Reklama

Reklama

Stopy Járy Cimrmana


Muzea a památníky (E04)

(epizoda)
Dokumentární / Mysteriózní / Komedie
Česko, 2023, 26 min

Obsahy(1)

Náchod, Letohrad, Stará Huť nebo Pohoří u Dobrušky. I to jsou místa, kde je možné najít nejrůznější připomínky výjimečného českého génia a na která nás dnes doveze unikátní velorex s ještě unikátnějším pohonem. Jednou z mnoha věcí, která po největším českém velikánovi zbyla, je totiž motor spalující kromě vyčichlých zbytků kolínské vody i vyčpělé pivo. Tento motor, který největší vynálezce zkonstruoval roku 1906, se jmenuje Emilie Veberová a dodnes ho uvádí řada technických slovníků. Tento stroj je možné najít v Muzeu velorexů na zámku v Novém městě nad Metují, odkud se Miroslav Táborský vydává za cimrmanovským odkazem. Tentokrát s Markem Šimonem a Josefem Čepelkou, cimrmanologem juniorem. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

topi80

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kromě vtipných připomínek Cimrmana, ať už jde o jeho stopy, vynálezy či muzea, zde potkáváme Marka Šimona (to je ten mladej od Cimrmanů, který, jak zjišťujeme, až tak mladej dávno není, ale mluví úplně stejně jako podruh Bárta v Záskoku) a Josefa Čepelku, jenž umí věci podat stejně humorným způsobem jako jeho otec Miloň. ()

Cacorka_eliz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám radost z toho, jak se minisérií prolíná odkaz a tvorba S+S a jak se dal Cimrmanovský odkaz ještě rozšířit a uchopit. Východní Čechy jsou moc krásné a pánové tak vtipní. Jednotlivé díly seriálu jsou jako hry S+S - jeden lepší než druhý, nějaký více poetický, nějaký více technický, každý má své téma a každý je založen na stejném principu. Směji se ještě teď. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama