Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý notorický delikvent Brute dostává poslední šanci žít normální a relativně svobodný život. V rámci nápravného programu, který britské úřady navrhly v roce 1991 pro případy s nižšímy tresty, je poslán do nejzapadlejšího dětského ústavu kdesi v Rumunsku. Přestože je konec dvacátého století, toto místo, které je sirotčincem a dětskou nemocnicí zároveň, připomíná spíše bránu do pekel. Nezkrotný a impulsivní mladík tu více než kde jinde poznává, že některá pravidla lidskosti musí platit a být uznávána i uprostřed chaosu, korupce či nezájmu, který vládne všude kolem. Když neexistují, musí si je vytvořit sám se svým svědomím. Právě tak nedokáže odepřít "lásku" beznadějnému případu, dvanáctileté nemocné romské dívce, která má nejmenší šanci na adopci ze všech chovanců. Přijme její nebezpečnou hru, která jí může zpříjemnit život. I jeho život se od jisté chvíle nenávratně změní. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

k212 

všechny recenze uživatele

Rozhodně bych Bastarda nezavrhovala úplně, zaslouží si čistokrevné tři hvězdy, a to hlavně za atmosféru a výtečné herce v čele s Johnem Hurtem a -musím to napsat i když se mi zcela nechce- za Tila Schweigera (který mi v paměti spíše ulpívá jako záporák z amerických akčních blockbusterů). Párkrát jsem se opravdu dočkala dechberoucích nelogičností. A o naprosté absenci předabování (směsice několika jazyků) radši ani nemluvě. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Dvanáct let starý snímek s Tilem Schweigerem, který těžko žánrově zařadit - nejde ani o drama, ani psychologický film, natož akčňák. Údajně, podle úvodních titulků, šlo o jakýsi britský experiment. Vězně posílali do rumunských sirotčinců, aby zde pomáhali a konali všeobecně pomocné práce. Jeden takový Brit (v podání výše uvedeného Němce) je také poslán do Rumunska. A sirotčinec je takový, jaký byste si představovali - temný, špinavý, ředitel je podrazák a hajzl největší kvality, není divu, že se mladík pustí s říďou do křížku, aby zachránil sirotčinec, děti i jednu jemu milou sestřičku. Jenže i když panují žluté filtry, polotma, nahnuté úhly kamery, nedokáže to vyvážit plochost celého příběhu, charakterů, naprosto nelogické skoky v jednání postav, neuvěřitelné posuny v charakterech... Ale ta atmosféra, deprese, to zas natočili slušně, to jo. Disk obsahuje kromě filmu protipirát, tři trailery na úvod, v menu další upoutávky, a jinak nic. Zvuková stopa je navíc v obou případech stereo. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Je o mne zname, ze u filmu sa rad bavim, panske konecniky nepovazujem za pritazlive, filmovu teoriu som nestudoval a odmietam si masirovat prostatu pri rozhovoroch Madsbendera so Shadwellom na filmovej teorii. Klepani na nebeskou branu bude uz asi najlepsim filmom Tila Schweigera, a a tento Bastard 1997 je o trochu slabsi. Reziser Dejczer mi nic nehovori, ale natocene je to na urovni, dialogy su vyborne, exteriery este krajsie. Schweiger ukazal, ze je talentovany herec a nie len obycajna rychlokvaska a optimisticky zaver ma hodne potesil . 70 % ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Film, kterej vám v hlavě neulpí. Til Schweiger si v ústavech asi tak zvykl, že v nich hraje každej druhej film. ()

ravenir 

všechny recenze uživatele

Za pár nepochopitelných psychologických "zkratů" to vidím na 60%, film i emoce v něm působí trochu ploše, vyzdvihl bych však výbornou hudbu a vynikající ztvárnění rumunského prostředí. ()

Davej 

všechny recenze uživatele

Film, který působí velice nezvládnutým dojmem. Nerealistické vyznění: podivný (až skokový) vývoj postav, sklon ke klišoidnosti (když Rumunsko, tak hrozně chudé a zločinné;když padouch tak se vším všudy; možná do této kategorie spadá i milostná scéna nedlouho po znásilnění- jestli jsem ji správně pochopil), přílišná sentimentálnost, která však není podložena kvalitním vyvažujícím příběhem, občasné akční úlety, tendence k až příliš jednoduchým a naivním řešením, v neposlední řadě pak logicky nepříliš dobře vyřešené dialogy- když mluvíte na někoho anglicky a on vám odpovídá rumunsky, zní to "trochu" divně (ovládají snad téměř všichni Rumuni pasivně angličtinu a Angličané rumunštinu?). Nejde sice o úplně zavrženíhodný film- určitě se může i někomu líbit- ale z výše uvedených důvodů prostě nemůžu jinak.(Mnohem lepší je obdivuhodně obdobný film Herzlich willkommen.) ()

Oxymoron 

všechny recenze uživatele

Pro Tila Schweigera mám slabost a v tomhle snímku opět ukázal, že to není žádná herecká rychlokvaška. Navíc mu Bastard definitivně otevřel dveře do Hollywoodu. ()

GlamourCat 

všechny recenze uživatele

Už už to vypadalo na dobrý film, když se to náhle asi ve třičtvrtě filmu zvrtlo. Hlavní hrdinové trapně hrají, navíc se tam svlékají snad ještě ani ne čtrnáctileté holčičky. Taky nemám ráda, když někdo topí malé děti a mám ráda sympatické "nesympaťáky", ale prst za život, to mi nepřipadá fér. Co je to teda najednou za "napraveného" zlosyna, který je teď čestnější než my všichni dohromady, když nakonec stejně musí někoho zabít? Neberu. Jedna hvězdička za excelentního Johna Hurta a druhá za krásného Tila Schweigera. Zklamání. . ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Myslel som si, že to nebude mat chybu a vskutku som sa tešil na film s Til Schweigerom. Bohužial akrem hudby tu nie je nič ani priemerné. Tak nejak tomu chýba ten nádych citlivého filmu. Chýba tu niečo, čo vás skutočne chytí. ()

mgerlich 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to není bezchybný film, ale atmosféru a charisma nepostrádá. Když jsem ho viděl poprvé, docela mě dostal a po dalších projekcích mě dostává pořád stejně i když nevím proč. Zaslouží ty nejlepší možné 3*, ale vzhledem k ignorantským hodnocením jednu přidám. ()

J. K. Lister 

všechny recenze uživatele

Co budu říkat. Líbí se mi syrové filmy jako fr. film Intimita, na druhé straně Bastard - Brute, který přinese do temného světa polorozpadlé nemocnice, domova trochu světla do potlučených zdí zapadlého městečka v zaostalé části Rumunska, kde obchodují s drogami a dětmi, v místě, kde jde o to, vidět i kousek světla, které chceme vidět nad námi než syrovost zdejšího okolí, které přináší smutek a smrt. ()

Reklama

Reklama