Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mrazivé drama nám poodhaluje temnou stránku amerického snu. Snímek Zabiji Nixona je neobyčejně poutavým a tragickým příběhem Sama Bickea, muže, který byl v roce 1974 dohnán k naplánování atentátu na 37. prezidenta Spojených států amerických. Film je natočen podle skutečných událostí. Samovo manželství se rozpadá. Práce v obchodě ho ponižuje. Přesto se Sam snaží za každou cenu uspět. Jediné, co chce, je získat svoji rodinu zpět a rozjet svůj vlastní podnik. Avšak ve společnosti poznamenaní politickým rozkladem a válkou ve Vietnamu není mnoho místa pro snílky. Samův svět se rozpadá a v Americe vrcholí aféra Watergate, která odhaluje vinu na nejvyšších postech společnosti. Ve všech mís promlouvá k lidu prezident Nixon - Sam věří, že našel osobu zodpovědnou za jeho i další americké problémy. Určí si tedy schůzku s osudem... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (183)

willow666 

všechny recenze uživatele

Hlavním důvodem mého celkem vysokého hodnocení je jako vždy skvělý Sean Penn. Na druhé straně děj samotný zase tolik nezaujme, zvlášť protože nevím, jestli mám hlavního hrdinu litovat jako oběť vlády a okolností nebo ho považovat za člověka neschopného se o cokoli snažit. Osobně se přikláním spíš ke druhé možnosti. ()

MajklCZsk 

všechny recenze uživatele

The Assassination of Richard Nixon je především postavené na vývoji hlavní postavy, s kterou nás tvůrci dokonale spojují. Dávají ji do extrémní karikatury, která se však odráží v nás samotných. Nebýt výkonu Seana Penna, je tento snímek průměrný. Skvělé herectví vše ale zachraňuje a dodává nám nádhernou psychickou sondu do jedné choré duše. ()

Reklama

nunka 

všechny recenze uživatele

Sama Bickea ponižuje vlastná žena, rodina, práca a vlastne celá prehnitá americká spoločnosť a politická scenéria. Chce byť dobrým otcom, manželom, uznávaným obchodníkom a zároveň sám sebou...hm, čo trošku koliduje. Konflikt vyusťuje do sociopatie, averzie a túžby po náprave nenapraviteľného. ... a tak sa vo filme Zabij Nixona cez geniálny herecký výkon Seana Penna dozvedáme o marnom boji jedného životného stroskotanca s americkou históriou. ()

zaseprd 

všechny recenze uživatele

Vynikající výkon Seana Penna, jemuž se život drolí mezi prsty. Manželka zažádala o rozvod, v práci si s ním jeho vyžraný šéf vytírá řiť a když si chce založit vlastní firmu na rozvoz pneumatik (!) tak se setká s "pružností systému". Vinu svého zpackaného života přenese na prezidenta Nixona, který k němu z obrazovek promlouvá v průběhu celého filmu. Na druhou stranu jaký si to uděláš, takový to máš. Bez Penna by se jednalo o pěknou šeď. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Byla jsem s hodnocením na vážkách, ale Sean Penn mě přiměl dát hvězdu navíc. Byl opět výborný a hrál s nepřehlédnutelným soucítěním s osudem své postavy. To, jak se ovládal ať už v práci, na kterou neměl žaludek ani talent, nebo na úřadech, kde poníženě žádal s předstíranou žoviálností cezenou skrze zuby, a jak se naopak neovládal, když pomyslná kapka přetekla, na mě hodně zapůsobilo. Neviděla jsem ho jako neschopného vandráka, byl to spíš nešťastník, jak tam tak seděl hypnotizován tváří svého "šamana" na televizní obrazovce a jeho řeči konfrontoval se svým osudem........... ()

Galerie (13)

Zajímavosti (6)

  • Na konci filmu se objevují skutečné dobové záběry televizních stanic CBS a NBC. (imro)
  • Během prodlouženého novoročního víkendu (30.12. – 2. 1. 2005) vydělal snímek v pěti kinech 37 547 dolarů. Po dvou měsících byl celkový výdělek 697 759 dolarů. (imro)
  • Sean Penn byl zapojený do přípravy projektu 6 let, než se podařilo získat finance potřebné na natáčení. (imro)

Reklama

Reklama