Reklama

Reklama

Ve výškové budově je surově zavražděn noční hlídač a vzápětí vybuchne bomba, která zničí výtahová lana. Celkem osmnáct cestujících zůstává uvězněno ve výtahu, který prudce padá dolů, než ho zastaví silné brzdy. Ale i ty hodlá atentátník odstřelit, pokud nedostane tři miliony dolarů. Do akce jsou nasazeni špičkoví losangelští policisté Jack Traven a jeho přítel Harry. Při riskantní a nebezpečné akci se jim podaří dostat cestující z výtahu, atentátník se ale zmocní Harryho a vyhrožuje jeho zabitím, jestliže nedostane peníze. Jack se odhodlá k akci, svého přítele postřelí na noze a ten atentátníkovi unikne ze sevření. Šílenec však uteče… Oba policisté jsou vyznamenáni za odvahu a večer společně oslavují. Zejména Harry je poněkud společensky unavený. Druhý den dostane Jack zprávu, že byl unesen autobus, na němž je připevněna bomba. Přihlásí se i atentátník: o své peníze rozhodně nechce přijít. Zatímco Jack jde do akce přímo, Harry je s ním ve spojení a řídí operace. Jack se dostane do autobusu, kde ve zmatku vystřelí jakýsi muž, který si myslí, že jde policie po něm. Bob, řidič autobusu, je těžce zraněn a za volant usedá jedna z cestujících, studentka Annie. Autobus se podle pokynů atentátníka nesmí dostat pod určitou rychlost, jinak nálož vybuchne... Jackovi se nejprve podaří vyjednat, aby byl z autobusu vysazen zraněný Bob. Pak se v panice snaží vystoupit další cestující, starší žena, je ale usmrcena. Jak se zdá, atentátník vše pozorně sleduje díky přímým záběrům vrtulníků, které celou akci přenášejí. Brzy se ukáže, že na dálnici, kam autobus míří, je patnáctimetrová díra... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (625)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Jedna z tých akčných klasík deväťdesiatych rokov, ktorá aj napriek tomu, že neponúkala klasického akčného hrdinu, ktorý si ide proti mnohonásobnej presile nekompromisne za svojim, ale už novú a vlastne aj originálnu schému si ma získala. Film pôsobí poriadne dynamicky, aj keď sa tu kľudne nič dôležité nedeje, tak je to celé podané tak pôsobivo a dôležite, že sa tu nedá znížiť pozornosť bez ohľadu na to, kde sa práve film odohráva. Ponúka vlastne tri prostredia, výťahovú šachtu v úvode, metro v závere a samozrejme hlavne ten autobus v strednej a hlavnej časti filmu a všetko využíva svoj potenciál prakticky naplno. A tak tu mi vôbec neprekáža, že hlavný hrdina čelí vlastne len jednému, ale zato schopnému protivníkovi, obaja sa vedia postarať o viac, než slušnú žánrovú zábavu. Veľký podiel má na tom obsadenie, Keanu Reeves sa v tých dobách ešte len rozbiehal, ale je to sympaťák, ktorý si aj vie získať rešpekt a toho tvrdého a odvážneho policajta som mu veril, pomáha mu Jeff Daniels, Sandra Bullock a plno sympatických vedľajších postáv a k tomu záporák Dennis Hopper vo svojej asi najikonickejšej úlohe. Akčne sa tu moc vytknúť nedá, ako som spomínal, nie je to úplne môj typ, predsa len ma vždy viac bavilo zneškodnovanie protivníkov akýmkoľvek spôsobom, ale musím uznať, že tu je akcia skvelo natočená a technicky prvotriedne prevedená, či už rôzne kaskadérske kúsky, efektné explózie alebo celá jazda autobusom. Režijne sa tu nedá absolútne čo vytknúť a to sa pritom jedná o debutanta, jednoducho ukážkovo zvládnutá žánrovka presne v štýle deväťdesiatych rokov. A aj hudba tomu napomáha. Takže Nebezpečná rýchlosť možno pre mňa nie je až taká klasika, ktorú by som si často púšťal, ale v rámci svojej kategórie sa tu prakticky ani nedá čo vytknúť, zaslúžený kult. 77% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Toho času dle mého mírně přeceňovaný akční thriller postavený prakticky na „jediném“ dobrém nápadu (bomba v autobuse, který se nesmí dostat pod určitou rychlost), kterému ale chybí nápaditost (Skála), hluboká myšlenka (Terminátor 2: Den zúčtování, Matrix), démonická ujetost (Tváří v tvář, Con Air), humor (Pravdivé lži, Poslední skaut), režijní jistota (Nepřítel státu, Nelítostný souboj)... Prostě něco navíc, co by ho zařadilo mezi vrcholy žánru skvostných let devadesátých!! Jen tak tak lehce přes 70 %. ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Graham Yost, Joss Whedon | Hudba: Mark Mancina | Produkcia: Mark Gordon, Ian Bryce | Distribúcia: 20th Century Fox | Rozpočet: 30 miliónov $ | Tržby: 350,448,145 $ || Svojho času jeden z prvých filmov, čo som si napálil vlastnou napalovačkou ako AVI, tojest viažu ma k tomuto kusu i nostalgické emócie, čo je nehorázne plus v prospech hodnotenia filmu. Mimo toho je ale Speed fakt podarená, napínavá jazda, ktorá nevie začať nudiť ani po viacerich projekciách. Asi jediný film, kde mi Sandra Bullock nevadila ani štipku. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Neskutečná jízda v režii mistra kamery, Jana De Bonta. Jeho jednoznačně nejlepší film, od kterého se už jeho kariéra režiséra rychle propadala. Odrazovým můstek pro dvojici hvězd Sandry Bullock a mého oblíbence Keanu Reeves. Tempo je vražedné, film nezastavuje ani na okamžik stejně jako autobus. Z dnešního pohledu je to čistokrevná jízda, na kterou dokázal jen málo kdo podobně navázat a už vůbec ne De Bont v druhém díle, který je oproti prvnímu jen slabý odvar bez Keanu Reevese, originality, kvality a tempa. Škoda jen, že se o tomto filmu nemluví častěji, protože si to zaslouží a je na piedestalu akčních filmů... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Mať možnosť zhliadnuť tento film v kine, tak sa mi splní jeden z mojich tajných snov. Priamočiara zábava plná explózií, skombinovaná s kvalitným scenárom, umnou réžiou a pomerne vydarenému obsadeniu (Reeves a Hopper ako ukážkové príklady klaďasa a nechutného záporáka). Námet je tak jednoduchý, že dnes by to nestačilo ani na céčkový brak. V deväťdesiatych rokoch sa ale ešte točili filmy pre zábavu a ako celok je svižný, nenudiaci, plný zvratov a dobrých hlášok. Filmu pomohlo, že ho scenáristi rozdelili na tri pomyselné časti (výťah, autobus, metro), v ktorých naplno využívajú možnosti akčného žánru. 85%. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (78)

  • Scénu, ve které se Jack (Keanu Reeves) snaží zabránit převrácení autobusu v ostré zatáčce tím, že požádá cestující, aby se přesunuli z jedné strany autobusu na druhou, testovali experti na speciální efekty v pořadu Bořiči mýtů (od r. 2003). Nakonec zjistili, že autobus by se nepřevrátil, i kdyby cestující zůstali na svých místech. (Narcis)
  • Film se umístil na 99. místě v žebříčku „100 nejlepších thrillerů“ Amerického filmového institutu. (Varan)
  • Poté co opustí všichni cestující autobus a ten se řítí na letadlo, se kterým se následně srazí, je vidět v záběrech z pohledu jedoucího autobusu v levém spodním rohu lano, které ho táhne směrem k letadlu. (icewhite)

Související novinky

Ridley Scott bude režírovat bombastickou povídku

Ridley Scott bude režírovat bombastickou povídku

15.12.2023

Zatímco jiní v jeho věku řeší nejšetrnější pleny, Ridley Scott si ke svým sedmaosmdesátým narozeninám nadělí další režijní počin. Tahle legenda se totiž rozhodla, že nepoleví v každoročním nadělování… (více)

Nebezpečná rychlost potřetí?

Nebezpečná rychlost potřetí?

20.03.2006

Představitel Nea z matrixovské trilogie, Keanu Reeves, a manželskému svazku neustále vyhýbající se herečka Sandra Bullock jsou v jednání ohledně účinkování v dalším pokračování akčního kinohitu… (více)

Reklama

Reklama