Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V každé generaci se objeví nějaká osobnost, která má natolik příznivý vztah k vyvolávání skandálů, rebelii a porušování tabu, že se jí dříve či později podaří překonat obecný světový názor na to, co to doopravdy znamená být svobodným člověkem. V 17. století byl touto osobností jednoznačně John Wilmot, známý také jako Hrabě z Rochesteru - prohnaný a talentovaný rošťák, který prožil svůj krátký a divoký život jako středověká rocková hvězda a stal se známým potížistou, géniem i jedním z nejnezkrotnějších prostopášníků v historii.

Příběh, který se odehrává v době osvícení, kdy rychlý vývoj v oblastech vědy, náboženství a umění a rostoucí pocit sexuální svobody přispěl ke vzniku moderního světa, dokumentuje rychlý vzestup hlavního hrdiny a jeho ještě rychlejší pád. Na začátku příběhu přitahuje zájem okolí svým odvážným psaním a získává pověst talentovaného dareby s lascívním životním stylem. Hrabě, který je důvěrným přítelem krále Karla II. (na dva Oscary nominovaný John Malkovich), se vyžívá v zesměšňování anglické šlechty a neustále šokuje londýnskou společnost svými sexuálními eskapádami - a všechno mu neustále prochází. Když se však zamiluje do divadelní herečky Elizabeth Barry (taktéž na dva Oscary nominovaná Samantha Morton), z níž chce udělat největší hvězdu celé Anglie, jejich vztah a následná zrada zvěstují začátek Earlova sestupu z výšin společenské prestiže a jeho proměnu v lidskou trosku, hledající své poslední vykoupení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (247)

Cival 

všechny recenze uživatele

Typický příklad velkohubého filmu, který povaluje v ústech tvrdá slova a kontroverzní témata, aniž by sám byl jakkoliv dráždivý, překvapivý nebo nedej bože šokující. Ohromná nuda beránčí povahy, zajímavá maximálně počasím... ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Mizanscéna Libertina je utopená ve věčném nedostatku světla, z jehož šedi se vynořují dominantní detaily kamenných, upocených a špinavých lidských tváří. Vnitřní rozpoložení na pohled cynických a o svých skutečných emocích zásadně nehovořících postav prozrazuje promyšlené rámování. To zároveň postupně mění dekadentní a oplzlý svět ve smutné místo plné ztracených existencí, které jsou nuceny přestat se bát upřímných pohledů. Libertin je - coby neoplzlý film o oplzlosti - ve skutečnosti úplně stejný jako jeho hrdina, jehož si možná nezamilujete, ale koukáte do jeho nehybné a čím dál znetvořenější tváře ve velkých detailech tak dlouho, že se nevyhnete pátrání po tom, co se skrývá za ní... ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Artová zpověď hříšníká pro náročné, které jsem bohužel nepodlehl. Depp hraje jako o závod, audiovizuální stylizace má své nepopiratelné kouzlo, líbivé peprné dialogy jsou úměrné hrdinově nátuře. Ale je to zatraceně dlouhé - ruku na srdce, pro běžného diváka naprosto neúnosně; Zejména závěrečná třicetiminutová katarze je už skoro smrtící nejen pro našeho hrdinu. Více humorných prvků (postava rebela k provokacím umírněné společnost přímo svádí!) by neškodilo stejně jako nějaké to oživení ve scénáři. Tak by se Libertin mohl dostat mezi širší publikum a nezůstával by na okraji filmového lemu pro čistě intelektuální publikum. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne hustý film, postavený na brilantných dialógoch (niet sa čo čudovať, je to podľa divadelnej hry), famóznych hereckých výkonoch (hlavne Depp, Mortonka a Pikeová, ale ani Malkovich a Hollander sa nestratia) a vynikajúcej dobovej atmosfére (človek sa pri sledovaní tej špiny, blata a v hovnách ryjúcich prasiat, všetko cez hnusný šedozelený filter, až bojí, že chytí svrab). Ako tu niektorí tvrdia, že to bolo nudné a studené, mňa to presne naopak fascinovalo svojou šťavnatosťou. Ale keď sa človek živí písaným slovom, tak ho tak skvostne napísaný kus hádam ani nemôže neuchvátiť. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na Johnny Deppa je Libertin trošičku svérázná role, řekl bych. Nadávkama nešetří a rozhodně se s nikym nesere. Chvíli se tváří jak Markýz de Sáde a taky na to všechno doplácí. Příběh i když není špatný a díky Johnnymu také na výši, mi byl hnedka jasný jak skončí, protože to, jak si zahrával sám se sebou přesahuje všechny možné hranice. Ale na druhou stranu málokdo na něj zapomene, ale rozhodně se nikomu nezalíbí. To je můj názor, takový jaký si on, jako postava, rozhodně nepřál. Bohužel to tak je, a pochybuju, že někdo s tím nebude souhlasit, maximálně tak sadista:) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $4,835,065Tržby Celosvetovo $10,852,064║ Príbeh mimo mňa, strašne ma to nudilo. /40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem zdlouhavé. Johnny Depp umí zahrát i tu nejzvláštnější osobnost historie a upoutá na sebe zraky všech diváků, ale ani on nedokáže udržet film na svých pažích. Ne když mu nepomáhá prakticky nikdo včetně scénáristů a režiséra. Temná atmosféra by docela ušla, ukázka jak to v době Hraběte z Rochesteru vypadalo je taky slušně vydařená, ale první nakouknutí je příjemné a zbytek filmu je omílání stále stejných slov, myšlenek a skutků dokola. John Malkovich je ve filmu krátce a Samanthe Morton trochu chybí kouzlo a poutavost. Ubrat pár minut a vybrat ze života hraběte opravdu něco fascinujícího a ne jen zbytečně dokola opakovat jaký byl. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

.„Nezamilujete si mě. Pánové mi budou závidět a dámy budu odpuzovat. Nebudete mě mít rádi nyní a postupně mě budete milovat čím dál tím míň.. Jsem John Wilmot. Druhý hrabě z Rochestru. A nechci, abyste mě měli rádi.“ Příběh talentovaného skandalisty, alkoholika, provokatéra. bohéma, kterého zaskočila láska. Tmavé, choré, zvrhlé, ale rozhodně zvláštní. Wilmota jsem si nezamilovala, ale ani film o něm, nebudu se k nim chtít vracet. A nic na tom nezmění ani skvělý Johny Depp, který své kolegy nechal ve stínu. 3,5*. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Zdá se mi, že hlavním účelem tohoto filmu je nepřetržitě nudit. Scénář se topí v nabubřelých dialozích o ničem a pod tím vším se skrývá naprostá příběhová prázdnota. Johnny Depp se tam může exhibovat sebelépe, jenže je to na prd, když mi jsou všechny postavy naprosto putna. Nejmileji mě překvapila Rosamund Pike, i když má málo prostoru. Samantha Morton to zahrála dobře, ale nelíbí se mi vzhledově a Malkovich měl pro změnu debilní nos. Ještě mohu pochválit kameru, to byl opravdu kus dobře odvedené práce, zato pana režiséra bych připoutal a pouštěl bych mu tenhle film ve smyčce, dokud by nezemřel nudou. Mě se to málem povedlo po jednom zhlédnutí. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Libertin je bezpochyby pozoruhodný film. Přes plno nic neříkajících dialogů tolik nenudí a to díky hereckému umění Johnnyho Deppa (možná ze mě mluví zaujatost, ale on drží film pohromadě), jenže problémem je scénář. Proč je natočen film o osobě, která se zapsala do dějin svým kontroverzním životem, ale hlavně díky svému talentu, který v něm dřímal a ve filmu je vystižena jen jeho půlka? Škoda, že nám tvůrci ukázali jen odvrácenou stranu měsíce :o( ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nebudete ma mať radi. Páni mi budú závidieť, ženy budem odpudzovať. Poviem vám to na rovinu. Idem po tom. Stále. V jednom kuse. Nechválim sa. Konštatujem... Obskočím, čo sa dá.“ Johnnyho Deppa sa dá len ťažko nemilovať. Akonáhle začnete rozmýšľať, či to predsa len už štipku nepreháňa (VTEDY V MEXIKU) alebo či sa nezapredal komercii (PIRÁTI KARIBIKU), podpíše zmluvu na historickú drámu s kontroverzným „umeleckým vydedencom a skurvysynom“, odohrávajúcu sa v blate, ktoré režíruje debutant. Je pravda, že LIBERTINOVA premiéra bola odsúvaná. Jedna verzia šepkala, že štúdio je s výsledkom nespokojné a prestriháva (čo je vždy zlé znamenie). Iná,, že štúdio je síce spokojné, ale film nepúšťa do kín preto, aby v nich nebolo „predeppované“ (Johnny mal v tom čase v kinách viacero snímok). Tak či tak, výsledok ma zaskočil otvorenosťou, drzosťou, pôvabnou vulgárnosťou a pritom poetickosťou „rozbahneného sveta, kde hneď chytíte kvapavku a odpadne vám penis“. Výborné herecké výkony (Samantha Mortonová), výborná atmosféra, skvelá výprava, oplzý humor... mne sa to hrozne páčilo. Viac na mojom ex-blogu: http://ivokucera.blog.sme.sk/c/159664/Libertin-80.html ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Zajimavej film, ale urcite by dane tema slo zpracovat daleko lepe. Podle rozhovoru ve filmu je jasny, ze zivot Johna Wilmota byl hodne divokej a z tohohle obdobi nam bohuzel reziser nic neukazal (vidime jen jeho pokus o navrat, naslednej pad a smrt). Prakticky vsechny kontroverzni veci jsou v dialozich (ktery jsou ale hodne husty, hlavne ty v podani Wilmota, vznesenej jazyk, vetsinou ve versich a do toho sprostarny), plus nekolik malo scen. Obcas se tu sice deje neco divokyho nebo hodne zajimavyho, ale obcas se jen keca o nicem a kuli tomu, ze hudba tu je jen misty, film zacne nudit. A prave v tehle okamzicich se ukaze Johnnyho talent, protoze Depp dokaze utahnout uplne cokoliv a v tomhle filmu je postava, kterou hraje opravdu zajima a s Deppovo talentem a charismatem je to dokonaly, skoro az Oskarovej vykon, navic ta zmena z provokatera v nemocnyho cloveka byla fakt dokonala. I kdyz je tu jeden problem, film plyne dost pomalu a najednou strih a Depp je nemocnej bez jakyhokliv vysvetleni. A to jeho naliceni bylo pekne nechutny. Sice jsem cekal od filmu vic, ale uz jen kuli tomu Deppovi musim dat 4* a pominu fakt, ze misty film pusobi spis jak divadelni predstaveni, kde navic chybi nejaka gradace napeti a film jen tak pomalu plyne. Navic skoda ty hudby, kdyby sem dali historickou hudbu, urcite by to film vic rozpohybovalo. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Johnny Depp zase dokazuje, že patří k těm úplně nejlepším a nejvšestrannějším hercům současnosti. Stejně tak zaujme jako vždy velmi zajímavá Samantha Morton. Režisér překonal problém nízkého rozpočtu skvěle fungující stylizací do bahnivé šedi a výsledkem je snímek s velmi silnou atmosférou. Nic pro přecitlivělé povahy. ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

"Nezamilujete si mě..." Já si ho zamilovala. // Provokativní a cynický John Wilmot, oběť divadelní scény, sluha své životní role. Ukazoval se tak, jak ho společnost chtěla vidět. Bral to, co se mu nabízelo. // Libertin není ničím víc než filmem o závislosti (na divadle, na životě, na potřebě šokovat... jak je vám libo), a i když je filmem velkohubým (jak se na danou dobu sluší a patří), bavil mě. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

John Wilmot byl určitě ve svý době hodně kontroverzní osoba, ale tenhle film to myslim moc dobře nevystihl, sprostých slov a sexuálních narážek se tu najde dostatek, ale příběh nám v podstatě nic čim se Wilmot vychloubá neukáže. Je tu opravdu jen málo prvků, které odkzují na jeho bouřlivý život, snad jediný trošku větší pozdvižení způsobí Wilmot svojí hrou pro krále, ale stejně jsem se s přibývajícím časem nezbavil dojmu, že mě to začíná nudit, pak sice režisér s účelem zrychlit film přeskočí nějaký události v ději, jenže tim zapříčiní spoustu otázek, které nejsou do konce vysvětleny a hlavně to dost zamotá a divák pak přesně neví co se vlastně stalo, tohle všechno nemůže zachránit ani zase vynikající Johnny Depp. Ten odvedl maximum, ale Dunmore z postavy Wilmota a jeho životního příběhu určitě nedostal všechno co se dalo ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Johny Depp a snímky, ve kterých účinkuje, pro mě tvoří svým způsobem sázku na jistotu, buď se mi líbí moc nebo přinejmenším neurazí, ale Libertin je první případ, kdy převažují negativní pocity. Není to přitom v Johnym Deppovi, ten odvádí svůj standard, ale ostatní složky filmu nefungují tak, jak bych si představoval. Ať už se ve mě filmaři snaží vzbudit jakékoli emoce, dokonale mě míjí a jediný pocit, který jsem si posléze odnášel, byla nuda a dojem přetažené stopáže. Zdá se mi, že ten snímek si na drama spíš hraje a je to celé nějak umělé a navíc bez jiskry. Samantha Morton nemá např. zdaleka takové charisma, jaké v podobné roli předvedla Claire Danes. Dokonce i v situaci, kdy se Johny Depp pod tíhou své nemoci divákovi prakticky rozpadá před očima, necítil jsem nějakou lítost nebo odpor - vůbec nic. Nemám nejmenší důvod se k Libertinovi vracet, jedno setkání mi bohatě stačilo. Film předstírá, že obsahuje pikantní události, živočišné vášně a bohémské hrdiny, ale na všechno si jen tak hraje. Celkový dojem: 45 %. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Hodně temný film o šíleném, ale naprosto geniálním druhém hraběti z Rochesteru. Už dlouho jsem neviděla debut dosahující podobných kvalit - jméno Laurence Dunmore bychom si měli rozhodně zapamatovat. Johnny Depp zase předvádí jednu ze svých nejlepších kreací, hraje doslova jako o život, strhává na sebe pozornost takovým způsobem, že jej musíte milovat, i když jeho prolog je dost jasný : "I do not want you to love me." Kamera je úchvatná, díky ní je navozena atmosféra temna, stejně tak výprava a masky - zobrazení lidského bahna a špíny je neskutečné. Prostě tohle si zaslouží nálepku "geniální". ()

Související novinky

Hříšní lidé města temného

Hříšní lidé města temného

09.04.2007

Hororové kombo Grindhouse je připravené na start a Robert Rodriguez se může konečně pustit do dlouho slibovaného Sin City 2. Premiéra byla původně plánovaná už na léto 2006, ale z rychlovky, kterou… (více)

Reklama

Reklama