Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběhy pro děti, o dětech a s dětmi mají v naší televizi dlouhou tradici. Zajímají obyčejně široké publikum, protože někteří z nás dětmi jsou a všichni jsme dětmi byli. Prostě víme o tom své. A moc dobře víme, že problémy, s nimiž se děti musí vyrovnávat, jsou veliké, ne-li dokonce v životě ty největší. Brněnské televizní studio natočilo jeden takový příběh. Veliký problém v něm má třináctiletý kluk Filip. Žije s matkou, která si našla nového druha, zatímco jeho skutečný otec se vrací z vězení. Běžný život - škola, parta - se začíná komplikovat. Jednoduché radikální názory, vedoucí k ničení německy popsaných náhrobků, se ukazují jako problematické, když zjistí, že jeho babička pocházela z Rakouska - takže i on sám je tak trošku Rakušan. Ani důvody otcova trestu nejsou tak průzračné, jak se zdály dřív. A parta se ke všemu v krizové situaci neprojevuje jako útočiště, jako bezpečné zázemí. Takže Filip musí rozplétat složitý uzel vztahů a souvislostí, který sám nezapletl, jenž ale bude určující pro další vývoj jeho vztahů k otci, matce, jejímu druhovi i ostatním klukům a holkám. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

kingik 

všechny recenze uživatele

Mladému pakátlovi Filipovi se po pěti letech vrací z vězení fotřík předčasně propuštěný na podmínku. Poměry v jeho bývalé rodině se ale za tu dobu výrazně změnily a on se nemá kam vrátit. Jeho žena se mezitím znovu vdala, vychovává s novým nabíječem malou dceru, se kterým její bývalý překvapivě velmi dobře vychází. Tak co se tedy řeší? S pakátlem lomcuje puberta, chytl se dvou grázlíků, co ničí náhrobky a ještě by to chtěl osladit návdavkem bohatému podnikateli, jehož vinou skončil jeho fotřík v base. Televizní film z brněnské produkce se obratně vyhýbá stereotypům uhlazených rodinných filmů, nebojí se použít hovorovou mluvu, která vyznívá uvěřitelněji než spisovné dialogy, a zkrátka se tvůrci pokusili o novátorský přístup. Jenže ne vše jim vyšlo. Vinou amatérské režie film ve vypjatých a dramatických scénách budí nechtěně smích, mladí pakátli neumí moc přirozeně hrát, oproti zkušeným dospělým (Bareš, Slavíková nebo Veselý) a na jeden film se rozjelo až příliš mnoho dějových linií, které vzniklým přetlakem nebyly uspokojivě dotaženy. Unikátním vrcholem je, když hlavní grázlík Filipovi polije nohy kořalkou a následně mu je zapálí. Je zhola nemožné, aby zmítání se nebohého herce v ohni s nohama obalenýma ohněvzdornými kartony, nevyvolalo u diváka pobavený smích. I tak je film originálním pohledem na rodinou tématiku, a to není zrovna málo. Mé hodnocení: 60% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dobré téma si zasloužilo přinejmenším slušný scénář. Nevím, proč někdo natáčí látku, která je takhle klišovitá, polopatická a celkově nezajímavá. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Po 18 letech, jsem to konečně splašil a konečně jsem se na tohle veledílo podíval, protože si pamatuju, že mě to zaujalo, když jsem byl malej. Je to takový "rodinný drámo" s celkem fajn zápletkou, ale příšerným dětským hereckým obsazením a navíc to skončí uplně tak nějak nevyřešeně, což mě taky nasralo, ale nenudilo. Ta songa na konci, mám ji v hlavě celý život a přitom je složená ze scénáře toho filmu. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Byl by to náhodou docela slušnej příběh, občas zajiskří i dobrý dialogy. Jenže celá realizace včetně těch dialogů, o hereckém nasazení nemluvě, je tak odfláknutá, že víc jak dva knedlíky nemůžu. Aha, počkej, já mám rád Zuzanu Slavíkovou, takže tři. ()

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Nebýt té neskutečně příšerné "hudby", vykouzlil bych možná i třetí shuriken. Filmu také moc nepřidá krátká stopáž, špatné dětské herecké výkony a nijaký konec. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Proč to bylo tolik nemastné a neslané? Ke všemu to bylo ještě hrozně povrchní. S hodinovou stopáží šlo určitě naložit i jinak. Exteriéry byly pěkné. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Hrůzné výkony dětských (ne)herců dokreslovaly šílené dialogy. Snad jen Igor Bareš je v tomto filmu jakžtakž normální. Jedna hvězdička za něj a druhá za Mikulov. ()

BrunoA 

všechny recenze uživatele

Už od začátku bylo jasné, jak to celé skončí, nezlomený a nespravedlností postižený hrdina zůstane nezlomený dál a vyslouží si obdiv a lásku svého syna. Jak hloupé... ()

Jonatthan 

všechny recenze uživatele

Průměrná TV inscenace. Nic víc - nic míň. Ale ty zajímavé exteriéry Mikulova by se v nějakém filmu určitě využít daly... ()

NikoKovac 

všechny recenze uživatele

Vyloženej shit to není. Ale takový o ničem, především ten konec. Jako pilotní díl třeba trojdílný série by to asi nebylo zlý, ale takhle... A nebo naopak, zabředlo by se to do sraček a nekonečných uzlů a nakonec by z toho udělali ságu na pokračování. Takže možná dobře za useklej konec. ()

Reklama

Reklama