Reklama

Reklama

Ve středu 26. října 1881 okolo třetí hodiny odpolední došlo v arizonském pohraničním městě Tombstone na pozemku Harwoodovy dřevařské firmy naproti vchodu do O.K. Corralu k divoké přestřelce deseti mužů. Na jedné straně stál marshal Wyatt Earp se svými dvěma bratry a známým pistolníkem Docem Hollidayem, na druhé bratři Clantonovi, bratři McLauryovi, Billy Claiborne a úplatný šerif Johnny Behan. Střelba trvala zhruba půl minuty a na zemi zůstala těla tří zločinců. Tato událost vešla do dějin jako přestřelka u O.K. Corralu a v průběhu let nabyla rozměrů symbolického střetnutí mezi zákonem a bezprávím v divokém americkém pohraničí. Byla vyvrcholením řady westernů, např. Můj miláček Klementina (1946), Hodina pušek (1967), Doc (1971), Tombstone (1993) nebo Wyatt Earp (1994). Jednu z nejznámějších verzí bitky obsahuje film režiséra Johna Sturgese Přestřelka u O.K. Corralu (1957), který vloženými prostředky i hvězdným obsazením patřil k tehdejším prestižním hollywoodským projektům. Jako spousta snímků z historie Divokého západu ani tento příliš nerespektuje fakta (titulní přestřelka ve filmu trvá pět minut a natáčela se čtyři dny), ale mezi diváky westernů by se asi našel málokdo, komu by to vadilo. Přestřelka u O.K. Corralu naplňuje vrchovatou měrou to, co od podobných filmů očekáváme. Ne jednoho, ale hned dva neohrožené hrdiny, Wyatta Earpa (Burt Lancaster) a Doca Hollidaye (Kirk Douglas), celou bandu zlosynů, mezi nimiž nejvíce prostoru dostává najatý zabiják Johnny Ringo (John Ireland), a dvě ženy, komplikující život oběma hrdinům – přitažlivá hazardní hráčka Laura (Rhonda Flemingová) a přelétavá Docova přítelkyně Kate (Jo Van Fleetová). Mezi známými představiteli vedlejších partů se objevují např. Dennis Hopper v úloze mladého Billyho Clantona a Lee Van Cleef jako jeden z Clantonových pistolníků. Režisér John Sturges (1911–1992) v té době měl za sebou už několik westernů (Útěk z Fort Bravo, Odveta Jima Slatera), ale ten nejslavnější Sedm statečných na něho teprve čekal. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (118)

BMW12 

všechny recenze uživatele

Na to, že to je z roku 1957, tak to má fakt dobrou grafiku. I když teda nevím, jestli jsem se náhodou nedíval na nějakou zremastrovanou verzi. Každopádně jedná se o velmi kvalitní western, je to prostě ten klasickej dobrej westernovej film. Líbil se mi příběh šerifa Wyatta Earpa a střelce Doca Hollidaye. Především Kirk Douglas byl ve své roli fakt dobrý. Jó Kirk byl pan herec. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Technicky brilantní ztvárnění legendárního spojenectví šerifa Wyatta Earpa (B.Lancaster) a tuberkulózního pistolníka Johna "Doca" Hollidaye (K.Douglas) v boji proti bandě bratrů Clantonových. Těžko říct, kdo z dvojice mužných herců je lepší, k tomu hraje snadno zapamatovatelná melodie westernového specialisty D.Tiomkina, co zbývá dodat? Jen to, že DVD s českými titulky lze sehnat na polských e-shopech. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Největší, nejznámější a také nejdelší western roku 1957. I nejlepší? Těžko hodnotit. Přestřelka u O.K. Corralu vypráví notoricky známý příběh Wyatta Earpa, Doca Holidaye a jeho bratrů. Dvouhodinová záležitost směřuje k legendární přestřelce, která je natočena naprosto famozně a dokonce se tu objeví i nějaká krev. Zbytek před tím je více než slušný. Burt Lancaster stvárnil klasického zaťatého, kladného šerifa, ale film si krade Kirk Douglas v roli gamblerského, nezodpovědného Doca Holidaye, který umírá na tuberu, kašle na svoji lásku, neváhá zabíjet, ale přesto se staví na správnou stranu. Ti dva jsou největšími plusy filmu, ale našly by se i výtky. Je to trošku utahané, zbytečně zahlcené romantickým balastem a další bratři Earpové či Clantonové nejsou v podstatě představeni. Ve vedlejší rolích se přestaví mladičký Hopper a také DeForest Kelly (dr. McCoy ze Star Treku). I přes výtky o fous western roku 1957. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $11,750,000Tržby Celosvetovo $-║ John Sturges ešte ako by sa hľadal v štýle vykreslovania filmu, jeho veľký western prišiel až počinom Sedem statočných ale aj tak tento O.K. Corral má celkom pútaví dej, dobré obsadenie, kameru aj strih. Zatiaľ jednoznačne najlepší western z témou Wyatt Earp/ O.K. Corral je Tombstone! /75%/ ()

sud 

všechny recenze uživatele

První velký western Johna Sturgese patří na poli vyprávění o Wyattu Earpovi jistojistě mezi ty nejzdařilejší. Ač není scénář nikterak komplikovaný, díky skvělé režii a skvělým hercům ty dvě hodiny utečou jako voda. Celý film se vlastně připravuje, spolu se stále se ztemňující atmosférou, na závěrečnou přestřelku - tímto se pan Sturges nejspíš připravoval na "Poslední vlak z Gun Hillu". Příběh se komplet točí okolo ústřední dvojice, ostatní jsou spíše nahrávači (včetně dvou zcela průměrných hereček), ale díky jejich výtečnému podání to ani trochu nevadí. Jak Burt Lancaster, tak Kirk Douglas jsou určitě jedni z nejlepších představitelů Wyatta Earpa a Doca Hollidaye. Svižná závěrečná přestřelka je pak už jen skvělou tečkou za skvělým westernem. 85%. ()

Galerie (106)

Zajímavosti (23)

  • Film bol veľkým hitom a zarobil 4,7 milióna dolárov pri prvom uvedení a 6 miliónov dolárov pri opätovnom uvedení. (westerns)
  • Většina filmu byla natočena v areálu slavného "Starého Tucsonu" (kde bylo natočeno mnoho westernů, mimo jiné také Tombstone), který se nachází nedaleko od skutečného Tombstone. Pro scény odehrávající se na hlavní ulici bylo použito město Fort Griffin v Texasu. Některé další scény z Tombstone se natáčely v jižní Kalifornii na ranči Paramount, kde se později točil také televizní seriál Bonanza. (liquido26)

Související novinky

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (více)

Reklama

Reklama