Reklama

Reklama

Velký útěk

(TV film)
  • Česko Velký útěk: Nevyprávěný příběh (více)

Obsahy(1)

Slavný Stalag Luft III byl speciálním vězeňským táborem vybudovaným na hranici Německa a Polska. Během druhé světové války zadržoval 10,000 spojeneckých letců všech národností a byl navržen tak, aby se z něj nedalo uprchnout. Pro spojenecké válečné zajatce však byl útěk povinností. Fascinující a dojemný dokument vypráví příběh o statečných a vynalézavých mužích, kteří zorganizovali historický velký útěk a za vykonání své povinnosti zaplatili tragickou cenu. Když se předcházející pokusy o útěk ukázaly jako neúspěšné, byla nejtvrdším trestem pro znovu zajaté vězně obvykle samotka. Tentokrát to však bylo jiné. Když se Hitler o smělém pokusu o útěk dozvěděl, rozzuřil se natolik, že nařídil chladnokrevnou vraždu padesáti uprchlíků. Komentář čte Derek Jacobi. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Vynikající hraný dokument, který popisuje útěk ze Stalagu u Zaganu (dnešní Polsko). Ve filmu Velký útěk nemůžeme vidět výpověď gestápaka co vykonal rozkaz k popravě neozbrojeného důstojníka. ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

77 uprchlých a z toho 50 zastřeleno "na útěku", 24 deportováno zpět do tábora, 3 úspěšně uprchnuvší. Tohle kolo bohužel náckové vyhráli. Anyway, zdálo se mi, že Clarke (režisér) se až příliš rochní ve smrti, nespravedlnosti, svědomí, žalu ap. melancholických sračkách na úkor oslavování chytrosti a štěstíčka oněch tří hrdinů, což mohlo býti SKUTEČNĚ ZAJÍMAVÉ - nebo jsem kus prospal? ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Skôr pietny film než plnohodnotný dokument. Neznižujúc hodnotu činu ani pamiatku postihnutých, dielo je to podľa mňa ťažko nezvládnuté informačne, formálne aj esteticky, z vedeckého, umeleckého aj pocitového hľadiska. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama