Reklama

Reklama

Hitler: Vzestup zla

(TV film)
  • Česko Hitler: Zrození ďábla (více)
Trailer

Velkoryse pojatý kanadský snímek mapuje životní cestu jednoho z nejhrůznějších diktátorů v dějinách lidstva od dob mládí až po jeho jmenování říšským kancléřem. Osobní neúspěch při snaze dostat se na malířskou akademii a válečný neúspěch jeho země v 1. sv. válce, kam narukoval, rozněcuje v mladém Hitlerovi nacionalistický fanatismus, provázený antisemitismem, chorobné vášně, které záhy přerostou v celoživotní posedlost. Pod jejím vlivem, využívaje celonárodní poválečné apatie a posléze i hospodářské krize, se v čele NSDAP pomalu, ale neúprosně vypracovává na politickém žebříčku, roste a sílí. O šílenství „jeho boje“, o jeho soukromí, ale i spolupracovnících a odpůrcích pojednává první díl výpravného snímku, jehož scénář je založen na pečlivě prostudovaných historických pramenech a jenž byl z velké části natáčen v Čechách. V druhé, závěrečné části tohoto životopisného historického snímku si Adolf Hitler kolem sebe pomalu utváří novou skupinu spolupracovníků, která ho bude provázet až do konce II. světové války. Zároveň se stupňují konflikty s jeho staršími souputníky, jako je např. generál Ernst Röhm, velitel oddílů SA. Na scénu se také dostávají dvě osudové ženy jeho života – jeho nevlastní neteř Geli a posléze i Eva Braunová… Titulní roli strhujícím způsobem ztvárnil britský herec Robert Carlyle, snímek sám obdržel mnohá ocenění, z toho dvě ceny Emmy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (360)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Úchvatné televizní dílo, které popisuje život Hitlera od bezdomovce přes první projevy v krčmě až po jeho projevy na velkých shromáždění, kde otevřeně přiznával diskriminaci Židů. Na tomto snímklu je dokonale vidět, že i zrůda typu Hitler nebyl tako mocný, ale formovali ho lidi, kteří byli kolem něj. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Robert Carlay v úlohe Hitlera nesklamal, skôr naopak. Bol dokonalí. A ešte keď sa k nemu pripojil Peter Stormare, o ktorého účasti som ani netušil, spokojnosť sa zväčšila. A o réžiu sa postaral tiež solídny remeselník Christian Duguay, ktorí z videofilmov (Screamers) a malých celovečerákov (The Art of War) prešiel na veľké TV projekty (Joan of Arc). Slušné spracovanie a herecké obsadenie. Horšie je to už s tou dĺžkou. 4 hod. je aj na koňa veľa. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Nechtěla jsem se na to dívat, protože Robert Carlyle nevypadá jako Hitler ani náhodou. Jenomže: strhlo mě to. On není zlem na povrchu, zato je zlem uvnitř. Ještě velmi nesebevědomým, ostýchavým, zlem, které si teprve hledá cestu k moci a není přesvědčeno, že ji najde. A našlo ji. Carlyle zahrál tenhle přelom tak přesvědčivě, že jsem úplně zapomněla, jak odlišně od Hitlera vypadá. On se jím prostě stal. ___ Ať už je takhle historka jakkoliv vyfabulovaná, je velice, smutně a taky varovně uvěřitelná. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmov Adolfovho života, ktoré som videl, a ktorý nenechá chladným takmer nikoho. Veľmi precízne, realisticky a faktovo sa pridŕžajúce spracovanie, kde dojem z filmu robí hlavný predstaviteľ(pre mnohých možno ani nie, hlavne asi preto, že ho majú v pamäti ako vtipálka), ale Carlyle vydal zo seba všetko, klobúk dole. Zobrazuje Hitlera ako totálneho psychopata a manipulátora dokonale, ktorý si svojím presvedčením a nemilými spôsobmi vydobyl miesto aké mu vôbec nepatrilo. Svoju myšlienku o Židoch, ktorú mu vnukol !bezdomovec! na ulici doviedol až k ich vyvražďovaniu a svojim absurdným presvedčením vyvraždil takmer 50miliónov ľudí! 80%. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Chorobně žárlivá zrůda využívající moderních technologií, jehož milenky spáchaly sebevraždu, mediálně známá jako bohatý státník, morálně bezúhonný, muž tíhnoucí k rodině. Stal se "idolem starších žen, které o něj chtěli pečovat, a mladých, které v něm viděli otce". Svérázný protest Němců proti globální ekonomické krizi. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • Část filmu se natáčela i na zámku Osov (okres Beroun). Jednalo se o pokoj pro Evu Braunovou (Zoe Telford) a Hitlerovu pracovnu. Podle tvrzení osovské kronikářky tvůrci všechny obrazy stihli natočit během jednoho dne. (Eluin)
  • Adolf Hitler bol vegetarián a zďaleka sa vyhýbal alkoholu. Aj to bol jeden z následkov tyranií, ktoré na ňom prejavoval otec počas jeho detstva, keď si pod vplyvom alkoholu vybíjal zlosť práve na malom Adolfovi. (vander19)
  • Některé exterierové scény se natáčely v ulicích Brna, konkrétně například na Zelném náměstí, kde byl nafilmován balkonový proslov. Při natáčení brněnských scén se tak mnoho komparzistů objevilo v nacistických uniformách. Starší neinformovaní lidé mnohdy tuto skutečnost nesli velice těžce. Byl zde případ silného šoku, kvůli kterému musela být přivolána záchranná služba. Vídeňské exteriéry se pak natáčely v Liberci, protože liberecká radnice je inspirována právě tou vídeňskou. (don corleone)

Reklama

Reklama