Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh natočený podle skutečné události, vypráví osud britského žokeje Boba Championa (John Hurt), u kterého je náhle objeven rakovinový nádor. Bob se ale nevzdává a s nemocí úspěšně bojuje, aby se v roce 1981 vrátil a pokusil se získat opět slávu a vítězství. (oficiální text distributora)

Recenze (7)

r007 

všechny recenze uživatele

Zářný příklad toho, jak se dá zpackat výjímečné téma. Na tom filmu je dobrý jenom výkon Johna Hurta, scény s cválajícím Aldanitim podbarvené klavírem a pak možná výkon malé holky, neteře hlavní hrdiny. Téměř polovina filmu, je nudná, bez napětí a emočních scén, kterých by tam přece jen mělo být víc. Film má hodnotu asi pro milovníky koní a dostihů ( čímž já jsem ) ale jinak velká , velká škoda. Aldaniti tam hraje sám sebe !!! Takže jedna hvězda pro Johna, jedna pro Aldanitiho. ()

Reklama

progression 

všechny recenze uživatele

Poutavý příběh překážkového žokeje, který překonal rakovinu a také příběh špičkového koně Aldanitiho, který se po těžkém zranění vrátil zpátky na dostihovou dráhu by podle rozuzlení mohl být považován za optimistickou pohádku, ale on se ten příběh opravdu stal a žokej Bob Champion s koněm Aldaniti opravdu vyhrál v roce 1981 jeden z nejslavnějších dostihů planety Velkou národní steeplechase v Liverpoolu (Aintree). Herec John Hurt se náročné role zhostil na výbornou. Vzhledem k tomu, že film byl natáčen relativně brzy po skutečné události, tak i koně Aldanitiho si zahrál sám Aldaniti. Velmi zajímavou postavou (ve filmu i ve skutečnosti) byl i význačný trenér Josh Gifford, který kromě toho, že neztratil víru v to, že se Aldaniti vrátí zpátky na dostihovou dráhu, přesto že mu po těžkém zranění nebyly dávány žádné šance, nezapomínal ani na podporu svého špičkového žokeje v boji s rakovinou. On ten boj s rakovinou není ani zdaleka jen po stránce fyzické, ale možná daleko více po stránce psychické včetně naděje, víry a pozitivnosti pacienta a jeho blízkých. Samozřejmě zdaleka ne všechny podobné boje s nemocemi končí dobře, ale tento díky souhře všech okolností i síle a víře ve "vítězství" všech hrdinů skončil opravdu ideálně a o tom všem vypráví tento působivý film. Vítězství Aldanitiho s Bobem Championem v sedle je považováno za jeden z nejemociálnějších zážitků nejenom dostihové, ale celé sportovní historie. ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Anglie je nejen Mekkou kopané, ale také dostihového sportu. O Velké Národní rok co rok informují sdělovací prostředky i tady u nás, kde je taktéž mnoho koňáků, a hlavně, koná se zde nejtěžší překážkový závod v kontinentální Evropě - Velká Pardubická steeplechase. I zde bychom jistě hravě našli silné příběhy, které by stály za zfilmování, například vítězství kobylky Normy se svojí jezdkyní a jedinou ženskou vítězkou - Latou Brandisovou. Ale ke snímku Champions. Musím říct, že jsem hned od začátku nebyl s to zachytit cválající tempo. Uběhne ani ne 10 minut a žokej Bob kráčí z nemocnice s tím že má rakovinu, přitom už stihnul navštívit USA, sbalit tamní veterinářku, atd. Oproti tomuto se zbytek snímku spíš vleče. Bohužel, léčbě koně, který je nedílnou součástí celého příběhu, není věnován prakticky žádný čas. Dál jsem měl docela problémy, a nesmějte se mi, rozeznat od sebe jednotlivé koňáky, buď vypadali jako Haničinec v Dobré vodě, nebo uplně jinak. A jak říkával Miloš Forman, když divák hned nerozpozná, jaká postava je v záběru, je to blbý. To samé jsem prožil i se dvěma sestřičkami v civilu. Zkrátka, režie se zde příliš nezdařila, přitom jde o silný námět, záběry z hlavního závodu jsou parádní, stejně tak hudba. Film končí v pravý čas, žádné patetické oslavy. Jak se s tím popasovat? Myslím, že Závod se smrtí je vhodný pro budoucí remake. Dávám 3***, milovníci koní a dostihů si můžou jednu hvězdu přidat. ()

Galerie (5)

Související novinky

Zemřela herečka Kirstie Alley

Zemřela herečka Kirstie Alley

06.12.2022

Ve věku 71 let zemřela slavná komediální herečka Kirstie Alley. Alley byla údajně obklopena svou nejbližší rodinou, když zemřela. V příspěvku na jejím oficiálním instagramovém účtu bylo odhaleno, že… (více)

Reklama

Reklama