Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prostoru mezi touhou a strachem, realitou a iluzí a životem a smrtí se rozkládá celý alternativní svět, který ožívá ve filmovém thrilleru Hranice života. Režisér filmů Ples příšer a Hledání Země Nezemě Marc Forster přivádí na stříbrné plátno příběh, který zachází pod práh všední reality a stahuje diváka do víru tajemné hry s identitami, sny a schématy lidské existence... Hranice života je napínavým příběhem o newyorském psychiatrovi Samu Fosterovi (Ewan McGregor) a jeho snaze zabránit uzavřenému a zvláštnímu mladému pacientovi Henrymu Lethemovi (Ryan Gosling) v uskutečnění sebevraždy, kterou si naplánoval na den svých 21. narozenin. Na pozadí tohoto příběhu se však odehrávají mnohem tajemnější a děsivější skutečnosti - Sam je postupně vtahován do Henryho života a posléze i do labyrintu jeho podvědomí. Zpočátku má tato skutečnost vliv pouze na vztah s jeho přítelkyní a bývalou pacientkou Lilou (Naomi Watts), ale brzy se začne hroutit i Samovo přísně racionální vnímání reality. Sam, který se náhle místo na Manhattanu ocitá v divoce se měnící snové krajině a setkává se se stále bizarnějšími věcmi, přestává rozlišovat, co je skutečnost a co se odehrává pouze v jeho hlavě... Kdo je Henry Lethem a proč se mu tak daří tříštit Samovu realitu? Zatímco napětí dosahuje maxima a příběh spěje ke svému vyvrcholení na Brooklynském mostě, musí Sam najít odpovědi na otázky o vnímání reality, stavu svého vědomí, odpuštění a posledních okamžicích vykoupení. Brzy se totiž ukáže, že to, co se děje mezi ním a Henrym, se neodehrává v tomto světě, ale na pomezí života a smrti. Na místě, kde nikdo nemůže zůstat příliš dlouho... "Tento příběh pojednává o věcech, které mě velice zajímají, zejména pak způsob fungování vnímání a identity. Myslím si, že v současné době je to více než relevantní téma - žijeme ve světě, v němž jsme obklopeni vlivem médií a mnoha různými verzemi reality, přičemž způsob vnímání se stal ve velké míře součástí toho, kým jsme a co víme nebo nevíme", říká Forster, který viděl film jako příležitost položit provokativní otázky, týkající se toho, jak si každý člověk na základě mozaiky prchavých vzpomínek, okamžiků, pocitů, myšlenek, obav a nadějí vytváří vlastní životní zkušenost a snaží se formovat jeho smysl. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (674)

golfista 

všechny recenze uživatele

Pořádná psychárna - to si říkáte v průběhu celého filmu a myslíte na to, jestli to náhodou není nový Lynch.... Při spoustě výborných režijních "vychytávek" a složitosti děje jsem si říkal, že mi případné nepochopení ani nebude vadit. Tady v tomhle případě by mě "forma" byla schopna uspokojit i bez "obsahu".... Na konci to ale celé do sebe zacvakne a vám se při probíhajících titulcích začnou vracet před chvílí viděné scény z jiného pohledu a dochází vám, jak to celé bylo vynikající (tedy některým z nás :) ..... ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Rozpovídám-li se o příběhu odehrávajícím se v tomto filmu, připravím dychtivé diváky o kouzlo.... jaké vlastně? O kouzlo vlastní interpretace. Mám svůj výklad a nechám si ho pro sebe, co kdyby to byl TEN špatný a co kdyby to byl TEN správný?! Stay je totiž z těch filmů, kdy podezříváme tvůrce, že ani oni neměli úplně jasno a baví se nad zahloubanými teoriemi diváků. A stejně tak, jak bude každá pravdivá i scestná, bude ve stínu svůdně zakalené atmosféry nedůležitá. Atraktivní herecké trio McGregor-Watts-Gosling odvedlo dobrou práci v přesně opačném pořadí. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Interesantní šílenost, k níž těžko hledám klíč. Marně pátrám po smyslech a významech, ale to pátrání mě (nejen audiovizuálně) baví. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Úchvatná vizuální stylizace, ale měl jsem prakticky neustále pocit, jako kdyby mi někdo obracel stránky před nosem a já přitom ještě neměl dočteno. Totalní brainfuck s podbízející se interpretací, která je vzhledem ke všem polovičním náznakům určitě jen stéblem pro absolutně tonoucího diváka. Jsem jeden takový. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Forster si hraje na Lynche a postupně gradujícím dějem, zajímavou vizualizací (občas lahůdkové prostřihy mezi jednotlivými lokacemi) a ruku v ruce s narůstajícím zmatkem v divákově hlavě směřuje k vyvrcholení, k velké pointě, která vůbec nic neobjasní a nutí k mnoha výkladům. Těmi jsou: a)pointa je tak triviální, až to bolí...b)je tak sofistikovaná, že jí nikdo nechápe...c)Forster jenom diváka lacině tahá za fusekli. U mě je to za a) a k tomu podotek, že zatímco ´lynchoviny´jsou ve své bizarnosti vzrušující i po opakovaných shlédnutích, STAY je haluzí tak na jedno zkouknutí. A mimochodem, Gosling byl vynikající, Mc Gregor odvedl svůj standart a Watts je tu jen pro okrasu. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Neskutečně podmanivá jízda, jejíž vrchol přímo nabádá k vášnivému zkoumání jednotlivých scén. Mozaikovitá hříčka, která dává smysl, ale potřebuje hutnou dávku pozornosti a důvtipu. Jeden z nejzajímavějších filmařských počinů tohoto roku ()

Matty

všechny recenze uživatele

Červený pruh, bílý pruh, prostřih na hnědý pruh, zopakování červeného pruhu, zelený a oranžový pruh paralelně, šedé pruhy prokládané černými, návrat k bílému pruhu, růžový pruh pouštěný ve smyčce, zelený pruh pomalu přecházející v šedý pruh, tři různé odstíny modrých pruhů, spojení fialového pruhu s černým, oranžový pruh nabarvený na hnědo. Pointa? Žlutý pruh. Hranice života je hloupá past na libovolně chytrého diváka a ne, neštve mě, že jsem ji v širším smyslu nepochopil (to bych překvapil sám sebe i pana scénáristu), naopak mi přišlo škodolibě zábavné sledovat, jak tvůrcům neustále "uniká nit". Zajímavé komentáře: Adrian, k212, mm13, Andreiko, LuckyStar, Triple H ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch "Je to realita? - Je to sen?" hříček, u nichž záleží především na inteligenci scenáristy a umu a citu režiséra, protože se z nich velmi snadno stane průšvih nedávající nejmenší smysl. Toto naštěstí dopadlo velice dobře, Forstera časem nastuduju a do budoucna pohlídám. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Od doby kdy pacient přišel k psychiatrovi jsem nedokázal z obrazovky odtrhnout oči. Celou dobu jsem sledoval jak se děj odvíjí, abych nakonec pochopil, že je to vše jinak než se to zdá být. Konec byl naprosto geniální a já jsem ještě dlouhou dobu přemýšlel nad tím co jsem sledoval až sem si to musel pustit znova abych opravdu pochopil. Zde je potřeba sledovat každou debatu, každou větu toho co se mezi pacientem a psychiatrem odvíjí, aby jste vlastně přišli na to kam tím autoři směřovali. Spíše 4 1/2 hvězdičky. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $50miliónovTržby USA $3,626,883Tržby Celosvetovo $8,342,132║ Pekný rozpočet na také nič, rovnako tak škoda toho lákavého obsadenia v tak chronicky poňatom preblikujúcom prázdnom deji. /20%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Těžký film si vybral Marc Forster. Zvláštní psycho thriller, v kterém si ani vteřinu nejste jisti kdo je kdo a co se vlastně děje. Všechno je však zabaleno v krásném balení a hlavně závěr na mostě patří mezi vizuální skvosty roku 2005. Hodně lidí odradí nejednoznačnost děje, která vyústí v jednoznačně pojatý konec. Magie a mystika filmu ke konci vrcholí, aby vše vylo prozrazeno a člověk najednou v ústech našel zvláštní, hořkou pachuť. Hlavní trojúhelník McGregor - Risling - Watts však působí přesvědčivě a v celém Forsterově světě ztraceně. Pokud se neztratíte film se vám odvděčí, v opačném případě ho už navždy zatratíte. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: David Benioff .. Sugestivní, vizuálně silně nápaditý snímek se skvělým obsazením Gosling, McGregor, Watts. Příjemný na sledování, mnohem těžší na pochopení. Nepopírám, že jsem i na podruhé zůstal stejně omámen a skrz všechnu vrstvenou složitost, cítil zvláštní pocit příjemné zmatenosti a nejednoznačnosti. Ony jakékoliv obsahové nedostatky a nesrozumitelnost jsou zcela irelevantní, protože vysvětlení děje, pokud nějaké existuje, je jen na divákově snovém smyšlení. Vše je navíc zahaleno do brilantní, stylově podmanivé atmosféry. Kamera je úžasná, plná nejrůznějších barevných odstínů a celek umocňují fantasticky propracované obrazové přechody mezi scénami. Zkrátka - oku lahodící iluze, která stojí za pozornost a zamyšlení. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Brain-mush, ktorému ubližuje najviac samotné, "doslovné" rozuzlenie v závere (SPOILER: veľmi podobné, ako mal svojho času jeden podpriemerný teenagerský thriller- horor s Elizou Dushku). Film o situácii, ktoré viaceré vierovyznania opisujú rôzne a pritom sa v niektorých črtách zhodne stretávajú. Vhodné farebné tónovanie obrazu a hypnotická, tlmene nevtieravá hudba so zaujímavými montážným viazaním sekvencií. Osobne ešte raz škoda toho záveru, ktorý síce na poli logiky spája predchádzajúce "divnosti", ale zároveň mi ničí aj ich predtým fungujúcu atmosféru iracionálna, ktoré možno srdcom pochopiť iba vlastným prežitím, a nie voyuerským sledovaním. 70% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Snímek, který v první řadě zaujme skvělou vizuální stránkou a hned po té silnou dějovou premisou. Postupně se z toho stává velmi dobrá lynchovina, kde naprosto netušíte na čem jste, kdo je kdo, apod. Velmi dobré obsazení celkovému dojmu silně napomáhá. Jenže Stay má narozdíl od filmů Davida Lynche jasnou pointu... A tou to bohužel jde celé do háje. Naštěstí není doslovná, ale nenechává moc prostoru pro vlastní názor. Nemůžu se zbavit pocitu, že bez závěrečné scény by byl snímek sice nepochopitelným, ovšem krásným zážitkem oplývající "snovým" kouzlem. Takto zůstává jen Forsterova exhibice a ve své podstatě podraz na diváka, protože to nejlacinější vysvětlení, je to jediné správné. Ve výsledku přeplácanější variace Jakubova žebříku. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

SVĚT JE JEN ILUZE…. Kamera, střih i hudba vytvářejí paranoidní atmosféru. Samozřejmě spolu s příběhem. Pohybujete se v jiném světě, nevíte KDE a KDO jste. Nechápete, tušíte, ale nejste si jistí. NIČÍM a NIKÝM. A přitom je to tak prosté. M.Forster si s námi hraje. A jde mu to moc dobře! Přijímám jeho hru a bez filozofických myšlenek jsem schopen konzumovat a bavit se na zajímavých hereckých výkonech, scénáři a hlavně netradičním zpracováním. Jde zde KONEČNĚ o něco jiného. A MOC ZAJÍMAVÉHO… ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Perfektní atmosféra plná paranoie, strachu, tajemna a zmatků podpořená skvělým soundtrackem. Dávám prakticky neutrální hodnocení, protože i když mě film pohltil a nedovolil mi po celou stopáž vydechnout, čekal jsem, že mi vyvrcholení na mostě poskytne alespoň nějaké odpovědi, ale jak to tak bývá u podobných filmů, stal se pravý opak. Ústřední linii jsem pochopil po svém a možná nesprávně, vedlejší (Henryho otec) pak téměř vůbec. Vizuální stránka plná kamerových hrátek však stačí v mém hodnocení takhle vysoko, přestože závěr moje nadšení trochu zchladil. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle byla silena psycharna, divnejsi film jsem uz dlouho nevidel. Co se podivnosti tyce tak muze zdatne konkurovat Lynchovi, ale jeho filmy jsou lepsi a aspon castecne je chapu, kdezto tenhle film vubec. Mozna kdybych si ho pustil vickrat tak pochopim, ale nejak me uz nelaka se na nej znovu divat. Film konci tam kde zacinal, cimz se nam osvetli zacatek filmu, ale vyvstane tu problem, ze sem absolutne nechapal, co melo znamenat tech 90 minut mezi zacatkem a koncem. Behem sledovani jsem par teorii jak to je mel, ale po zaveru uz nevim vubec nic. Takze jsou tri moznosti. Bud je vysvetleni tak dumyslne schovany, ze jsem ho proste neodhalil, nebo tech 90 minut bylo jen nejakej sen nebo vidina hlavniho hrdiny nebo kohokoliv jinyho a nebo to je proste 100 minut atmosferickejch zaberu bez hlavy a paty. Coz mi pride nejpravdepodobnejsi. Atmosfera filmu ale byla paradni, jen skoda, ze film nebyl udelanej jako horor, ale jako drama, mozna ze pak by to bylo lepsi. Naprosto bezchybna byla kamera a strih, kterej byl misty fakt dost zbesilej. Herci byli v pohode, ale nic extra, i kdyz nadprumer to byl. Nevim jak film ohodnotit, protoze jsem ho nepochopil, ale kdyz se tim nebudu zabejvat, budou to pekny 4*. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Napsal David Benioff? What? Natočil Marc Forster? Cože? Autoři Game of Thrones a Quantum of Solace pod jedním projektem, v hlavních rolích s Ewanem McGregorem, Ryanem Goslingem a Naomi Watts? Kdyby mi tohle někdo ještě včera řekl, asi bych jen kroutil hlavou. Teď už jsem ale vzhůru a najednou to všechno dává smysl.. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Mám ráda přesně tenhle typ naprosto nepochopitelných dějů a zvratů, kdy už máte pocit, že chápete a najednou nechápete vůbec nic. Mělo to dokonce jakýsi nádech mýtična a tajemna. A hlavně to na mě nepůsobilo dojmem, že by si to na něco hrálo. Gosling byl výborný, ale to on je vždycky. ()

Související novinky

A „půvabné kosti“ získává...

A „půvabné kosti“ získává...

18.07.2007

Zapomeňte na Dakotu Fanning stejně to pro spoustu z vás bude úleva ;-). Nejzářivější dětskou (nebo spíš teen, je jí 13 a roste jako z vody) hvězdou budoucnosti bude irská dívenka jménem Saoirse… (více)

Reklama

Reklama