Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vysokorozpočtový epický spektákl inspirovaný reálnou postavou filipínského generála mapuje vojevůdcovy promyšlené bojové taktiky během filipínsko-americké války na konci 19. století. Příběh je rámován rozhovory generála s fiktivní postavou novináře, které usnadňují orientaci v prezentovaných událostech. (Letní filmová škola)

Recenze (6)

Vavča 

všechny recenze uživatele

Solidně spíchnutý spektál o době americko-filipínské války na konci 19. století, generál Luna se marně pokouší nedisciplinované vojáky, zrádné krajany přimět k jednotnému postupu proti USA, dal svým soupeřům pořádně zabrat a jelikož ho nedokázali porazit, postarali se o jeho zradu. Bezpochyby nadnesený záměr tvůrců, Luna by způsobil USA citelné ztráty, ale dříve nebo později by se musel po vzoru mexických revolucionářů uchýlit k partyzánské válce. Zajímavé představení historie jednoho státu, jak se z tribálních etnik stal stát. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Filipínský historický snímek "Heneral Luna" má rozhodně svoje chyby a chvílemi vypadá hodně amatérsky, ale zároveň jsou zde momenty, které ukazují sílu filmové výpovědi a toho, jak je možné akcentovat dějiny i politiku, stejně jako lidské postoje jako loajalitu nebo zradu. Herecky překvapivě velmi povedené, nejvíce pak překvapí gore scény. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Sedí dvě dámy v restauraci a ta jedna povídá: "To jídlo je tady hrozné." A druhá si přisadí: "A ještě dávají tak malé porce!" Vtip z Annie Hallové se mi vybavil při sledování této filipínské hagiografie. Akční scény jsou nepříliš dobře zrežírovány, a ještě je jich tam málo. Tedy na to, že hlavní postavou je generál. Ale koukám, že některým stačí pár gore efektů a už střílí nadprůměrné hodnocení. Za mě ztráta času. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

General Luna je na filipinske pomery celkem zdatne natoceny historicky opus, apelujici predevsim na narodni hrdost, ktera (pravdepodobne) u dnesni generace mladych filipincu chybi. Jiste, film jako takovy se neobejde bez chyb a stejne tak nemohou chybet prvky tolik typicke filipinske filmografii - slow motion, hra na kytaru (nebo jiny hudebni instrument) nebo prehnany vyvrcholeni v podobe atentatu generala. Presto vsechno me film samotny docela zaujal, coz se o drtive vetsine dnesnich filmu z tehle zeme rict neda. Podrobnosti konfliktu neznam, filipinsko-americka valka byl ocividne konflikt vyvolany jednim krve-moci chtivym americkym papalasem, ale co jsem tak zevrubne cetl, tak prilis daleko od pravdy tenhle film nebude. Jinak pro Vavcu - ano, k partyzanske valce pozdeji doslo a bylo to neco, co general prosazoval uz od pocatku (a co mu umozneno nebylo). Jestli by Antonio Luna zvratil vysledek valky nevim, ale jeji prubeh by asi vypadal jinak... ()

humanbeing 

všechny recenze uživatele

SPOILER Rozstřílení jedné postavy na konci mi přišlo poněkud delší. Jinak pěkné gore během bitev včetně odstřelení vrchní půlky hlavy krásně na kameru. ()

Reklama

Reklama