Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Miles (Paul Giamatti) a Jack (Thomas Haden Church) jsou dávní a poněkud nesourodí přátelé, kteří se vydávají na týdenní rozlučku se svobodou po vinařské oblasti Santa Ynez Valley. Jejich představy o průběhu výletu jsou ovšem trochu odlišné. Zatímco samotářský Miles by rád společný čas strávil koštováním prémiových kalifornských vín, nastávající ženich Jack by si rád naposledy užil život svobodného mládence se vším všudy. K dobrému pití totiž patří i společnost krásných žen. Do milostných dobrodružství se nakonec zaplétají oba, když se v restauraci seznámí se dvěma okouzlujícími servírkami. Nechávají se strhnout romantickou atmosférou společných večeří, nekonečných rozhovorů a opojným vínem, které však brzy všem ztrpkne na jazyku... Pohodová komedie o životě, přátelství a krizi středního věku se dočkala vřelého diváckého a kritického přijetí. Snímek získal mnoho filmových ocenění a posbíral pět oscarových nominací včetně těch nejprestižnějších za nejlepší film a režii. Jediného ocenění se nakonec skutečně dočkal režisér snímku Alexander Payne, ovšem v kategorii za nejlepší adaptovaný scénář společně se spoluscenáristou Jimem Taylorem. Za nejlepší scénář byli ocenění také Zlatým Glóbem, kde snímek rovněž bodoval v kategorii za nejlepší komedii nebo muzikál. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (452)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Režiséru Alexandru Payneovi se podařilo stvořit skutečné překvapení roku. Bokovka totiž nemá chybu od začátku do konce. Nejdřív se smějete, abyste vzápětí přišli na to, že je to občas tak trochu k pláči. Oba hlavní hrdiny máte vlastně rádi a morous Miles je sympaťák, ať si záletník Jack říká, co chce. Občas byste ale oba vzali motorkářskou helmou po hlavě (kdo viděl, ví o čem mluvím :). Tenhle Pinot má prostě vynikající barvu, sytost, vůni i ovocnost. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Úvodní dojmy dvakrát příznivé nebyly. Ale s postupem času si mě Bokovka získávala víc a víc. Nejen po stránce humoru, ale také po té romantické a dramatické. Oceňoval jsem přátelství a kontrast hlavních postav - jak mužských, tak ženských. Potěší také prostředí, dílčí scény a herecké výkony. Jako celek je pro mě Bokovka příjemným překvapením a fajn oddechovkou. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

S tímhle filmem se to má stejně jako s vínem. Ne chlastat ho z krabičáku jako bezdomovci před Kauflandem, ale popíjet třeba Richebourg ročník ´61 v příjemném prostředí, s lehkými tóny jazzíku v pozadí a se sympatickou dámou naproti u stolu. Označení "komedie" je zavádějící, tohle není film, který by vzbuzoval salvy smíchu od začátku do konce, ale moc příjemně plynoucí zábava s vyšperkovanými dialogy a báječnými herci. Přesně moje krevní skupina. Oscar za scenář je tisíckrát zasloužený a co se týče Giamattiho, tomu se říká ´životní role´. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Moc, moc príjemný filmík, ktorý sa nehrá na žiadne umenie a pri všetkej kultivovanosti sa neštíti ani vulgárneho a suchého humoru. Dvojicu predstaviteľov spoznáte natoľko osobne, že sú vašimi kamarátmi. A prežijete s nimi toľko komických i smutných real-life chvíľok, že budete odchádzať z kina uspokojenejší než po akomkoľvek filme široko ďaleko. Príjemne ma prekvapila miera humoru, ktorý ma vo finálnom štádiu (peňaženka) dostala rehotom až do kolien. Mrzí ma, že Akadémia ignorovala geniálny herecký výkon Paula Giamattiho. Podobne silné 4* ako v prípade Mexickej jazdy. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Bokovka je neuvěřitelně milý a příjemný film. Zvláštní je, že ač mnoha lidem přišel jako o krizi středního věku, mně to tak nepřipadalo. Prostě si dva přátelé na cestě za svatbou jednoho z nich chtějí ještě pořádně užít, jenže každý o tom má docela jiné představy. Dvakrát jsem se opravdu zasmála, s hlavními postavami jsem všechno hodně prožívala, po dlouhé době tu zase jednou byla velmi sympatická ženská představitelka (mluvím o Maye) a hlavně naprosto skvělý Paul Giamatti. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (12)

  • Při golfové scéně zaskočil za Milese (Paul Giamatti) autor knižní předlohy Rex Pickett, který tvrdil, že Giamatti má ubohou golfovou formu. (imro)
  • Sandra Oh se kvůli roli naučila jezdit na motorce. (imro)
  • Víno, které herci ve filme pijí, je z větší části nealkoholické. I když se tak vyhli problémům s opilostí, museli ho před kamerou vypít tolik, že se jim nakonec dostavily zdravotní problémy. (imro)

Související novinky

Clooneyho „bokovka“

Clooneyho „bokovka“

04.11.2009

George Clooney začne tento pátek v amerických kinech zírat na kozy a to je čas, kdy je potřeba upozornit na jeho osobu novinkou o nějakém dalším projektu. Král hollywoodských sympaťáků právě v těchto… (více)

Další muzikál pro Nicole

Další muzikál pro Nicole

09.04.2008

V Moulin Rouge byla neodolatelná a ukázala kromě podvazků a hereckého talentu i to, že je docela nadanou zpěvačkou, takže režisér Rob Marshall neváhal ani chvilku a obsadil Nicole Kidman do jedné z… (více)

Giamatti prezidentem

Giamatti prezidentem

22.08.2006

Ano, je to opravdu tak. V poslední době stále populárnější Paul Giamatti z oscarové Bokovky bude prezidentem Spojených států amerických. Taková nabídka se nedala jen tak odmítnout, zvlášť když… (více)

Homosexuální hasič Sandler

Homosexuální hasič Sandler

10.02.2006

Komici Adam Sandler a Kevin James jsou v jednání o hlavní herecké role v dlouho očekávané komedii I NOW PRONOUNCE YOU CHUCK AND LARRY režiséra Davida Dobkina (Lhář, lhář) by tak měl vzniknout snímek… (více)

Reklama

Reklama