Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Anděl smrti z Auschwitzu, i tak je nazýván neblaze proslulý nacistický lékař Dr. Josef Mengele, který má na svědomí více než 300 000 mrtvých v koncentračních táborech. Ve fiktivním příběhu režiséra Rolanda Susa Richtera je vyhrocen problém jeho morální odpovědnosti za veškeré spáchané zločiny. Mengele se zde jako starý a nemocný muž vrací z Argentiny do Německa a touží před soudem obhájit svoje činy a svůj vědecký přínos lidstvu. Jeho obhájcem se stává, více méně z donucení, mladý právník a novinář Peter Rohm, který sám sbírá léta informace o jeho zločinech. Převzetím případu Rohm vstupuje na tenký led, je ohrožen nejen okolím, ale svým vlastním svědomím, bojujícím s profesionalitou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Chvilinku, prvních asi osm minut se nic neděje. A pak vypukne něco nevídaného, film, který strhává masku právního státu, který řeší obrovské otázky na malinkém prostoru, snímek, který se ptá na vinu a snad jediný, kdo jej z tohoto pohledu nezajímá, je právě Mengele. Ne jedinec, ale celek je tím důležitým stavebním kamenem pro to, čemu říkáme etické jednání. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Dovedu si představit, že přesně takhle by se Mengele bránil. Stejně jako se bránila spousta nacistických zločinců, kteří nechápali, za co jsou souzeni. Za nejsilnější momenty považuji čtení obžaloby a výpovědi svědků, u kterých bych sice uvítal emotivnější projev herců, ale na druhou stranu byly natolik otřesné, aby tento neduh zahladily. Naopak se mi příliš nezdála osobní linka Mengeleho obhájce, která ne že by byla špatně napsaná, ale zpracování bohužel pokulhávalo. Přesto se jedná o silný filmový zážitek, za který zaslouží Němci obdiv, protože už se poněkolikáté dokázali podívat vlastní minulosti do očí a už poněkolikáté obstáli. 70% ()

Reklama

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že se bude hájit výzkumem a medicínskými objevy a byl na ně zvědavý. To že by se Mengele hájil humanitou a tím, že ulehčoval utrpení mi přišlo trochu přitažené za hřebínek. Závěrečná obhájčí řeč je však naprostá kokotina*. Obhájce nemůže takhle podrazit klienta, zvlášť ne po předchozí dokonalé obhajobě. To by žádný obhájce neobhájil, ale přišel o práci, diplom, manželku, tchýni, žigula, čivavu a kdoví co ještě.* Kokotinou se pochopitelně rozumí slepičí mluva... ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Má každý právo na přiměřenou obhajobu? I nacistický lékař Dr. Josef Mengele? Zločinec se dobrovolně vrací do vlasti, aby před soudem vysvětlil „Oprávněnost zničit život nehodný žití“ a své zvrhlé pokusy. „Budete-li každou odpověď považovat za lež, nic se nedozvíte“. Přestože soudní proces je fikce, je to děsivě přesvědčivé. Morální odpovědnost, lékařská etika a vraždění ku prospěchu vědy. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Ačkoli soudní proces s Mengelem byl jen fiktivní, byla to hodně mrazivá podívaná. Škrábání kostní dřeně při vědomí, vstřikování barviva do očí, sešívání lidí zády k tobě, házení novorozeňat zaživa do pece........ to vše si "doktor" stoicky obhájil, žádná lítost: "......dneska se věda zdržuje zkoušením na krysách, zbytečná ztráta času. Z toho, co jsme vytvořili tehdy, čerpá dnes moderní medicína........". Hrozné, že? Ale je dobře, že se to připomíná. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (1)

  • Počas natáčania bolo v novinách napísané, že film obhajuje Mengeleho postupy a robí z neho obetného baránka vtedajšieho systému. Výsledok však spomínané klebety nepotvrdil. (andykovac)

Reklama

Reklama