým rozšířením obzorů o této pozoruhodné době křížových výprav (o kterých je ve filmu jen malá zmínka). Film se soustředí jen na intriky v boji o trůn mezi třemi syny a samotným Jindřichem, kterého perfektně zahrál Peter O'Toole. Herec, který umí asi nejlíp někoho seřvat, což zde bohatě dokazuje. Bavilo mne to, ale bylo to prostě přeintrikované a občas jsem se ztrácel. Těch motivací a předstíraných motivací je spoustu. Rozhodně ten film doporučuju, ale naplno si ho užije asi jen historik se slabostí pro divadlo. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No film svoji divadelni predlohu fakt nezapre, sice je to historickej snimek a odehrava se nekde na hrade, ale stejne tak by se moh odehravat kdekoliv jinde, protoze tady jde hlavne o dialogy. A s tema je to dost rozporuplny. Na jednu stranu jsou napsany fakt perfektne a pokud se da neco takovyho o dialozich rict, tak jsou napinavy a zaroven je celej film docela svizne natocenej a tech prestrelenejch 130 minut nenudi. Na druhou stranu, nemuzu si pomoct, ale pride mi, ze tvurcum bylo uplne fuk, co se resi, hlavne kdyz se furt neco resi. Takze postavam staci jakakoliv zaminka, aby neustale neco resili, nekoho urazeli, s nekym se hadali, vyrvavali, intrikovali a podobne, navic jednu chvily se nekdo hada a druhou chvily uz jsou nejlepsi spojenci. Dalsi problem je, ze ackoliv resi vsechno mozny, resi to tak nak furt dokola. Ale jak uz jsem psal, i presto je film sviznej a napinavej. Navic se muze oprit o perfektni herce. Vetsinu casu tu je totiz jen jedna rodinka, peknej parchant kral, mozna jeste vychcanejsi kralovna, tri synacci, ktery sou teda fakt pekny kousci, obzvlast dobytek Jan. No a obcas se do toho zamota mladej francouzskej kral a mlada milenka. A vsechny tyhle postavy jsou perfektne zahrany, potesi mladej Hopkins v jedny ze svejch prvnich roli, lehce priteplalej Dalton, kterej mel jeste skoro 20 let do Bonda, no a samozrejme naprosto famozni O'Toole podavajici jeden z nejlepsich vykonu a minimalne stejne dobra Hepburn, ktera ale vypada, jak kdyz ji nekdo oparil xicht a zapomnel nalicit. Takze celkove vlastne takova dvouhodinova historicka konverzacka, ale svizna, napinava a docela drsna, ktera me ani na chvily nenudila a zklamal me tu akorat moc se nehodici konec. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

"Ze všech tvých lží je tahle ta nejhorší." "Já vím, proto jsem si ji schovala až na teď." Šílená změť vzájemné nenávisti a lásky, kde se bizarní situace plné cynického humoru mísí se slušnou dávkou hořkosti. Vynikající obsazení. Tenhle film si zaslouží mnohem víc pozornosti! ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Oceňované historické drama, které se neopírá o velkolepý rozpočet, jde konec konců o televizní film, nýbrž o výborné herecké obsazení, pečlivě propracovaný scénář, který nezapře divadelní kořeny, protože jeho schéma se pohybuje na půdorysu tradičních shakespearovských dramat. Příběh se točí kolem šesti důležitých postav, které řeší mocenské otázky středověké Anglie. Intriky na dvoře krále Jindřicha II. jsou skoro tak temné a odpudivé jako na úřadu dnešní české vlády. Nejkrásnější jsou filmové dialogy mezi Jindřichem II. a jeho ženou, které jsou plné emocí, lásky i nenávisti zároveň a projevují se cynickým jedovatým popichováním. Protože královský pár si zahrál Peter O'Toole a Katherine Hepburn, je jasné, že si své repliky náležitě vychutnali a dokázali je divákům podat s neuvěřitelným půvabem. Celkový dojem: 90 %. I když na začátku filmu uvidíme rytířský turnaj a nějaké to mávání meči, převážnou většinu stopáže si film vystačí s kamennými interiéry jednoho hradu a s přítomností několika málo herců před kamerou. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Klasické dílo v nejplnohodnotnějším slova smyslu nesené dvěma mimořádnými výkony O´Toola a Hepburnové. Zhruba tak lze popsat drama, které, pokud je to hranému filmu dáno, zlidovělo tak, jak je to jen možné. Zdá se, že postava Eleonory Akvitánské do historie vstoupila jen proto, aby si ji o 800 let později mohla zahrát tato mimořádná herečka. V širším slova smyslu jakoby tu končila Hepburnové velká galerie postav emancipovaných žen čtyřicátých a padesátých let, které vytvářela zpravidla po boku své životní lásky Spencera Tracyho. Podobenství i záběr LVA jsou však pochopitelně mnohem rozmanitější. Plně respektují dobový půdorys díla, tragické datum starších anglických dějin, postavu krále, který mohl být velikým, aby nakonec stěží dosáhl na průměr vladařského poslání. Stejně demýtizující je podání jeho synů; zejména to platí o Richardovi Lví srdce. Poznání, že politika, provozovaná výhradně jako forma mocensky pojímaného šachu, svou odlidštěností a rutinní machou přímo znemožňuje a vlastně vylučuje jakýkoliv projev lidství, slušnosti a že z citové náklonnosti činí gesto, z nějž ční hodnotová a obsahová prázdnota, je zdrcující nejen pro dávno rezignovavši královnu, ale koneckonců i pro politického rutinéra, jakým byl i Jindřich II. A také pro diváka, který by si nutkavě přál vidět na stříbrném plátně drama lásky, vášní, výbuchů, šlehajících do nebes. Místo toho je předmětem tanců připomínajících brutálně tichý lov kudlanky pobožné. Ale vášeň, kterou protagonisté vkládají do svých rolí a jejich neschopnost dokonale splynout přes veškerou vůli s bezduchou rutinou odcizeného mocenského výkonu, je silnější alespoň v některých mezních scénách. Je to prvek, který dílu propůjčuje nezpochybnitelnou nadčasovost a klasičnost. Je to zážitek, na který se nezapomíná. Ani po letech. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Opět se potvrdil fakt, že lze vynikající historický film vytvořit bez nákladné výpravy a krvavých bitev. "Lvu v zimě" stačí k úspěchu pouze výtečné dialogy. Díky nim film po svoji dvouhodinovou stopáž vůbec nenudí a je radost sledovat všechny herce, kteří své postavy stvárnili s náležitou chutí a zápalem (zvláště Peter O'Toole řádí jako nikdy, v českém dabingu s hlasem Luďka Munzara dostává nevídané grády). To mi stačí. 90%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Pro historická dramata hemžící se intrikány a intrikánkami a překypující kvanty dialogů mám slabost odjakživa. Lev v zimě mě proto nemohl nenadchnout. Skvělý scénář podle výtečné divadelní hry (jejíž provedení mi ale v plzeňském divadle kvůli několika velice přehnaným, hysterickým hereckým výkonům nijak zvlášť neučarovalo) si napsal sám autor, rolí se chopila herecká extratřída, hudbu složil mistr J. B.... Tak co chtít víc? Za pozornost stojí rovněž český dabing, který patří k těm nejlepším, jaké jsem kdy slyšel. Bez přehánění. Úvodní čtvrthodinu filmu jsem sice sledoval v původním znění, ale jakmile jsem zjistil, co za dabingový poklad se skrývá v české stopě (Munzar, Adamová, Abrhám, Devátá, Postránecký, Zahajský, Strejček, Mrkvička), přepnul jsem a nechal to tak. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Takhle to zcela jistě nebylo ale nikomu to nevadí! Film, který zraje jako víno, je rok od roku lepší. Aneb scény z manželského života v 16. století. Je to skoro neskutečné, jaký výkon podal teprve 36letý Peter O´Toole vedle své podstatně starší partnerky. Oba herecké výkony byly famózní a oba uvěřitelné. Zdařilá adaptace divadelní hry Jamese Goldmana, filmový debut Anthonyho Hopkinse. Oceněno třemi Oscary: Herečka HR - Katharine Hepburn, Hudba, Scénář a 4 nominace: Nejlepší film, Režie, Herec HR - Peter O'Toole, Kostýmy.                                     scénář: James Godman, obsazení: Oothout Zabriskie Whitehead jako biskup Durhamský, Nigel Stock jako William Marshall ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Na mňa to pôsobilo ako stará televízna inscenácia z dielne ČST, už chýbali len Emil Horváth ml. a Eva Krížiková. Asi som už rozmaznaná klenotmi typu Kráľovstvo nebeské, ale naozaj chcem vo filme z 12. storočia vidieť niečo iné. Ľudí, ktorí mali len jediný kus oblečenia (ktorý mali práve aj na sebe), zhnité zuby a ksichty pôsobiace dojmom, že ich rodičia boli súrodenci. Nie túto statickú uhladenú sterilitu. Len dialógy a intrigy film na 134 minút neutiahnu, človek sa v tom stráca, Akvitánia sem, Bretónsko tam. Občas nejaká historická nepresnosť (zdobenie vianočného stromčeka v stredoveku?). Viackrát to už vidieť nemusím. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Historické filmy sú môj "šialok kávy", ale toto mi výnimočne nesadlo. Ústrednú melódiu poznám už dlhé roky a som rád, že po dlhých rokoch som sa dostal i k filmu ku ktorému patrí. Hudba, presnejšie hlavný motív je aspoň pre mňa tou najkvalitnejšou časťou filmu, hoci hudba počas filmu nie je tak výrazná. Pochváliť by som mal i herecké výkony, ale neurobím to. Dialógy sa mi zdali fajn, aspoň chvíľu...Potom príde zvrat, chaos, a zase zvrat a ja som sa v tej zvláštnej rodine začal strácať a film začal strácať i diváka, teda mňa. Dokážem veriť nekonečnej túžbe vládnuť a byť kráľom, ale nedokázal som sa naladiť a uveriť tým dialógom alebo postavám, ktoré sa 10 minúť dokážu smrteľne hádať, pomýšľať na vraždu, aby neskôr boli v náručí, spomínali na šťastné časy a o nemalú chvíľu na to zase sin zase priať smrť toho druhého. Som rád, že som to videl, ale raz to bude stačiť. 60%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Mohlo to byt trochu kratsie a viac filmovejsie (dlzku aj divadelny povod citit obcas az prilis), no inak parada. Strhujuci pribeh, zopar skvostnych scen, uzasne herecke vykony a jeden z najlepsich soundtrackov vsetkych cias. 8/10 ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Proč tady tak málo lidí hovoří o hudbě!? Vždyť právě hudba Johna Barryho dala filmu neuvěřitelnou emocionální nálož a povznesla ho ještě o stupínek výš! Takže doufám, že ten film budou lidi hosnotit koplexně a ne jen proto, že v něm Petr O´Toole a Kate Hepburn podávají velmi přesvědčivé výkony (k čemuž jim dopomáhá dobrý scénář). ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Dokonalá je už předloha a filmoví autoři ji ještě umocňují. Konverzační exhibice, herci spíše než hrají opravdově trpí, vítězí, podléhají. Neumím vybrat, která z obou verzí je povedenější. ()

Související novinky

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (více)

Reklama

Reklama