Náměstí Pěti měsíců

Námestie Piatich mesiacov

Five Moons Plaza

Drama / Thriller

Itálie / Velká Británie, 2003, 109 min

Rozpočet €16miliónovTržby Celosvetovo $484,998(17.7.2010)

Již úvodní záběr zaujme. Vůbec kamera, která většinu exteriérových scén snímá zakřiveně, roztěkaně dokumentárně či se snaží o "akční" průlety á la Fincherův Úkryt je spolu s hudbou hlavním kladem filmu. Což je vzhledem k tématu a obsazení opravdu smutné. Dodnes nejastnostmi opředený únos a následná poprava italského premiéra Aldo Mora slibuje mnohé. Obvzláště, když se tvůrci v první půli okatě drží syžetu vytvořeným již Stoneovým JFK. Potud žádné výhrady. Vše šlape jak má a navíc je to opravdu zajímavé. Ovšem kam se snímek dostane ve své druhé polovině a obvzláště pak od návštěvy Paříže je smutné. Bohužel to zabředne do dnes tolik oblíbeného tuctového tématu ultratajných organizací a celosvětového spiknutí. Všemu poté ještě nasadí korunu závěrečná pointa, která je sice jasná již od úvodních titulků, ale i tak se budete celou stopáž modlit ať to tvůrci nedělají. A oni to udělají. Veškeré potenciální kvality tím naprosto zabíjí a odsuzují Náměstí Pěti měsíců do kategorie konspirační frašky.(3.1.2008)

Téma výborné, drama dobře obsazené, ovšem s nezvládnutou konspirační linkou.(3.1.2011)

Tohle vám bude hodně připomínat JFK. Alespoň v první polovině, která mě hodně bavila. Tempo se ale pomalu ztrácí a nakonec se rozplizne a zmizí. V polovině bych dal 4*, po skončení jen ***.(28.12.2006)