Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stárnoucí Indiana Jones učí na univerzitě a žije poklidný život. Jsou však padesátá léta a Amerika zažívá hysterii ohledně sovětských a komunistických agentů. Jednoho dne ho unese právě skupina ruských agentů vedená podivnou vědkyní Irinou Spalko, již doprovází několik ruských vojáků, kteří hledají na americké základně podivnou bednu. Indiana se ze zajetí dokáže osvobodit. Celá záležitost mu přinese jen nepříjemnosti, když je vyšetřován americkou tajnou službou. V důsledku tohoto vyšetřování je Indiana vyhozen z univerzity. V té době ho však vyhledá mladík Mutt Williams, který ho požádá o pomoc pro svého otčíma, profesora Oxleyho, a svou matku Marion, kteří odjeli do Jižní Ameriky hledat tajemnou křišťálovou lebku. Indiana je informací o lebce ohromen a ihned s Muttem odjíždí do Peru, kde se Oxley a Muttova matka ztratili. Indianovi nedělá problém hrobku španělského conquistadora a v něm křišťálovou lebku najít. Zanedlouho nalezne i profesora Oxleyho. Jak se ale ukáže, Oxley se pomátl na rozumu a Indiana ani Mutt z něj nejsou schopni dostat nějaké souvislé informace. Ke všemu jsou v té době zajati Rusy, které opět vede Irina Spalko. Rusové mají v zajetí i Muttovu matku, Marion. Ukáže se, že Mutt je ve skutečnosti synem Indiany. Rusové po Indianovi a jeho doprovodu chtějí, aby je dovedli do tajemného zlatého indiánského města, které je legendou s lebkou spojené. Rusy doprovází zrádce Mac, který se nechal ke spolupráci s Rusy uplatit. Po krátké době se podaří Indymu a jeho doprovodu včetně Maca, který Indymu namluví, že pracuje pro CIA a Rusy tak monitoruje, utéci... (TV Prima)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (1 724)

Cival 

všechny recenze uživatele

Solidní dobrodružná podívaná, čechraná podobně jako Iron Man hlavně povrchními průpovídkami. Nevadí mi jízda na sci-fi z 50. let, ani divoké finále - zvolené stylizaci ale ty digitální orgie z druhé poloviny moc nesvědčí. V jistém směru promakaný film, bohužel přišel o svého největšího tahouna. Dědka Jonese by zválcoval kde kdo. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Těch pocitů po odchodu z kina byla obrovská hromada, ale všechny se dají shrnout do jednoho vzkazu: „Dal sis na čas, ale stálo to za to, Indy.“ Pan učitel totiž vypadá, že posledních devatenáct let nedělal nic jiného než hledal další a další poklady a i když mu to přidělalo na tvář nejednu vrásku, pořád se do všeho vrhá po hlavě. Naštěstí ale i s čím dál větší dávkou rozumu, protože hlavní hrdina na stará kolena přece jen zmoudřel (nezaměňovat za vyměkl). A tohle nostalgické i šibalsky pomrkávající dobrodružství v sobě skrývá tolik úžasných přísad. Éterickou Cate Blanchett, honičku nad srázem, "mravence jak svině", dechberoucí vyvrcholení a v neposlední řadě rebelujícího Shiu LaBeoufa, snad ještě lepšího, než jsem se odvážil doufat. Podstavec s Poslední křížovou výpravou jakožto vrcholem série sice bez problémů obstál, ale takhle dobrodružná jízda se dá najít asi vážně jen u Herr Jonese. ()

Reklama

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Návrat Indiho se povedl a já můžu říct, že jsem po shlédnutí snímku převážně spokojen, ale nebudu ho vynášet do nebes. Steven Spielberg je kalibr a já od začátku věděl, že by tento projekt „neodflákl“ a že si ho v klidu pohlídá. H.Ford i v těch jeho letech vypadá jako „vykrádač hrobů“ dobře, stejně jako jeho následovník S. LaBeouf, kolem kterého je teďka velký, ale zasloužený poprask. Filmy jako Transformers, Disturbia nebo Constantine mu vytvořily ve filmovém světe uznávané jméno, jen ať mu ještě teďka dobře dopadne Eagle Eye. Film si i přes dnešní moderní technologie snaží držet dobový „look“ starých dílů. Akce je dost a taky dobře vypadá, např. s Lovci Pokladů se tohle nedá vůbec srovnávat. Nevím jak jiným lidem, ale mě vůbec dobové nepřesnosti nerušily. Pár scén mi nesedlo, třeba Shia ala Tarzan s opicemi, nebo let z útesu….celkově lepších 8/10* ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Expedicia skrz skanzen stylov - zakonzervovanych vo vzajomne sa prelinajucich casovych bublinach, ktore definuju nielen vznik a samotny vyvoj skanzenu, ale i urcite etapy / dekady kinematografie s prislusnymi charakterovymi crtami odrazajucimi dobove trendy. Pribeh, prostrednictvom ktoreho nam preslaveny sprievodca S. Spielberg priblizuje skanzen mi vobec nevadil. Naopak, vo vzajomnej kauzalite s dovodom existencie skanzenu je logicky vhodne a presne zvolenym variantom. Ovsem v urcitych bodoch expedicie neprebieha n-nasobne prelinanie spominanych casovych bublin uplne hladko. V tychto bodoch dobrodruzna jazda ako keby drhla a dopredu sa presuvame ani nie tak plynulou zotrvacnostou ako skor upozornujucimi napismi "Pozor, prechod do inej sekcie". ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Trojka Spielberg-Lucas-Ford mi připomíná bandu důchodců, které když chcete v tramvaji pustit sednout, vtipně vás odbudou. Potkáte je sice málokdy, ale nezapomenete na ně dlouho. Anebo taky… Původní plán důstojné tečky za sérií, měnící se v komediálně-akční pecku, již by mohli o generace mladší suchaři závidět, mě rozjuchal jako malé děcko, jelikož jsou to vrchovatě našlápnuté dvě hodiny stylových hlášek, parádní atmosféry a vymazleného feellingu, který dokonale odráží dvě věci: uvědomělost stárnoucích gentlemanů a famóznost Shii LaBeoufa, ten kluk je neskutečný borec. [PS: Druhý den po premiéře jsem v kině potkal Douglase, prý byl počtvrté a další den jde zase… Taky možnost jak docenit film.] ()

Galerie (79)

Zajímavosti (122)

  • Když Indiana Jones (Harrison Ford) s Rafanem (Shia LaBeouf) vjedou na motorce do knihovny, Indy ironicky odpovídá na dotaz jednoho studenta, že jestli chce být pořádným archeologem, nesmí být pořád zavřený v knihovně. Odporuje tak vlastní větě, kterou pronese ke svým studentům ve filmu Indiana Jones a Poslední křížová výprava (1989): "Devadesát procent archeologické práce je odvedeno v archivech a knihovnách, nikoli v terénu." (FTP)
  • Kvůli hurikánu, který se přehnal přes Havaj, muselo být natáčení scény souboje ve vodopádu přesunuto do Brazílie a Argentiny a bylo uskutečněno druhým štábem. (Riker)
  • Ve filmu se objevuje fiktivní sovětský stroj, který mocně razí cestu pro kolonu vojenské techniky KGB v jihoamerických džunglích. Je to svérázná odpověď - až parodie - Spielberga na parní stroj na kácení stromů s názvem Lazebník sibiřský, který ve stejnojmenném ruském filmu z roku 1998 zkonstruoval americký vynálezce, načež se svůj výtvor snažil prodat v carském Rusku. (Aelita)

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

O pátého Indiana Jonese není dostatečný zájem

O pátého Indiana Jonese není dostatečný zájem

12.06.2023

Asi za dva týdny do kin dorazí Indiana Jones a nástroj osudu, pátý a prý poslední díl kultovní dobrodružné filmové série. Už teď se ale na veřejnost dostávají první odhady, jak by se očekávanému… (více)

První reakce na Indiana Jonese jsou smíšené

První reakce na Indiana Jonese jsou smíšené

19.05.2023

Snímek Indiana Jones a nástroj osudu si užil svoji slavnostní premiéru na festivalu v Cannes, kde se Harrison Ford záhy dočkal pětiminutového potlesku ve stoje. Hned poté se na Twitteru začaly… (více)

Pátý Indiana Jones byl dotočen

Pátý Indiana Jones byl dotočen

28.02.2022

Hotovo, dotočeno. Pátý Indy má za sebou oficiálně poslední klapku a to znamená, že nyní přichází řada na náročný proces postprodukce, stříhání, a závěrečně dolaďování předtím, než snímek přistane v… (více)

Reklama

Reklama