Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stárnoucí Indiana Jones učí na univerzitě a žije poklidný život. Jsou však padesátá léta a Amerika zažívá hysterii ohledně sovětských a komunistických agentů. Jednoho dne ho unese právě skupina ruských agentů vedená podivnou vědkyní Irinou Spalko, již doprovází několik ruských vojáků, kteří hledají na americké základně podivnou bednu. Indiana se ze zajetí dokáže osvobodit. Celá záležitost mu přinese jen nepříjemnosti, když je vyšetřován americkou tajnou službou. V důsledku tohoto vyšetřování je Indiana vyhozen z univerzity. V té době ho však vyhledá mladík Mutt Williams, který ho požádá o pomoc pro svého otčíma, profesora Oxleyho, a svou matku Marion, kteří odjeli do Jižní Ameriky hledat tajemnou křišťálovou lebku. Indiana je informací o lebce ohromen a ihned s Muttem odjíždí do Peru, kde se Oxley a Muttova matka ztratili. Indianovi nedělá problém hrobku španělského conquistadora a v něm křišťálovou lebku najít. Zanedlouho nalezne i profesora Oxleyho. Jak se ale ukáže, Oxley se pomátl na rozumu a Indiana ani Mutt z něj nejsou schopni dostat nějaké souvislé informace. Ke všemu jsou v té době zajati Rusy, které opět vede Irina Spalko. Rusové mají v zajetí i Muttovu matku, Marion. Ukáže se, že Mutt je ve skutečnosti synem Indiany. Rusové po Indianovi a jeho doprovodu chtějí, aby je dovedli do tajemného zlatého indiánského města, které je legendou s lebkou spojené. Rusy doprovází zrádce Mac, který se nechal ke spolupráci s Rusy uplatit. Po krátké době se podaří Indymu a jeho doprovodu včetně Maca, který Indymu namluví, že pracuje pro CIA a Rusy tak monitoruje, utéci... (TV Prima)

(více)

Videa (15)

Trailer 4

Recenze (1 724)

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Návrat Indiho se povedl a já můžu říct, že jsem po shlédnutí snímku převážně spokojen, ale nebudu ho vynášet do nebes. Steven Spielberg je kalibr a já od začátku věděl, že by tento projekt „neodflákl“ a že si ho v klidu pohlídá. H.Ford i v těch jeho letech vypadá jako „vykrádač hrobů“ dobře, stejně jako jeho následovník S. LaBeouf, kolem kterého je teďka velký, ale zasloužený poprask. Filmy jako Transformers, Disturbia nebo Constantine mu vytvořily ve filmovém světe uznávané jméno, jen ať mu ještě teďka dobře dopadne Eagle Eye. Film si i přes dnešní moderní technologie snaží držet dobový „look“ starých dílů. Akce je dost a taky dobře vypadá, např. s Lovci Pokladů se tohle nedá vůbec srovnávat. Nevím jak jiným lidem, ale mě vůbec dobové nepřesnosti nerušily. Pár scén mi nesedlo, třeba Shia ala Tarzan s opicemi, nebo let z útesu….celkově lepších 8/10* ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Najočakávanejší projekt posledných pár rokov konečne dorazil do kín a otázka ktorá všetkých trápi je to či to najslávnejšiemu filmovému archeológovi plieska bičom rovnako ako doteraz. Nuž plieska, len trochu inak. Je sympatické, že L&S (a to nemyslím Lasicu a Satinského) sa vyžívajú v oldschool štýle (ktorý ale nie je tak celkom úplne oldschool) a digi sa im podarí celkom dobre maskovať a držať na uzde, avšak nie vždy to funguje celkom dokonale. Príbeh by sa totiž dal prepísať na pár stránok textu, a scenár ako len môže túto jednoduchosť maskuje, avšak so striedavými úspechmi. Celá expozícia je vlastne len prehliadkou éry US 50´s so všetkým čo k nej patrí od rock´n´rollu, cez oldtimery a harleye až po mccarthizmus. Táto úžasná omaľovánka doby je len predkrmom pred temer neprerušeným vodopádom poctivej „indianovskej“ akcie. Celý problém štvorky vlastne spočíva v tom, že variuje to čo sme už mohli vidieť v predchádzajúcich dieloch a tak nemá čím prekvapiť, na druhej strane sa v tom svete cítime tak dobre ako na návšteve u starých známych po devätnástich rokoch. Avšak napriek tomu, že celá táto návšteva prebieha v divokom tempe, stíhame si všimnúť, že scény sú radené rýchlo práve preto, že ani jedna z nich nie je sama o sebe tak geniálne vypointovaná ako väčšina pamätných scén predchádzajúcich indianoviek (spomeňte si hoci na Hitlera a zápisník, či hostinu u maharadžu) a pokiaľ by tu existovala takáto možnosť, režisér nenechá scénu vyznieť a hlavne doznieť. Takto sa rútime na horskej dráhe a hoci je to super pocit, stále niečo chýba. Chýba to niečo čo predchádzajúce diely mali. L&S síce natočili ďalšiu „klukovinu“ ktorá vyzerá ako Indy, ale od klasického Indyho sa vzďaľuje tak hravosťou (čo sa dá ospravedlniť vzhľadom na pokročilý vek hrdinu) ako i témou (rodinu néééé a tiež neviem či je šťastný motív a la the truth is out there). Napriek všetkým týmto výhradám ale treba pripomenúť, že štvrtého Indyho asi oveľa lepšie natočiť nešlo a v rámci filmových sérií budú príbehy archeológa dobrodruha vždy na popredných miestach. A tak ako zarytý fanúšik série dávam s odretými ušami 9/10 P.S. Cute animals si tiež mohli odpustiť. P.P.S. Stalinov miláčik rulújet . Dosvidanja Dr. Jones ! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Indy se nám vrátil. Sice je starší a s vráskama, ale stále svůj a v plné síle, tak jak si ho pamatuji z mládí. Těšil jsem se na něj, vydal jsem se do kina a rozhodně jsem se hodně dobře pobavil. Příběh napsal opět George Lucas. Taky by nenechal svého miláčka svěřit do rukou někoho jiného. Bůhví jak by to dopadlo. Pravda je, že je to trošičku ujeté, ale stejně se bavím, jak nad hláškama co Indy vydává, tak nad akčními scénami, kterých je plno a hlavně jsou neskutečně zábavné. Možná mu plno lidí vytkne jeho nesmrtelnost nad vším, do čeho spadne, ale takový Indy prostě je a taky ho za to všecko tak miluju. Jsem rád, že z toho všeho vyvázne, už jen proto, že mi vždycky když ho vidím nabídne neskutečnou porci zábavy, kterou jen tak nějaký film do mé mysli vpravit nedokáže. Fakt ale je, že tady je to v pár scénách opravdu přehnané až moc. Těšil jsem se hodně, George Lucas pár dnů před světovou premiérou napsal, ať od toho diváci zas tolik nečekají, že je to jeho splněný sen, ale zas takový zázrak to není, ale já se bavil natolik, že bych jeho tvrzení okamžitě sundal tím, jak si vůbec dovoluje hanit něco tak skvělého. Ano, pointa je opravdu trošičku přicvaklá za hřebík, ale dalo se to čekat, když to má s co dočiněním jako je právě tak tajemná křišťálová lebka. Není to sice za plno, ale určitě je to za dost, za tak dost, že si netroufnu netvrdit, že jsem se u filmu v kině nebavil tak dlouho jako právě u tohoto. Indy se vrátil a jsem rád, že jsem toho byl svědkem. Indy se vrátil a Harrison Ford s ním. Nedokážu uvěřit, že mu je tolik na to jak vypadá. Rozhodně bych to na něj netipoval, ještě k tomu, čeho všeho se ve filmu navyváděl. Indiana Jones a království křišťálové lebky je zábavné, vtipné, dobrodružné, ale hlavně staré dobré originální vyprávění příběhu tak mystického jako originálního, který se nikdy nikde určitě neztratí. Určitě ne. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Skvělá podívaná se vším všudy. Už ta úvodní scéna s rozdováděnou mládeží, která za zvuků Elvise divoce jede oldschool károu před tou nádhernou přírodní scenérií vám slibuje, že ten film bude prostě pecka. Potom to stepfordsky hororový městečko na testování výbuchů, či vynalézavá honička na motorce s Rusákama. No a nejvíc mě dostalo "profouknutí" foukačky tomu indiánovi. Indy je prostě furt ten samej mazák a Shia je taky hustej - prostě jim to klapalo. Líbili se mi i Rusáci jako záporáci. Spielberg hravě využívá všech jejich stereotypů (kromě vodky), takže se dočkáme momentu, kdy v hluboké džungli banda vojáků tancuje okolo ohně kozáčka. Konec se mi líbil hodně a prostě je to bomba. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (122)

  • První klapka padla na ranči Ghost, severně od Santa Fe ve státě Nové Mexiko. Pak se natáčení přesunulo na vylidněnou poušť a do Demingu, kde hangáry letecké základny z druhé světové války sloužily jako lokace pro úvodní scény. Z Nového Mexika se pak produkce přesunula na Marshallovu univerzitu (West Virginia). Nejdůležitější a nejnáročnější scény se odehrávaly v neproniknutelné džungli peruánských deštných pralesů: Indyho (Harrison Ford) dobrodružství začíná v malém městě Iquitos, přezdívaném "brána do Amazonie", což je místo na rozhraní civilizovaného světa a drsné džungle. Natočit staletou nedotknutou džungli se ukázalo jako velký problém - filmaři hledali v Mexiku, Guatemale, Jížní Americe i Portoriku a nakonec ji našli na severojižní Havaji. Většina scén ovšem vznikla v kalifornských filmových studiích. (Rodriguez)
  • Studio Paramount utratilo za propagaci přes 150 mil. USD. (Riker)

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

O pátého Indiana Jonese není dostatečný zájem

O pátého Indiana Jonese není dostatečný zájem

12.06.2023

Asi za dva týdny do kin dorazí Indiana Jones a nástroj osudu, pátý a prý poslední díl kultovní dobrodružné filmové série. Už teď se ale na veřejnost dostávají první odhady, jak by se očekávanému… (více)

První reakce na Indiana Jonese jsou smíšené

První reakce na Indiana Jonese jsou smíšené

19.05.2023

Snímek Indiana Jones a nástroj osudu si užil svoji slavnostní premiéru na festivalu v Cannes, kde se Harrison Ford záhy dočkal pětiminutového potlesku ve stoje. Hned poté se na Twitteru začaly… (více)

Pátý Indiana Jones byl dotočen

Pátý Indiana Jones byl dotočen

28.02.2022

Hotovo, dotočeno. Pátý Indy má za sebou oficiálně poslední klapku a to znamená, že nyní přichází řada na náročný proces postprodukce, stříhání, a závěrečně dolaďování předtím, než snímek přistane v… (více)

Reklama

Reklama