Reklama

Reklama

Kdesi uprostřed Covingtonských lesů leží zapadlá vesnice, jejíž hluboce věřící obyvatelé, nedotčeni moderní civilizací, žijí prostým životem. Jejich život ale není jednoduchý, v okolních lesích totiž žijí stvůry, které zabijí každého, kdo vnikne na jejich území. Vesničané v čele s radou starších z nich mají velký strach, ale když nevstupují do jejich lesů a nosí jim dary, oni se jim na oplátku zase nevtírají do vesnice. Asi jedinými lidmi, kteří se těchto tvorů moc nebojí, jsou mladík Lucius Hunt, slepá Ivy a psychicky narušený Noah. Jednoho dne před radu starších předstoupí Lucius a žádá o povolení opustit vesnici. Lucia trápí nedávná smrt chlapce z vesnice, který zemřel na následky nemoci. Věří, že kdyby měli ve vesnici potřebné léky, chlapec by přežil. Doufá, že stvůry vycítí jeho čisté úmysly a nechají ho projít a donést zásobu léků. Starší jeho žádost zamítnou. Svéhlavý Lucius však vkročí do zakázaného lesa. Reakce "těch, o kterých se nemluví", na sebe nenechá dlouho čekat! (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 072)

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

To najlepšie zo Shyamalana a dokonalé vo väčšine detailov. Aj zásluhou výbornej kamery a nádhernej Howardovej hudby sa indickému mágovi darí bez problémov budovať atmosféru a napätie, hoci Osada sa ani náhodou nedá označiť za thriller a už vôbec nie za horor. Druhá čast filmu prinášajúca zopár prekvapení síce veľmi krehkým spôsobom balansuje na hrane logiky ale aj vďaka sile myšlienky, ktorá diváka núti k hlbšiemu zamysleniu ju dokáže ustáť. Záleží len na tom, či ste ochotní pristúpiť na režisérovu hru. Ak áno, v tom prípade sa pripravte na originálny a pritom veľmi silný emocionálny zážitok, ktorý sa takmer naisto nepodobá ničomu čo ste už videli. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to výborná mysteriózna dráma od M. Night Shyamalana. Má dosť dobrý príbeh o mierumilovných obyvateľoch jednej menšej osady uprostred lesov, ktorí si žijú svojim vlastným pokojným životom, ale narúšajú im to podivné tvory, ktoré obývajú okolité lesy a v poslednej dobe aj napriek prímeriu už niekoľkokrát prenikli do osady. Spracovanie je perfektné, na tento film sa dá pozerať z dvoch možných pohľadov, tá na prvý pohľad hlavná zápletka, teda osadníci a ich problémy s netvormi síce je dobre podaná, ale v porovnaní s ostatným ma tu aj tak až tak moc nezaujíma, získali si ma hlavne tie jednotlivé postavy, ich prístup k životu a vzťahy medzi nimi, obzvlášť vynikajúco podaný vzťah medzi dvomi hlavnými zamilovanými, ten ma úplne dostal, je tu aj množstvo skvelých prvkov, hlavne to podávanie rúk a úžasná atmosféra tohto spôsobu života. Síce v záverečnej fázi už toto ide bokom na úkor odhaľovanie tajomstva, ale nemám s tým väčší problém, síce to celé odhalenie nepôsobí nejak dychvyrážajúco, ale je to zaujímavé a aj celkom originálne. Čo sa týka tých mysterióznych prvkov, síce som spomínal, že sú tu pre mňa prinajlepšom druhoradé, ale aj tak si zaslúžia pochvalu, hororová atmosféra je vydarená, scény s netvormi sú dobre nasnímané, takže väčšinou toho moc nevidno, aj toto sa mi páči. Herecké obsadenie je úžasné, málokedy ma pri americkom filme dostanú herecké výkony, ale tento patrí po tejto stránke medzi absolútnu špičku, nielen, že sú všetky dôležité postavy zaujímavé, ale aj skvelo zahrané, vyzdvihnúť musím obzvlášť duo Bryce Dallas Howard a Joaquin Phoenix, obaja tu sú dokonalí a aj obyčajný dialóg medzi nimi na verande má úžasný náboj, nesklamú ani William Hurt a Sigourney Weaver, bavil ma aj Adrien Brody a viacero iných vedľajších postáv. Réžia a technická stránka sú perfektné, M. Night Shyamalan vo svojej vrcholnej forme, úžasná atmosféra, síce aj tá hororová, no skôr myslím tú celkovú, perfektná kamera, tu som skutočne nadšený. A k tomu ešte tá výborná hudba. Spolu s Vyvoleným je Osada Shyamalanov najkvalitnejší film, celkové zápletky ma v oboch filmoch až tak moc nezaujali, ale tie jednotlivé hlbšie detaily ma úplne dostali. O plnom hodnotení nemusím pochybovať. 87% ()

Reklama

Ainy 

všechny recenze uživatele

Příběh, který jsem právě měla tu možnost zhlédnout, se také díky překrásnému hudebnímu doprovodu, zařadil mezi ty, které se zapsaly do mého srdce. Veliká obava o život někoho koho milujeme nás žene překonávat ty nejhorší možné překážky, jako je překonat sama sebe a svůj obrovský strach. Konec byl velmi překvapující a zároveň člověku dojde i spousta věcí. Bryce dokázala, že je prostě skvělá, její projev byl dokonale vybroušený ... jako diamant. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Mě tedy Shyamalan nezklamal, Vesnice je asi stejně dobrá jako Znamení. Výborná po technické stránce, kamera (skutečně nechápu ty řeči některých o Dogmatech apod.), hudba, Bryce Dallas. Trochu problematická může být ona "pointa" - já ji sice znal předem, netvrdím, že jde o geniální nápad, ale nijak rušivá mi taky nepřišla, není se zbytkem filmu v rozporu. Ale to je jedno, protože o poitnu tu zas tolik nejde a když si ji odmyslíme, zbyde nám slušný napínavý film. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hodně lidí si na tenhle film postěžovalo a tak jsem s očekáváním vyčkával všelicos. To co na mě přišlo v podobě atmosféry jedné vesničky zapadlé uprostřed lesa odehrávající se kdysi v 18. století v době, kdy ještě po poušti v Americe běhala kupa Apačů, zděsil jsem se, ale ne nikterak negativně, to určitě ne. Nevěděl jsem co si o tom všem myslet. Tohle takzvané ghetto, se kterým si Shyamalan a jeho příběh pohrává mě dosti překvapilo. Ano, je to něco jiného. Něco neobvyklého. Objeví se v něm kupa známých jmen, ze kterých mě nejvíce těší Joaquin Phoenix a vyzdvihuje tu mladičkou Bryce Dallas Howardovou. Není se čeho bát. Tento film má opět co nabídnou. Nudou jsem neumřel a nakonec se dočkal vytouženého naprosto překvapivého závěru. Tak jak to má být ve filmech, na kterých spolupracuje jméno onoho režiséra. Takže nemůžu pociťovat zklamání ani náhodou, to bych musel být blázen. Proto nechápu zdejší hodnocení... --- Já vím, proč jsi sestru odmítnul. Když jsem byla mladší, držívals mě při chůzi za ruku. A najednou jsi přestal. Jednou jsem v tvé přítomnosti zakopla a skoro upadla. Předstírala jsem to. Ale tys mě už nedržel. To, co chceme, neuděláme jen proto, aby ostatní nevěděli, že to udělat chceme. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (30)

  • Původní název filmu byl „The Woods“, ale práva na něj už vlastnilo jiné studio. (imro)

Související novinky

Shymalan se vrací k hororům

Shymalan se vrací k hororům

27.08.2015

M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) se pokusil o výlet do blockbusterových vod a moc se mu tam nedařilo. Poslední vládce větru a Po zániku Země sice nelze označit za propadáky, což je v… (více)

Nemrtvý, kam se podíváš

Nemrtvý, kam se podíváš

08.10.2008

Chodící shnilotiny jsou pořád v kurzu. Máme pro vás tři projekty, které se zombíky jen hemží. Táta Romero chystá další mozkově-střevní hostinu, Woody Harrelson se musí probojovat skrz Zombieland a 28… (více)

Vivat manga

Vivat manga

04.10.2006

Otevřete láhev saké, Hayao Miyazaki chystá další projekt! A když jeho filmy tvoří spolu s automobily a špičkovou elektronikou nejvýznamnější japonský vývozní artikl, nemůžeme se divit, že očekávání… (více)

Reklama

Reklama