Reklama

Reklama

Londýn, 17. století. Ned Kynaston (Billy Crudup) je prominentním hercem Bettertonova divadla a exceluje především v ženských rolích. V té době bylo ženám hraní zapovězeno a Ned toho dokáže náležitě využít. Jeho kostymérka Marie (Claire Danes) k němu obdivně vzhlíží. Nedův sladký život se ale obrátí naruby v momentě, kdy se král Karel II. rozhodne změnit dosud platná pravidla. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Z některých komentářů by se dalo vyvozovat, že je vlastně dobře, že jsem ještě neviděla Zamilovaného Shakespeara. O pocitu, že jsem viděla něco úplně jiného, ani nemluvě, ale nad tím není třeba se pozastavovat, nejsme stejní a tudíž věci stejně vnímat nemůžeme. Mně se ta hra na dokonalou, ztracenou a nakonec zdárně zlikvidovanou Desdemonu moc líbila. Desdemonin představitel (to není překlep, ale pravidlo divadla 17. století) si na první pohled žije jako ve snu noci svatojánské, protože všichni na dotaz "jak se vám líbí?" odpovídají, že moc. Nedova kostymérka není žádná veselá panička windsorská, protože veškeré obdivné vzhlížení k jejímu idolu a obětavá práce ve dne v noci je pouhá marná lásky snaha. Jenže rozmar královy milenky vyvolá pěknou bouři a milý Ned zjišťuje, že se ocitl uprostřed komedie plné omylů, kdy neví, kým je, co je a a hlavně co teď. Splácí půjčku oplátkou a pokusí se zkrotit zlou ženu, ale přitom si začíná uvědomovat, že vynucené zkrocení muže v sobě nebyla ta pravá cesta... Škoda, že se Krása na scéně nedočkala pečlivějšího a podrobnějšího zpracování, takhle se mi chvílemi zdálo, že události a změny ve smýšlení hrdinů šly trochu ráz na ráz, ale vynikající výkony Billyho Crudupa a chameleónského Everetta spolu se zneklidňující hrou na identitu to vynahrazují, dobový kolorit je přesvědčivý a chtěla bych jednou vidět takového Othella s Desdemonou, jaké předvedli Crudup s Danesovou. Nehledě na to, že se šarmérem Karlem II. a jeho dvorem je velká legrace. Miluji vše francouzské, ale nešlo se nezasmát nahněvané a krásně britské reakci na argument, že ve Francii ženy mohou hrát divadlo už dávno: "Ovšem. Jakmile navrhujeme něco příšerného, vždycky to obhajujeme tím, že ve Francii se to dělá už dávno!" P.S. Mé nesmírné díky tentokrát náleží uživatelce Adiemus, bez které bych o Kráse na scéně neměla ponětí. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Krása na scéně je strukturou scénáře s předvídatelným šťastným koncem a několika zvraty v průběhu děje typickou hollywoodštinou, nicméně veskrze příjemnou a profesionálně natočenou, s přiměřeným rozpočtem, silným hereckým obsazením a předvedenými výkony. Kamera, hudba střih, všechno do sebe zapadá, hrátky se shakespearovskými texty navíc skutečně umožňují hercům ukázat, že jim divadelní klasika není cizí a pohrávají si s verši takřka s labužnickou rozkoší. Crudupova role je vděčnější, protože je nejednoznačná ve své sexualitě i pojetí herectví. Claire Danes je profesionálně půvabná a sympatická, do třetice zkušený Tom Wilkinson hraje jako veterán svůj part divadelního šéfa s přehledem, na shakespearovských hrách vlastně založil svou kariéru.... Celkový dojem 80 %. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Jeffrey Hatcher | Hudba: George Fenton | Produkcia: Robert De Niro, Hardy Justice, Jane Rosenthal | Distribúcia: Lions Gate Entertainment | Rozpočet: ? $ | Tržby: 2,153,070 $ || Veľmi netradičný film, ktorý dáva možnosť nahliadnuť do divadelného obdobia GEST - rozkvetu Shakespearovských diel a ich preštylizovaného spôsobu podania. Billy Crudup a Claire Danes sú úžasná dvojka, a ja som im veril každú scénu od začiatku až do konca. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Chameleónsky proměnlivý Billy Crudup debutoval impozantně. Příležitost mu dal léta páně 1996 nejen Barry Levinson (výtečné drama Spáči), ale i samotný Woody Allen (komediální muzikál Všichni říkají: Miluji Tě). Je hercem, který na sebe dokáže upoutat veškerou pozornost, i když hraje jen nějaký vedlejší štěk. O Claire Danes se dá svým způsobem říct něco podobného. Nikdy nedosáhne těch skutečných hvězdných výšin, ale její nekonečný půvab a talent (kterým bohužel často plýtvá ve zbytečných látkách) diváka až magneticky přitáhne. Společně se sešli v tragikomickém projektu Krása na scéně, který si vybral relativně specifické téma. Londýnský divadelní herec Ned Kynaston je totiž specialistou na ženské role – ty, stejně jako za dob Shakespeara, hráli výhradně muži. Už kdysi ho z bláta chudoby vytáhl jistý uctívaný učitel, který mu vymazal veškerá mužská gesta. Kynaston si tak užívá v polovině 17. století blyštivou slávu, která je ale pomíjivá tak rychle, jak bleskově zaujme náročné diváky jeho garderobiérka Marie. Král Karel II. je totiž panovníkem rozmarným a dočasná pravidla začne k nelibosti Kynastona měnit. Jasně, připomene vám to Zamilovaného Shakespeara, nicméně režisér Richard Eyre si jde svou vlastní cestou, nastiňuje formování přirozeného hereckého projevu v dobách po éře Alžbětinského divadla, skvěle vede herce (připomínám i báječného Everetta), nebojí se emocí a jeho příběh rozhodně nepatří někam na zaprášené poličky. 70% ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Film zpočátku vypadá jako kopie Zamilovaného Shakespeara, jenže skutečnost, s kterou si Zamilovaný Shakespeare vystačil na celý film, tedy že hlavní hrdinka tajně hraje na divadle, což byla v té době pro ženy věc zakázaná, vyjde ve filmu najevo (jakože pro všechny ostatní postavy ve filmu) již zhruba ve dvacáté minutě., načež je králem tento zákaz zrušen. To rozohní boje o angažmá mezi novými herečkami a herci hrajícími ženské role. Pak už jde o samé příjemně nezvyklé překvapení, kdy hlavní hrdinka (v roztomilém podání Claire Danes) není tak roztomilá jak se za začátku zdá, hlavní hrdina (ve skvělém podání Billyho Crudupa) není tak heterosexuální, jak se ze začátku zdá a vůbec se film vyhýbá většině typických klišé. Lepší než nádherný Zamilovaný Shakespeare to není, ale rozhodně jde o příjemné překvapení. Za 29Kč v Levných knihách to jde!:-) ()

k212 

všechny recenze uživatele

Ano srovnání se Zamilovaným Shakespearem se přímo nabízí, ale narozdíl od výše zmiňovaného jsem se u filmu Krása na scénu skutečně bavila. Bavila jsem se vtipnými dialogy, zainteresovaným výkonem Billyho Crudupa, bravurním výkonem Ruperta Everetta, nadchla mě myšlenka hledání sexuální identity v ženkém hávu, meditace na téma: "kdo jsem teď?" A proto spatřuji v tomto dílku daleko větší potenciál. Také je to tím, že klasické období divadla a tehdejší zaběhané výrazové projevy, jsou nasnímány a modelovány moderními výrazovými prostředky - zní to ohraně, ale téměr dokumentárně roztřesená kamera, to potvrzuje. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Dobrá atmosféra, herci; zkrátka filmy zasazené do 16.-18. století a mají lehký nádech humoru mě baví, byť nemusí být dějově zcela dokonalé. 70% ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Výborný film o herectví a o tom, že jde o pravdivé procítění role, ne pouze o vnější nápodobu. Navíc z dob, kdy v Anglii stále ještě ženské role hráli muži. Není to vůbec historicky přesné - právě naopak film vše bere s humorem a nadsázkou, což je ale přesně to, co podívanou příjemným způsobem okořenilo, a já jsem se bavila a chvílemi uvažovala nad hereckým uměním. Rupert Everett v roli krále byl taky výtečný. Tenhle film snad kazí pouze pitomý český název a český dabing. V originálu super. ~(3,8)~ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vďaka filmom ako Stage beauty si uvedomujem, že už bolo natočené úplne všetko. Dokonca aj psychická štúdia rozpolteného herca, hrajúceho ženy, ktorý sa nevie vyrovnať s nastalou situáciou, keď má začať hrať iba mužov v divadle v 17. storočí v Anglicku. Nič proti tomu samozrejme nemám, len sa tým autori zbavujú komerčného potenciálu svojho diela, pretože tento film nie je ani zďaleka tak veľkolepo pojatý, ako tu spomínaný Zamilovaný Shakespeare. Znova proti tomu nič nemám. Je jasné, kde sa bude odohrávať záverečná sekvencia filmu, je jasné, ako bude na ňu reagovať obecenstvo a je dobre, že klišé sú dodržané, pretože inak by film stratil svoj zmysel. Obsadenie je asi hlavným úspechom filmu, takže k nemu ešte doplním, že pri sledovaní jedného teen seriálu, kde hrala Claire s Jaredom Letom niekedy v prvej polovici 90tych rokov, diváci riešili dilemu, či by plastika jej nosa podtrhla jej krásu, alebo ju zničila. To ma napadlo iba tak, že v názve filmu je slovo krása. Zabudnite na jej nos, ona tu predsa ukáže svoju ľavú prednosť! CGI trik to asi nebol. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Crudup neskutočný ... Danes je moja obľúbenkyňa, takže nie je o čom ... film pre mňa niečim zvláštny, dlho som naň myslela ... niečo úplne iné ako Zamilovaný Shakespeare, by som to nikdy neporovnávala ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tématem poutavé drama z dob, kdy ženy na jevišti, mohli hrát pouze muži. Je vidět, že film vznikl z divadelní hry, ale i v rámci filmové zábavy, má co nabídnout. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Další shakespearovsky laděný kousek se zprvu tvářil, že nenabídne nic většího, než zákulisní pohled do světa anglických divadelních celebrit sedmnáctého století, přes Mariinu dychtivost se však začal ubírat k velkým změnám, které s sebou přinesly nejednu osobní prohru (podobné zvraty určitě zažil přerod němého filmu na zvukový), ale i posun v herectví - díky invenci a novátorství přestal bránit splynutí imaginace s realitou a krásu na scéně nechal přes emoce vygradovat až za mez, která dělí hru a skutečnost. Vím to, protože jsem byla včera večer svědkem jedné z nich... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Herecké desatero aneb Trnitá jest cesta k heterosexualitě. Příjemný duchaplný film, kterému přidávám hvězdičku za strhující finále. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Výborné herecké výkony Claire Danes a Billyho Crudupa, který se do své kolegyně během natáčení zamiloval tak, že opustil svoji těhotnou přítelkyni Mary-Louise Parker. Láska nejenom filmová! ()

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Perfektní výkon Billyho Crudupa, ale hlavně Claire Danes v ní je cosi magického, co mě vždy dostane u každého jejího filmu co jsem viděl. Nevím jak to popsat, ale hlavně v závěrečné scéně. ()

andiek05 

všechny recenze uživatele

Úžasný film! Tématicky hodně zajímavý o nástupu hereček na anglickou divadelní scénu a zároveň o převratu, kdy se naopak mužům zakázalo hrát ženské role. Billy Crudup byl v roli Neda Kynastona skvělý, jak jako herec ženských rolí tak i jako on sám!!! Film je zajímavý, originální, dokonce i dost dojemný. Závěrečná scéna Othella byla tak překvapivá, tak úžasná, prostě skvělá. ()

TO 

všechny recenze uživatele

Mě to bavilo. Příjemný film o tom, co se mohlo dít v divadle, když muži ještě hráli ženy. Nemá to daleko třeba od Božské Julie. Malé, ale hezké, stejně jako Claiřino obnažené ňadro. ()

elle 

všechny recenze uživatele

Škoda. Ne nezajímavá doba, velmi dobré obsazení. Navíc do kostýmní filmů moc lidí nejde. Nemám ale ráda, když je moc cítit, že si herci jen "hrajou" na minulost - povrchně, schematicky a na efekt. Typický příklad filmu, kdy se nepokusili pochopit dobu a vzali si z ní jen pár faktů. Postava Claire Danes byla v scénáři či řežií zcela odfláknutá - kdo by tomu věřil? ()

Reklama

Reklama