Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Miles (Paul Giamatti) a Jack (Thomas Haden Church) jsou dávní a poněkud nesourodí přátelé, kteří se vydávají na týdenní rozlučku se svobodou po vinařské oblasti Santa Ynez Valley. Jejich představy o průběhu výletu jsou ovšem trochu odlišné. Zatímco samotářský Miles by rád společný čas strávil koštováním prémiových kalifornských vín, nastávající ženich Jack by si rád naposledy užil život svobodného mládence se vším všudy. K dobrému pití totiž patří i společnost krásných žen. Do milostných dobrodružství se nakonec zaplétají oba, když se v restauraci seznámí se dvěma okouzlujícími servírkami. Nechávají se strhnout romantickou atmosférou společných večeří, nekonečných rozhovorů a opojným vínem, které však brzy všem ztrpkne na jazyku... Pohodová komedie o životě, přátelství a krizi středního věku se dočkala vřelého diváckého a kritického přijetí. Snímek získal mnoho filmových ocenění a posbíral pět oscarových nominací včetně těch nejprestižnějších za nejlepší film a režii. Jediného ocenění se nakonec skutečně dočkal režisér snímku Alexander Payne, ovšem v kategorii za nejlepší adaptovaný scénář společně se spoluscenáristou Jimem Taylorem. Za nejlepší scénář byli ocenění také Zlatým Glóbem, kde snímek rovněž bodoval v kategorii za nejlepší komedii nebo muzikál. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (452)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Skvostný film o tom, že bezstarostný kurevník a zodpovědný ňouma mohou být nejlepšími přáteli, že žena na jednu noc není totéž, co žena na celý život, že některou láhev vína si lze šetřit pro zvláštní příležitost a některá naopak památný okamžik způsobí, a že i na vinné hrozny jako i na lidi někdy prší a někdy zas svítí slunce. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Svérázný mix životních momentek, které ve větší, čí menší míře potkají naprostou většinu z nás. Giamatti ve vrcholné formě a zřejmě v nejlepší roli jeho kariéry, Haden Church zase pro změnu v jediné pořádné (velké) roli, pokud tedy nepočítáme neslaného nemastného záporáka z velkorozpočtového Spidermana. Payne namíchal tak akorát komedie, střední množství fucků a ideální dávkování vína, po kterém bude divák tipsy, ale ne ožralý tak, že mu to už nebude chutnat. Místy předlouhá stopáž trápí jen malinko a některé složité herecké pozice u ostatních představitelů vyjma Giamattiho nejsou úplně na 100 procent. Na hraně mezi 3-4 hvězdami. Degustace vcelku úspěšná. ()

Reklama

Adrian 

všechny recenze uživatele

Tragikomédia o kríze "stredného veku". Na pozadí príbehu dvoch priateľov v stredných rokoch (35 a viac- ktorí odchádzajú na týždňovú dovolenku užiť si "mužskú slobodu" predtým, ako jeden z nich sa po návrate bude ženiť), režisér veľmi citlivo zachytáva ono obdobie, kedy človek začína cítiť, že mladosť a najlepšie roky sú už možno preč, ale pritom ešte staroba a dôchodok sú ďaleko. Je to obdobie možných prvých bilancovaní toho, čo sme zatiaľ dokázali resp. vytvorili, ale na druhej strane aj toho, čo sme prepásli. Obdobie, kedy začíname intenzívnejšie pocitovať onen melancholický, s vekom stále sa zrýchľujúci tok života, kedy naväzovanie nových vzťahov už nie je otázkou mladej bujarosti, ale naozajstnej potreby nájsť niekoho, s ktorým by nám mohlo byť dobre až do staroby. Hodnotenie tohto filmu je značne závislé od toho, nakoľko sa ako divák k danej vekovej hranici blížite. Čím ste bližšie, tak tým viac budete v postavách poznávať sami seba (mňa osobne pri niektorých scénach až zamrazilo, ako mi boli povedomé s mojich skúseností). Kvalita filmu stojí na výbornom scenári, plného vydarených (ba priam až brilantných) dialógov, prirodzených hereckých výkonov, kde herci neprezentujú seba, ale plne slúžia svojím vystupovaním charakterizácii postáv. V neposlednej rade atmosféru skvelo dopĺňa aj pohodičkový soundtrack, plný jemnej a podmanivo náladovej hudby. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

In vino veritas! (...in vagina penis... - dodávali jsme za mlada... ;o) . . . Ne bobule, ale bokovka! Ano, to je to pravdivý víno! . . . Rozkošný filmek, jak víno polosladké s lehkým buketem suché hořkosti a prosvětlený kalifornským sluncem (...byť na konec i trošku zapršelo ale bláta z toho deštíku zas až tak moc nebylo...) o věcech lidských jak provinilými věcmi jsou... Tak tak, i starší pánové mají právo na svoje pozdní sběry a Mr. A.P. dokázal na to téma natočit vlídně jizlivý film s naučením, že ta láska nakonec i kdesi z boku přichází, nenecháte-li ji s hloupým čelem projít bokem. A nakonec i to slavné a na víbůhjakou marnou největší událost šetřené Chateau Cheval Blanc ročník 1961 je jen víno, že... No, ty dvě hodiny obsáhnuvší jeden týden ze života dvou kumpánů na přelomu mladého věku utečou se svěžestí mladého vína a tak jen doufám, že krásná, citlivá a moudrá Maya nakonec tomu >outloňovi< Milesovi otevřela... A jestli neumřeli, koštují spolu dodnes... :-) - - - - - (Poprvé viděno kdysi v dobách vybočených /na dvd s původní zvukovou stopou a titulky a originálním formátem obrazu/, hodnocení 20.9.2011 provinile až po repete 3747., komentář zde v dobrém ranním rozmaru lehce ovíněný - však bez kocoviny - jako dvěstědevadesátýprvní - 20.9.2011) ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Když jsem si poprvé před lety pustila Bokovku, po několika minutách jsem to s myšlenkou "Co tohle kurva je?!" zase vypnula. Uplynuly dva nebo tři roky a já se s menší averzí do filmu pustila s tím, že bych ho mohla dokoukat. A zamilovala jsem se do něj. Jako bych v tom filmu viděla odraz svojí osobnosti, i když o nějakých třicet let starší a opačného pohlaví. Miles byl takovou zvláštní paralelou na to, jak bych asi dopadla jako muž ve středních letech, že je to až neuvěřitelný. Zvlášť, když Jack svým charakterem jako by byl napsán podle jedné z mých kamarádek. Ano, je to těžko popsatelné a silně silně subjektivní, ale Bokovka je pro mě už navždy symbolem toho filmu, který nelíčí osudy několika nereálných vymyšlených postav, ale živých bytostí... ()

Galerie (36)

Zajímavosti (12)

  • Herec George Clooney se snažil získat úlohu Jacka (Thomas Haden Church), ale režisér nechtěl do snímku takovou velkou hvězdu. (imro)
  • Při golfové scéně zaskočil za Milese (Paul Giamatti) autor knižní předlohy Rex Pickett, který tvrdil, že Giamatti má ubohou golfovou formu. (imro)
  • Sandra Oh se kvůli roli naučila jezdit na motorce. (imro)

Související novinky

Clooneyho „bokovka“

Clooneyho „bokovka“

04.11.2009

George Clooney začne tento pátek v amerických kinech zírat na kozy a to je čas, kdy je potřeba upozornit na jeho osobu novinkou o nějakém dalším projektu. Král hollywoodských sympaťáků právě v těchto… (více)

Další muzikál pro Nicole

Další muzikál pro Nicole

09.04.2008

V Moulin Rouge byla neodolatelná a ukázala kromě podvazků a hereckého talentu i to, že je docela nadanou zpěvačkou, takže režisér Rob Marshall neváhal ani chvilku a obsadil Nicole Kidman do jedné z… (více)

Giamatti prezidentem

Giamatti prezidentem

22.08.2006

Ano, je to opravdu tak. V poslední době stále populárnější Paul Giamatti z oscarové Bokovky bude prezidentem Spojených států amerických. Taková nabídka se nedala jen tak odmítnout, zvlášť když… (více)

Homosexuální hasič Sandler

Homosexuální hasič Sandler

10.02.2006

Komici Adam Sandler a Kevin James jsou v jednání o hlavní herecké role v dlouho očekávané komedii I NOW PRONOUNCE YOU CHUCK AND LARRY režiséra Davida Dobkina (Lhář, lhář) by tak měl vzniknout snímek… (více)

Reklama

Reklama