Reklama

Reklama

Otevři oči

  • USA Open Your Eyes
Krátkometrážní / Dokumentární
USA, 2015, 34 min

VOD (1)

Obsahy(1)

"Slepec je jako ústa bez rukou." Toto staré nepálské přísloví představuje pro Manisaru a Durgu drsnou skutečnost. Zrak obou postarších manželů žijících v nepálských horách se totiž za posledních patnáct let zhoršil natolik, že nejsou schopni zvládnout většinu základních úkonů – natož pak spatřit tvář milovaných členů své rodiny. Přestože se stali oběťmi šedého zákalu, který je nejčastější příčinou slepoty v chudých komunitách po celém světě, manželé nyní dostali šanci získat svůj zrak zpátky díky operaci (sponzorované mezinárodní zdravotnickou organizací The Seva Foundation), která stojí pouhých pár dolarů a trvá jen několik minut.
Dokument, který se natáčel v průběhu tří dnů, sleduje Manisaru a Durgu na jejich mimořádné výpravě za jedinečnou příležitostí znovu vidět. Zatímco jsou neseni a doprovázeni úzkými cestičkami a klikatými stezkami až na operační stůl v místní nemocnici, po celou dobu čelí této velké neznámé s odvahou, důstojností a nadějí. Nezapomenutelný snímek odehrávající se na pozadí úchvatných himalájských hor poukazuje na nedocenitelnou hodnotu našeho zraku a úžasný technologický pokrok, jenž byl učiněn ve snaze navrátit tento vzácný dar lidem v zaostalých oblastech na celém světě. (HBO Europe)

(více)

Recenze (3)

Drahocam 

všechny recenze uživatele

Bylo nádherné vidět to jak byli ty lidé šťastní, že třeba i po letech zase vidí. Je úžasné, že existují stále lidé, kteří pomáhají ne pro peníze, ale pro dobrý pocit. Víc takových lidí a více lidí, kteří na pomoc druhým přispívají. Nás ve vyspělých zemích to téměř nic nestojí a přitom pro nás malinké částky můžou pomoci velké spoustě lidem v chudých zemích. Však kolikrát každý z nás něco koupí, například k jídlu, co nakonec vyhodí, protože mu to nechutnalo. Tak proč jen tak "nevyhodit" pár korun do charity, kterými můžeme někomu zachránit či zkvalitnit jeho život. Důležité je nehledat výmluvy proč nemůžeme přispět, stačí prostě jen chtít. Dokument mě dovedl k tomu, že i přesto, že mám plný invalidní důchod a už z toho malá přispívám nadaci pomáhající u nás, tak ještě chci z té částky dávat stranou na pomoc v chudých zemích. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Chválím a tleskám všem, kteří se ujímají těchto lidí bez nároku na zaplacení. Bylo to jak balzám, vidět ty lidičky, kteří po několika letech mohli vidět nejen sebe navzájem, ale i tu nádheru kolem sebe. Babička byla roztomilá v těch náušničkách , má určitě mladé srdce a teď i nové oči.......56 operací denně.....neskutečné ! ()

Reklama

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Mám čerstvou zkušenost = takže mohu srovnat.Nenašla jsem nic o neziskovce SEVA.Ale pro nepálce dělají obrovskou práci.Když vidíte jak ty slepé lidi snášejí jejich děti na zádech ze strmých kopců potom je vedou ještě kus csety k autu a potom je několik kilometrů ti zdravotníci svážejí do centra k nějaké lepší chatrči kde je skoro na "koleně "operují a potom je musí zase dopravit domů kdy ti lidé jdou po operaci prašnými cestami a jejich shledání s vnuky které před tím neviděli...To mě fakt dostalo a hluboká poklona před takovými počiny ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama