Reklama

Reklama

Americký thriller Collateral (2004) se odehrává v Los Angeles, kde náhoda svede během jedné deštivé noci dohromady černošského taxikáře Maxe (Jamie Foxx) a nájemného vraha Vincenta (Tom Cruise). Přemýšlivý Max už jezdí taxíkem dvanáct let a sní o vlastní firmě s limuzínami. Jeho elegantní zákazník Vincent si ho najme na celou noc, a tak se pro Maxe nastávající hodiny změní v peklo. Cynický zabiják musí během několika hodin zabít na objednávku narkomafie pět lidí. Do svého úkolu se pustí s profesionální chladnokrevností, i když má v patách policii, FBI a nakonec i své zákazníky. Bezmocný taxikář se stává nedobrovolným řidičem a průvodcem člověka, který rád filozofuje, dokáže i ve vypjatých situacích vtipkovat a lidský život pro něho znamená pramálo… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (956)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Jedna >noc na zemi< - pardon - v L.A. - mohla Maxovi hodit sedm stovek, ale na tomhle ritu se hned zpočátku cosi domotalo a Max prožije nejbizarnější šichtu své dročkařské kariéry... Dlužno přiznat, že Tom Cruis hraje svoji roli bezcitného nájemného zabijáka Vincenta opravdu impozantně, byť svým filozofováním je poněkud občas otravný. Ale to už tak asi musí být, tyhle berličky v mainstreamových amerických klišoidních akčních thrillerech... Jen tak si zacituji: "...zkřížený osudy, kosmická náhoda..." ...blablabla blablabla... Jojo, těch křížení a náhod je ke konci už nějak zbytečně moc, film ztrácí na dechu a předchozí >uvěřitelnosti< a věrohodnosti děje. Jakoby režisér za každou cenu chtěl už tuhle akci ukončit a mohl se pustit do další stamilionové rutinní práce... Škoda. Nebýt té poslední zhruba pětiny, mohlo to být snad i za pět hvězd... ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Michael Mann holt umí, jeho decentně i precizně zrežírovaný Collateral rozhodně není běžný thriller, kecá se v něm více než dost a to je jen dobře, když to má úroveň. Ať mi nikdo netvrdí, že úvod byl příliš vlažný, neboť já si ty dialogy skvělě užíval (viz "How many cabbies get you into an argument to save you money? There were two of us. I had to kill the other one. I don't like competition."). Tom Cruise také zabodoval, roli chladného, profesionálního zabijáka zvládl na jedničku a jeho prošedivělý, ale stále šarmantní look mu dodává na stylu i originalitě (a rozhodně by nemohl být zaměněn za Van Damma)... Gradování je výtečné a celé to působí relativně komorním a uvěřitelným dojmem, jen ten závěr se trochu vymyká. 9/10 ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když si vemu Top Gun a posléze pustím toto je neuvěřitelné kam se nám pan Cruise až dostal. Ale popřádku Určitě je velmi dobře , že tento orginální náměť si vzal do režie Michael Mann, protože jeho gradace napětí je dokonalá, stejěn tak se moc líbí herecké výkony obouch hlavních představitelů.Tom Cruise se mě zdá jako kdyby před nátáčením koukal na Terminátora.Některé záběry ve spojení s hudbou pro mě představují právě ty úžasné okamžiky proč mám filmy rád.Závěrečná akce nemá moc chybiček, má-li vůbec nějakou. Co na tohle říkají asi naši pražští taxiákři, když zrovna neokrádají? ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Zpočátku to vypadá, že se jedná o další film jako je výtečný povídkový snímek Jima Jarmusche Noc na zemi. Noc ve velkém městě a taxikář. Jenže tady se jedná o kruté drama o přežití. Jak nemám rád Toma Cruise, tak tady se mi líbil a musím mu přiznat i velmi slušné herecké představení. Přesvědčivý je i Jamie Foxx. Od prvních minut jsem byl napnutý a proto velkoryse přehlédnu i pár logických kiksů. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Po zhliadnutí u mňa vždy nastávajú obavy. Vincent je chladný, bezcitný vraždiaci stroj s istými konkrétnymi názormi na život a svet okolo neho. Nebude zrejme prekvapením, že väčšina s tými nesúhlasí a nestotožňuje sa, a to aj napriek tomu, že po zamyslení vyznievajú veľmi racionálne. Čo ale, ak s väčšinou (ak nie všetkými) súhlasíš? Robí to z teba podobný charakter? Alebo z Vincenta veľmi dobre napísanú postavu? Oboje? Ani jedno? --- Vincent ale extrémne dobre napísanou postavou skutočne je. Fenomenálne zahranou, o tom žiadna. Rola je všeobecne považovaná za jednu z Tomíkovych najlepších, pre mňa zase jedným z najlepších "zloduchov" držiacich sa pri zemi (čiže nie Joker/Heath Ledger a pod.). --- M. Mann dominuje a exceluje aj v drobnostiach a najmenších detailoch. Dokáže perfektne utilizovať každého z hercov, nielen primárnych/sekundárnych, ale aj tých s jednou či dvoma vetami v scenári. Jeho filmy sú dôkladne obsadzované a aj tie minimálne role bývajú starostlivo vyberané – príklad: Emilio Rivera tu mal niekoľkosekundovú nehovoriacu rolu. Z iných menších za zmienku stojí Bodhi Elfman, Barry Shabaka Henley či Javier Bardem. Mann taktiež dokáže dokonalo používať exteriéry nielen ako vizuálny prvok filmu, rovno ako jeho základný pilier, mesto a jeho zachytávanie je tu rovnako dôležité ako samotný príbeh či postavy. Čo ale na rejžovi milujem úplne najviac, je jeho spôsob snímania exteriérov z interiérov. V tomto je boh... S takým štýlom/dôrazom a tak, ako to robí on, to hádam nerobí nikto. Collateral je výstavná presklená skrinka Mannovych režisérskych/producentských schopností, óda krimi-triler žánru a jeho ukážkový exemplár. Vracať sa k nemu opakovane so zamilovanosťou budem vždy, keď ma popadne nezadržateľná chuť po kvalitnej réžii, nočnom Los Angeles a kojotej scéne s v pozadí hrajúcou "Shadow on the Sun..." (2007) (2010) (11.9.2017) (2018) (25.9.2021) (2x1.10.2021) (27.9.2023, sk dab) (x) ♪♫ --- "I read about this guy, gets on the MTA here, dies. Six hours he's riding the subway before anybody notices his corpse doing laps around L.A., people on and off sitting next to him. Nobody notices." ()

Galerie (37)

Zajímavosti (48)

  • Vincent (Tom Cruise) používá pistoli Heckler & Koch USP45 ráže .45 ACP, která má zásobník na 12 nábojů, avšak během přestřelky v klubu Fever z ní Vincent vystřelí celkem 17krát, než přebije. (Rimland)
  • Téměř 80 % filmu se natáčelo digitální kamerou, protože režisér chtěl co nejvěrněji zachytit noční atmosféru. (imro)

Související novinky

Michael Mann natočí svůj vysněný film

Michael Mann natočí svůj vysněný film

09.02.2022

79letý režisér Nelítostného souboje, Miami Vice nebo Collateralu Michael Mann konečně dostane šanci natočit svůj vysněný projekt. Režisér po letech příprav sehnal obsazení a finance pro natočení… (více)

Denzel si hledá bezpečné bydlení

Denzel si hledá bezpečné bydlení

11.07.2010

V akčním thrilleru Safe House studia Universal si totiž zahraje vězně a zároveň korunního svědka, který je pod ochranou CIA. V rámci programu pro ochranu svědků je uklizen někam do Jižní Ameriky.… (více)

Mimozemská sekaná ve velkém stylu

Mimozemská sekaná ve velkém stylu

22.03.2007

Fanoušci brutálních počítačových řezničin mají po nedávném ohlášení filmové adaptace Metal Gear Solid opět důvod jásat. Nebo také ne. Přijde na to, jak studio New Line Cinema pojme velkoplátnovou… (více)

Reklama

Reklama