Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V každé generaci se objeví nějaká osobnost, která má natolik příznivý vztah k vyvolávání skandálů, rebelii a porušování tabu, že se jí dříve či později podaří překonat obecný světový názor na to, co to doopravdy znamená být svobodným člověkem. V 17. století byl touto osobností jednoznačně John Wilmot, známý také jako Hrabě z Rochesteru - prohnaný a talentovaný rošťák, který prožil svůj krátký a divoký život jako středověká rocková hvězda a stal se známým potížistou, géniem i jedním z nejnezkrotnějších prostopášníků v historii.

Příběh, který se odehrává v době osvícení, kdy rychlý vývoj v oblastech vědy, náboženství a umění a rostoucí pocit sexuální svobody přispěl ke vzniku moderního světa, dokumentuje rychlý vzestup hlavního hrdiny a jeho ještě rychlejší pád. Na začátku příběhu přitahuje zájem okolí svým odvážným psaním a získává pověst talentovaného dareby s lascívním životním stylem. Hrabě, který je důvěrným přítelem krále Karla II. (na dva Oscary nominovaný John Malkovich), se vyžívá v zesměšňování anglické šlechty a neustále šokuje londýnskou společnost svými sexuálními eskapádami - a všechno mu neustále prochází. Když se však zamiluje do divadelní herečky Elizabeth Barry (taktéž na dva Oscary nominovaná Samantha Morton), z níž chce udělat největší hvězdu celé Anglie, jejich vztah a následná zrada zvěstují začátek Earlova sestupu z výšin společenské prestiže a jeho proměnu v lidskou trosku, hledající své poslední vykoupení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (247)

Smok odpad!

všechny recenze uživatele

Laurence Dunmore si asi povedal, že keď už má v živote natočiť len jediný film, tak to bude poprdeli historická drámička so šokujúcim námetom, že si diváci normálne na zadky posadajú. Škoda len, že rozpočet a scenáristu si zohnal od fachu lacných pornofilmov, lebo inak si jeho predstavu o živote v Englande v 17. storočí neviem vysvetliť. Keby si niekto v tom čase dovolil spraviť stotinu tých vecí, čo som videl, tak Johna Wilmonta cirkev nielenže sfleku upáli, ale ešte aj dá jeho popol vystreliť do vesmíru. Nadávky a zobrazovanie erotiky mi samozrejme nevadí, len nesmie ísť o samoúčelnú dekadenciu s cieľom šokovať a byť zaujímavý za každú cenu. To ja rád nemám. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

ústredná hviezdna dvojica film naozaj utiahla a režijná koncepcia ma tiež očarila, žiadne "hranie sa" na dobodý film v štýle "ukážme veľké scény, architektúru, počítačom rekonštruované dobové stavby, masové scény" a podobne . . . naopak, ručná (takmer dogmovská) kamera pohybujúca sa vo večnom šere, pare a pochmúrnych priestoroch a zábery len zriedka ukazujúce niečo viac ako detail či polodetail, to vytvorilo naozaj hutnú atmosféru a možno ešte viac dobovejšiu, ako pri iných filmoch. čo však tomuto filmu uškodilo je, že postaviť tému na kontroverznej postave, ktorá nie je po všetkých formanových postavách alebo markízoch de sade či iných až tak veľmi kontroverzná, nie je zárukou úspechu, ak nemáte nejakú tajnú kartu v zálohe. postaviť to na láske k divadle by takouto kartou mohlo byť, keby to bolo rozpracované omnoho viac. a to je asi ten základný kameň úrazu - scenáristicko dramaturgické ukočírovanie tohto filmu bolo, napriek vysoko potenciálnej a nasadenej réžie, zvládnuté mizerne. niektoré scény či súscénia doslova a vyslovene nudné, niektoré pasáže akoby prilepené na film a celkovo akási chaotická štruktúra. pár dobrých scén som si tam našiel, ale film je komplexný celok (až na pár úzko špecifických výnimiek - a jedná sa o prípady, kedy dotyčný režisér je buď blázon alebo génius alebo oboje, takže to dokáže dokonale zladiť - viď monty pythoni alebo wes anderson či pán lynch) takže by sa k nemu v prípadoch ako je tento malo aj komplexne pristupovať. tie dve hviezdy sú veľmi dobré, zaslúžené a spravodlivé, odniesla si ich atmosféra, herci a réžia - ale akonáhle sa na jedno ohnivko zanevrie, reťazová reakcia potopí výsledný pocit z filmu. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

John Wilmot mi v mnohom pripomína Charlesa bukowského dokonca môžem byť taký trúfalý a podotknúť že je to charles bukowski 17 storočia - chlast, vulgarizmus, ženské, smilstvo, umenie. Wilmot je v deppovom podaní neskutočne pôsobivý a hlavne ku koncu kedy ako by som to povedal odhalí svoju pravú tvár ale nech sa na to pozeráme s ktorejkoľvek strany tento film má jednu veľkú slabinu a to Lásku. film o cynikovi ktorý opovrhuje životom a zamiluje je ako by som to povedal smiešna a tak to aj v tomto filme pôsobí a to preto lebo na jednej strane máme nádhernú angličanku Rosamund Pikeovú a na strane druhej zvláštnu Samanthu Morton ktorá mi nepríde ako prototyp krásky ale aj napriek tomu že vo filme je vysvetlená Wilmotova túžba celkovo mi to príde skôr smiešne ako úprimné. Dunmore je nováčik a musím priznať že sa z látkou celkom popasoval ale priznajme si to všetko zachraňujú depp a Malkovich ale bohužiaľ aj keď sú obidvaja výborní herci nie sú schopný na svojich bedrách utlačiť celý film ako to dokáže trebars pacino alebo dokázal brando. Celkovo mám s toho rozpačité pocity a to hneď z dvoch dôvodov a to za prvé- smilstvo bez nahotín. ja osobne ich nevyhľadávam ale vo filme ako tomto sa skrátka vyžadujú lebo striedmosť týmto filmom nesvedčí no a za druhé striedmosť obrazu, tým myslím že mi to celé príde akoby natáčané na troch lokalitách čo teda nemúsi byť na škodu keď sa jedná o rozpočet ale keď ľudia v kostýmoch pochodujú z miesta na miesto a vy sa v tej guči neviete zorientovať tak je také akoby som to formuloval hlúpe. kostými skvelé mimochodom. celkovo to nebol zlý film ale predsa len som čakal niečo viac ale celkovo sa mi film páčil hlavne záverečný príhovor mal niečo do seba. do you love me now? ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Johnny Depp spolehlivě utáhl i film, který mě nikdy nezajímal. Nemusím zrovna filmy které pojednávají o středověku a už vůbec ne ty co se odehrávají u dvora. Depp ztvárnil postavu natolik hnusnou tak přesvědčivě, že jsem chvilku váhal dokonce i nad 4 hvězdičkou, protože opravdu tady Johnny předvádí ze svého umění snad vše co je v jeho silách a všichni víme jak výborný herec umí být. Ve filmu jsem se jinak dost těžko popasovával až s kanálovým vyjadřováním, vulgarismy toho nehrubšího zrna a dost zvrácenou morálkou většiny postav. ()

katasta 

všechny recenze uživatele

Po přečtení hodnocení na Libertin, jsem od něj nečekala nic extra, ale pořád jsem si říkala: hraje tam přece Johnny Depp, nemůže to být zase až tak hrozný...bohužel, ani výkon Johnnyho tento film nemohl ani trochu zachránit. Scénář je pitomej a některé herecké výkony taky za nic moc nestojí a to nejhezčí na filmu je možná až tak konečná píseň. Byla bych ráda alespoň za to, kdybych mohla říct, že sem byla, třeba jen trošičku, zhnusená, ale tomu filmu se nepovedlo ani toto. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (13)

  • Snímek byl v Singapuru povolený až pro diváky od 21 let a v Malajsii ho dokonce zakázali promítat. (imro)
  • Kostýmové drama vydělalo během prvního víkendu promítání (23. – 25. 11. 2005) v dvou kinech 27 804 dolarů. Po expanzi do více kin se film nakonec udržel v kinech USA až do března a celkový výdělek se vyšplhal na 4,8 milionu. (imro)
  • John Malkovich pracoval s režisérem Laurencem Dunmorem na jedné reklamě a jejich spolupráci si tak zamiloval, že ho doporučil producentům pro tento film. (HappySmile)

Související novinky

Hříšní lidé města temného

Hříšní lidé města temného

09.04.2007

Hororové kombo Grindhouse je připravené na start a Robert Rodriguez se může konečně pustit do dlouho slibovaného Sin City 2. Premiéra byla původně plánovaná už na léto 2006, ale z rychlovky, kterou… (více)

Reklama

Reklama