Reklama

Reklama

Sylvie

Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1956. Sylvia Plathová studuje na prestižní anglické univerzitě v Cambridgi a píše své první literární pokusy. Potkává zde básníka Teda Hughese a zrodí se osudová láska, která Sylvii provází celý život. I Ted zprvu silně podléhá romantickému vztahu s ženou, která rozumí jeho práci a obdivuje ji, ale po sňatku se leccos změní. Sylvia chce odejít za matkou do Spojených států, Ted dává přednost životu v Anglii, a navíc se vrací ke svým staromládeneckým návykům. Psychicky nevyrovnaná Sylvia nedokáže nevěry milovaného muže přijmout, ale zároveň ho do nich vhání. Útěchu hledá v poezii a ve vlastní tvorbě, píše sbírku Ariel, která dnes patří ve Velké Británii k nejčtenějším, ale sen o štěstí se rozplývá... Filmový příběh na pomezí romance a tragédie poodhaluje mýtus o legendární americké spisovatelce a připomíná jednu z nejničivějších osudových lásek naší doby. Režisérka Christine Jeffsová vsadila na herecké výkony Gwyneth Paltrowové a Daniela Craiga. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (45)

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Osud Sylvie Plathové mě zaujal po přečtení knihy Pod skleněným zvonem. Je to výjimečná spisovatelka, která svou největší slávu zažila in memoriam. Navzdory krátkému setrvání na tomto světě zažila mnohem více, než jí vůbec příslušelo. Na muže neměla štěstí, nebyli zdrojem inspirace, jedinou múzou pro ni bylo její nitro. Bohužel bylo velmi nemocné a vedlo Sylvii k očekáváné zkáze. Gwyneth Paltrow nadprůměrná, Daniel Craig spíše v jejím závěsu. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Jedním z největších kladů tohoto komorního snímku je bezesporu herecký výkon G. Paltrowové. Psychické utrpení, kterým její hrdinka prochází, se doslova odráží v každém jejím výrazu a pohybu, z jejích očí lze vyčíst zžíravou žárlivost, zoufalství i záblesky naděje. D. Craig svou odtažitou přítomností jen potvrzuje syrovou realitu neradostného manželství a ponuré interiéry nevěstí žádný happy end. Přesto tomuto příběhu něco chybí, leccos není vysvětleno a převládá v něm zvláštní neživost. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Životopisný film o spisovatelce Sylvii Plath stojí na příběhu jejího manželství s Tedem Hughesem. Dobrý niterný prožitek stojí na párování Gwyneth Paltrow a Daniela Craiga. Ta disharmonie v relativním neúspěchu její práce za jejího života a jeho úspěchu, který zažíval, zatímco ona se propadala do rutiny mateřství, je velmi křehká a často v mnohém aktuální. Je dobré takové filmové projekty vnímat a následně zpozornět při výběru doplňující četby. Je jasné, že jeden plakát s Gwyneth udělá často větší službu, než celá polička překladů v knihovně, na které sedá prach. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Herci sympatičtí a dobří, ale tu chemii mezi hlavním duem, tolik potřebnou pro tento typ snímku, jsem nějak postrádal. Vyšší ambice filmu pak „zabila“ režisérka Christine Jeffs, protože její chladná režie příběh osudové lásky literárně nadané dvojice s tragickým koncem vyložila v podstatě jako obyčejný nešťastný vztah vedoucí k nevyhnutelnému vyústění. Není to ještě vyloženě průšvih, ale s jiným režisérem a hereckou rošádou to mohl být o hodně lepší film. ()

cab 

všechny recenze uživatele

I když básnické kecy moc nemusím a je to životopis podle mého názoru o nepodstatné Sylvii, která se chce stát excelentní básniřkou a bohužel propadne a nakonec i tragicky zahyne pro svou velkou a jedinou lásku - lepšího a úspěšnějšího sukničkářského básníka Teda. Přes vše klišé a průhlednost mi to připadalo jako roztomile nenáročná podívaná s nahou Gwyn!!! 50%. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (4)

  • Českým překladům Sylvie Plath se nejčastěji věnuje Argo a Jota. Mezi čtenáři největší odezvu našel autobiografický román Pod skleněným zvonem (1998). (NinadeL)
  • Frieda Hughes, dcera Sylvie Plath a Teda Hughese, s tvůrci filmu odmítla spolupracovat a veřejně se od něj distancovala. (vesper001)
  • Sylviinu (Gwyneth Paltrow) matku Aurelii hraje Blythe Danner, skutečná matka Gwyneth Paltrow. (vesper001)

Reklama

Reklama