Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Riddick (Vin Diesel) je na útěku před žoldáky. Na jeho hlavu je vypsána vysoká odměna a on se proti své vůli ocitá uprostřed nelítostného souboje. Jedině Riddick totiž dokáže zastavit Necromongerovy bojovníky a zachránit lidstvo. Bude se mu však chtít zachraňovat kromě svého života ještě něco jiného? Riddick: Kronika temna vás díky neuvěřitelným speciálním efektům, akcím nabitým dějem a hvězdným obsazením vezme na parádní jízdu fantastickým světem, na kterou hned tak nezapomenete. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (583)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Musím říci, že Kronika temna se mi líbila o mnoho více, nežli Černočerná tma. Pokračování je více akční, s geniální vizuální stránkou. Pokud se mi v prvním díle Riddick dost zalíbil, tak tady jsem jeho postavu začala milovat. Další z řady drsných, komixových týpků, kteří mají vždy po ruce své charisma a chytlavé a vtipné hlášky. "Ta tvoje posádka je podělaná strachy, možná bys jim měl říct, co se stalo s tou předchozí.", "Víš, co se mi na těch místech nelíbí? Fitness pro smrady, co žerou wafle." ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to veľmi dobrý akčný sci-fi film s Vinom Dieselom v hlavnej úlohe. Má dosť dobrý príbeh o špičkovom zabijakovi, Riddickovi, najhľadanejšom zločincovi v známom vesmíre, ktorý prichádza pozrieť svojho dávneho priateľa, ale na mieste zisťuje, že ich planétu sa práve chystá dobiť najmocnejšia armáda, ktorá chce všetky ľudské svety pretvoriť k svojmu obrazu. A keďže sa odmietne podriadiť a navyše vládca armády zistí, že Riddick patrí do obávanej rasy, chce ho za každú cenu zastaviť a tak musí Riddick čeliť najobávanejšiemu nepriateľovi vesmíru. So spracovaním som nadmieru spokojný, dej je už od úvodu veľmi zaujímavý, pôsobí dosť rozmanito, často sa mení prostredie a typ scén a vyvrcholí to v strednej časti filmu na väzenskej planéte, ktorá je rozhodne vrcholom filmu. Sadlo mi aj celkové béčkové pojatie, ktoré sa k tejto tématike výborne hodí. Len škoda, že finále sa až tak moc nevydarilo, síce tiež nie je zlé, ale predtým sa odohrali omnoho zaujímavejšie situácie. A poteší, že ak sa práve neodohráva niečo dejovo dôležité, tak má táto skvelá hlavná postava priestor na prezentáciu svojich schopností a vlastností a práve mnohé tieto scény sú z celého filmu najlepšie. Akcie je tu plno a je aj celkom slušná. Oceňujem jej veľkú rozmanitosť, ale nanešťastie jej kvalita je už celkom rozporuplná. Mnohé situácie sú perfektné, napríklad začiatok invázie, útek pred slnečnou žiarou alebo likvidácie jedného protivníka na všetky možné spôsoby. Ale prestrelky bez krvi, kde zasiahnutí letia vzduchom všetkými smermi ma vôbec nezaujali a sklamaním je aj potenciálne najzaujímavejšia akcia filmu, zneškodnenie množstva nepriateľov pomocou nožov. Ale aj tak mám z nej rozhodne dobré pocity. Herecké obsadenie je výborné, Vin Diesel síce nepatrí medzi mojich obľúbencov, ale v tejto úlohe je perfektný, má výborné hlášky a množstvo skvelých reprezentatívnych situácií, súboj s najlepším vojakom, likvidácia hrnčekom a iné, chválim výber záporákov, či už žoldnierov, alebo aj mimozemskú rasu a bavili ma aj všetky výraznejšie vedľajšie postavy. S réžiou a technickou stránkou som dosť spokojný, zaostáva jedine niekoľko efektov, ale to k béčkovému štýlu filmu aj tak sedí. Keby bol celý film ako časť na väzenskej planéte, neváham s plným hodnotením, ale aj tak je to výborná zábava, ktorú si rád občas pozriem. 81% ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

"Svet je v prdeli." - "Raz to muselo prísť.“ Miestami super, ale väčšinou nuda a v niektorých okamihoch dokonca zúfalosť. Film tak vehementne skáče medzi 4* a 2*, až je to neuveriteľné. Kronika temna mala byť ambicióznym sequelom Čiernočiernej tmy. Veľmi, veľmi, veľmi ambicióznym. Dokonca do takej miery, že Čiernočierna tma voči nej mala byť ako Hobit voči Pánovi prsteňov. Mala byť prvým dielom novej trilógie. Diesel a Twohy sa vykašľali na hororovosť "nulky" a rozhodli sa urobiť z Riddicka space operu. Výrazne sa navýšili nielen ambície, ale i rozpočet a Dieselovi sa nejako, neviem ako, do vedľajšej úlohy podarilo nahovoriť Judy Dench (asi má slabosť pre uznávané herecké dôchodkyne, viď. Helen Mirren v Rýchlo a zbesilo 8). Bohužiaľ, rozpočet je napriek navýšeniu stále nepostačujúci. Vinou toho snímka miestami ponúka výpravu, ktorá je krásna, super a uhrančivá a hneď v nasledujúcej pasáži je to klasická televízna nízkorozpočtová inscenácia v umelohmotných kulisách, kedy som bol až prekvapený, ako zle vyzerajú. Nepoteší ani céčkarské zlo (matný Karl Urban, odkvitajúca Thandie Newton, trápny Colm Feore, smiešny Linus Roache). Na niektoré scény nezabudnete (čajový hrnček), ale chýba tomu kvalitný scenár. Najviac ma potešili scény s lovcami ľudí (vedených charizmatickým Nickom Chinlundom), tie sa aspoň na nič nehrali. Diváci radikálnu zmenu štýlu nerešpektovali (celosvetová tržba 115 miliónov pri rozpočte 105 je čistá katastrofa) a Dieselovi s Twohym trvalo skoro 10 (!) rokov, kým sa z neúspechu otrepali a kým sa im podarilo zohnať peniaze na "trojku". Tá sa atmosférou a štýlom blížila paradoxne k Čiernočiernej tme. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Kronika temna si o sobě asi myslí, že je krasobruslení. V něm je technika se stylem důležitá, bohužel k filmu patří navíc ještě příběh a ten tady byl na úrovni tančící žížaly, takže výsledná známka zavání reparátem. Pan Nafta je tu sice drsný jako šmirglpapír, ale já ho musím krapet zchladit, protože znám jen jednoho bouráka, který dokáže nosit tílko tak, až máte dojem, že lepší oblečení neexistuje... ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Místo lehkosti Černočerné tmy nastoupila těžkopádná pompézní podívaná bez špetky nadhledu. Inspirace Star Wars či Dunou by nevadila, kdyby se aspoň trochu více zapracovalo na scenáři. Některé ty repliky, co herci vypouštěli z úst, až tahaly za uši. Proti mytologii nic nemám, ale ta Twohyho je celkem nezáživná, kdyby jí vyházel (subverzum a podobný kidy) a nechal jenom hláškujícího Riddicka a jeho eskapády na Crematorii a jinde v galaxii, udělal by lépe. Škoda, přeškoda, že to Twohy neudržel v té rovině, v jaké byl Pitch Black. V jednoduchosti je totiž síla. Jsem na pochybách, jestli dojde i na třetí díl, celosvětové tržby byly velmi špatné a film se nezaplatil ani z poloviny. ()

Galerie (134)

Zajímavosti (22)

  • Film se měl původně jmenovat Riddick či Riddick: Pitch Black 2. (imro)
  • Do kin byl film (z obavy před nepovoleným kopírováním) dodáván pod názvem D Shoes. (imro)

Související novinky

Riddicka čeká pokračování

Riddicka čeká pokračování

22.11.2015

Vin Diesel sliboval třetího Riddicka mnoho let. A když jsme ho předloni nakonec dostali, byl z něj téměř stomiliónový hit, u kterého se okamžitě začalo spekulovat o pokračování. Jaká je situace nyní?… (více)

Riddick opět krvavý

Riddick opět krvavý

06.09.2011

Dnes už vlastně kultovní vesmírný hrdlořez se vrací do kategorie „mládeži nepřístupno“. Potvrdil to Vin Diesel na svém facebookovém profilu. Je to potěšující hlavně s ohledem na fakt, že film nazvaný… (více)

Třetí Riddick je konečně na cestě

Třetí Riddick je konečně na cestě

18.02.2010

Už to dobře známe. Řeči o návratu k postavě, která oba proslavila, tasí Diesel a Twohy pokaždé, když chtějí upozornit na nějaký svůj nový film. Protože ale v blízké době žádný jejich snímek premiéru… (více)

Riddick žije... možná

Riddick žije... možná

11.03.2009

Taky vás to už unavuje? Pokaždé, když chtějí David Twohy anebo Vin Diesel na sebe upozornit, začnou roztrubovat obehrané „máme tu postavu rádi a přestože Černočerná tma a Kronika temna na sebe jen… (více)

Reklama

Reklama