Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stárnoucí Indiana Jones učí na univerzitě a žije poklidný život. Jsou však padesátá léta a Amerika zažívá hysterii ohledně sovětských a komunistických agentů. Jednoho dne ho unese právě skupina ruských agentů vedená podivnou vědkyní Irinou Spalko, již doprovází několik ruských vojáků, kteří hledají na americké základně podivnou bednu. Indiana se ze zajetí dokáže osvobodit. Celá záležitost mu přinese jen nepříjemnosti, když je vyšetřován americkou tajnou službou. V důsledku tohoto vyšetřování je Indiana vyhozen z univerzity. V té době ho však vyhledá mladík Mutt Williams, který ho požádá o pomoc pro svého otčíma, profesora Oxleyho, a svou matku Marion, kteří odjeli do Jižní Ameriky hledat tajemnou křišťálovou lebku. Indiana je informací o lebce ohromen a ihned s Muttem odjíždí do Peru, kde se Oxley a Muttova matka ztratili. Indianovi nedělá problém hrobku španělského conquistadora a v něm křišťálovou lebku najít. Zanedlouho nalezne i profesora Oxleyho. Jak se ale ukáže, Oxley se pomátl na rozumu a Indiana ani Mutt z něj nejsou schopni dostat nějaké souvislé informace. Ke všemu jsou v té době zajati Rusy, které opět vede Irina Spalko. Rusové mají v zajetí i Muttovu matku, Marion. Ukáže se, že Mutt je ve skutečnosti synem Indiany. Rusové po Indianovi a jeho doprovodu chtějí, aby je dovedli do tajemného zlatého indiánského města, které je legendou s lebkou spojené. Rusy doprovází zrádce Mac, který se nechal ke spolupráci s Rusy uplatit. Po krátké době se podaří Indymu a jeho doprovodu včetně Maca, který Indymu namluví, že pracuje pro CIA a Rusy tak monitoruje, utéci... (TV Prima)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (1 724)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se podíval na čtvrtý díl legendární série o doslova nesmrtelné archeologovi... a ne že bych na to nějak spěchal, jsem jenom tady na čsfd až 4802 divák...ale přijde mi to fér, Indy mě také nechal 19 let čekat.:-) Henry ,,Indiana" Jones nám zestárl, Spielberg ale svoje řemeslo nezapomněl... Jeho film si zachoval tu rodokapsovskou atmosféru i patinu (velkou roli na tom hraje skutečně prvotřídní triková stránka Lucasova studia...), ten retro styl je působivý a stal se de facto značkou Spielbergova a Lucasova tvůrčího rukopisu... Jestli ve mně v průběhu percepce něco převládalo, pak to byl pocit, že sleduji skutečnou řemeslnou špičku, a to nejen režijní, ale i scenáristickou, trikovou, hudební, ruchovou, hereckou...Spielbergova ochranná známka = to je naprosto profesionální výkon. Nic dalšího už se ale nedostavilo...žádný pocit unesení, extaktického nadšení, dojem, který zažíváte při setkání s výjimečnem...a to je vlastně hlavní důvod mého mírného rozladění, očekávání bylo (i přes můj blazeovaný nezájem) veliké... 19 let neuběhlo však jenom v reálu, ale i v imaginárním časoprostoru filmovém - archeolog Jones v nejlepších letech se z 30. let posunul do let padesátých a stal se z něho Jones senior - ,,stařík", který pomyslně předává své žezlo, bič a klobouk...hádejte, komu asi '-) Sága nesmí zemřít a 5. díl už zřejmě rejdí v hlavách producentů... Stylizace do retra 50. let sebou nese i proměnu tématiky - Spielberg se tak obloukem vrací ke svým začátkům a přes exotickou i křesťanskou mytologii se dostává znovu až k Blízkým setkáním třetího druhu...inu, 50. léta byla spojena především s UFO, návštěvami z cizích galaxií a ohlasy údajného incidentu v americkém Roswellu... Čtvrtý Indiana Jones mne rozhodně nezklamal, i když místy jsem se ošíval a říkal si, že by přece jenom měli někdy alespoň někoho z Indyho teamu trefit...ale ne Indyho, na koho bych se díval v pátém díle... :-) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Indiana Jones je po dlouhých letech zase zpátky. Očekávání bylo obrovské a bylo prakticky nemožné zavděčit se všem, nicméně čtyřka proslulé série drží styl a není zklamáním. Všechny ingredience, které proslavily tuto filmovou postavu, tedy nadsázka, vysoké tempo, gagy a ležérní styl, jsou přítomné. Nechybí typický hudební motiv ani Indianův nezbytný klobouk. Přesně ve stylu americké filmové produkce, hrdinova fyzička nedoznala vážné újmy, takže Indiana rozdává přes vysoký věk přesně mířené údery na všechny strany a s nezbytným bičem hravě přeskakuje překážky. Letitý odstup se projevuje na jeho filmové partnerce, kterou s přehledem zahrála Karen Allen. Tahle změna, kdy se další partnerkou Indiany nestane obvyklá sexy kočička, ale zralá žena, je sympatická. Neznám sice výši jejího honoráře, nicméně je to určitě slušná pojistka na penzi. Hollywood je k herečkám vyššího věku hodně nevděčný. Efektní prostředí latinsko-americké džungle poskytlo dostatek možností k akci a film se v některých scénách vrací k počátkům série, např. divoká honička podél skalní stěny hlubokého kaňonu připomene podobný souboj v prvním díle. Film ztrácí trochu dech v posledních deseti minutách, kde jakoby čerpal z jiného žánru a pokoušel se napodobovat Akta X, ale to svému oblíbenému Indianovi odpouštím. Celkový dojem: 90 %. V rámci žánru dobrodružného filmu stále vysoký nadprůměr. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu si Indy s padesátými léty rozumí naprosto skvěle. Nicméně o dost hůř si rozumí s 21. stoletím, vizuálně mi to přišlo sterilní, vyžehlené a občas podbízivé. Harrison Ford má pořád hromské koule, což se bohužel nedá říci o Cate Blanchett (a žel nejen z důvodů pochopitelných). Shia LeBoeuf svůj legolasí part také odtáhl se ctí, nicméně tohle pomrkávání na mladší publikum, kterému už dědek s bičem nestačí, to mi vadí. Podobně jako lucasovská infantilita... Co se mi líbilo? Atmosféra, místy páchla záhrobně stuchle jako zastara. Spielbergův konzervativismus, který nenudí a nepůsobí anachronicky. Přesto svoje dojmy z Indyho vystihuji slovem rozpačité. Mám pocit, že tam, kde původní trilogie vystačila s málem, musí čtyřka až příliš sahat k megalománii a nadsazenosti... Je to prostě dobře opracovaný produkt a z mého pohledu jednozačně hit, ne však kult. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tak musi se uznat, ze ty leta od posledniho dilu nejsou nijak vyrazne znat, ale kvalit predchozich dilu to dosahuje jen misty. Nicmene i tak to mezi dnesnima Lovcema pokladu a podobne nema v tomhle zanru konkurenci. Jinak celej film je zajimavej, docela sviznej a spousta akce, ale precejen kolikrat ta akce nedokaze plne strhnout, za coz asi muze hudba, ktera krome hlavni pisnicky neni nic moc. No a pribeh filmu je hodne slusnej, az na to, ze ho clovek musi brat s velkym nadhledem a prehlizet obcas do oci bijici nelogicnosti a misty uz fakt prehnany sceny a hlavne se musi nejak prekousnout celkem blby zakonceni v dzungli. Co se tyce hercu, Harrison samozrejme vypada stare a misty zacina pripominat spis Conneryho, ale porad je to ten starej dobrej Indy, kterej pro akci nebo hlasku nejde daleko. A kdyz uz je akce skutecne vo hubu, tak pomuze Shia, kterej sice ze zacatku trochu otravne machruje, ale nakonec je fakt dobrej. No a co se tyce Cate, hraje slusne, ale prizvuk je samozrejme trapackej. Jinak jeste se zminim o spickovejch tricich a hodne dobry kamere. Jasnejch 5*, ale uplne bez vyhrad to neni. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Indy se po letech vrátil v plné parádě, byť to jak ve svém věku skotačí hned v první akční scéně je značně neuvěřitelné. Tradičně spielbergovsky vymazlená skrumáž filmových stylů a odkazů od 50. let přes osmdesátky až po ohavně počítačovou současnost a vlastních (mimozemšťané) a dějinných motivů (hon na čarodějnice, atomové pokusy, létající talíře...), které - což je pro mě osobně nejpotěšitelnější - ani tentokrát nechybí luxusně nápaditá kamera a zábavně nadsazená a lehkonohá akce, ať už únik z epicentra atomového výbuchu nebo závěrečná honička džípů v džungli. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (122)

  • Při honičce aut v pralese vidíme 3 auta (jeden GAZ-39 a dva obojživelné vozy). V jednom okamžiku Marion (Karen Allen) prudce zabrzdí a Spalko (Cate Blanchett) přepadne na obojživelném autě před přední sklo, zachytí se kulometu a začne střílet, přičemž zničí levou část okna (před řidičem). Pravá polovina zůstává nepoškozená, přestože Spalko kropí kulometem zuřivě zleva doprava a zpět. Pak Marion přidá plyn a narazí zezadu do GAZu, do nějž Spalko přeletí. V následujícím záběru však není po obojživelníku s Marion ani památky, přestože měl být za GAZem. Zmizel a místo něj je tam najednou obojživelník řízený Jonesem (Harrison Ford). Marionino auto zmizí bez jakékoliv logiky na hodně dlouhou dobu, přestože je prales zarostlý a je v něm jedná „cesta“. Nakonec se, opět bez vysvětlení, jako deus ex machina, objeví nad propastí u řeky s napůl rozstříleným oknem. Po skoku na strom a sklouznutí do vody je pak okno rozstřílené celé, jak to mělo být hned od střelby. (pjotri)
  • Cate Blanchett (Irina Spalko) počas nakrúcania zistila, že čaká svoje tretie dieťa, syna Ignatiusa. Aj napriek tehotenstvu nepotrebovala namiesto seba kaskadérku a všetky nebezpečné kúsky zvládla sama. (Ninfa)

Související novinky

O pátého Indiana Jonese není dostatečný zájem

O pátého Indiana Jonese není dostatečný zájem

12.06.2023

Asi za dva týdny do kin dorazí Indiana Jones a nástroj osudu, pátý a prý poslední díl kultovní dobrodružné filmové série. Už teď se ale na veřejnost dostávají první odhady, jak by se očekávanému… (více)

První reakce na Indiana Jonese jsou smíšené

První reakce na Indiana Jonese jsou smíšené

19.05.2023

Snímek Indiana Jones a nástroj osudu si užil svoji slavnostní premiéru na festivalu v Cannes, kde se Harrison Ford záhy dočkal pětiminutového potlesku ve stoje. Hned poté se na Twitteru začaly… (více)

Pátý Indiana Jones byl dotočen

Pátý Indiana Jones byl dotočen

28.02.2022

Hotovo, dotočeno. Pátý Indy má za sebou oficiálně poslední klapku a to znamená, že nyní přichází řada na náročný proces postprodukce, stříhání, a závěrečně dolaďování předtím, než snímek přistane v… (více)

Reklama

Reklama